教育王國

標題: 2011-2012 P3 繼續Talk [打印本頁]

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-8-16 15:47     標題: 2011-2012 P3 繼續Talk

3A - angelmokco
3B - aliceykm1
3C - linki, raikkonen
3D - 曦彤媽媽

大家快來報到啦!
作者: Linki    時間: 11-8-16 16:03

haha.........到

原帖由 曦彤媽媽 於 11-8-16 15:47 發表
3D - 曦彤媽媽

大家快來報到啦!

作者: aliceykm1    時間: 11-8-17 10:21

Thank you....曦彤媽

3D - 曦彤媽媽

大家快來報到啦!

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-8-17 15:13

原帖由 aliceykm1 於 11-8-17 10:21 發表
Thank you....曦彤媽

you are welcome!
作者: raikkonen    時間: 11-8-18 09:22

我真係比我女激死, 開頭話比我聽有3本暑期作期. 今個星期又話有一本要做聆聽, 咁究竟依家有幾多本要做嫁?
我想問下係唔係其實有4本要做嫁? 2本係綜合, 1本英文及1本係中文 (有聆聽). 另外要睇10本中文及10本英文書 (只係寫書名)
作者: Linki    時間: 11-8-18 09:51

其他就係, 但中文( 聆聽 )我就要問吓先?

原帖由 raikkonen 於 11-8-18 09:22 發表
我真係比我女激死, 開頭話比我聽有3本暑期作期. 今個星期又話有一本要做聆聽, 咁究竟依家有幾多本要做嫁?
我想問下係唔係其實有4本要做嫁? 2本係綜合, 1本英文及1本係中文 (有聆聽). 另外要睇10本中文及10本英文書 ( ...

作者: angelmokco    時間: 11-8-18 11:44

HA! 咩有本聆聽咩!!!!!我唔多覺ge? 阿仔話得4本, 其中有本係細細本classroom magazine 個d IQ題, 阿仔話唔做都得ge, (因為連我都唔識做, 我無咩腦架)我仲叫佢自己有興趣就做, 冇就唔好做, 千祈唔好問我。所以實質得3本, 另外仲有閱書紀錄(only書名), 我地已經做完啦! 本英文我仔完全唔多掂, 大部份都要我去support先完成到, 有少少worry三年級要佢英文作文, 唔知我仔自己作掂唔掂?
作者: raikkonen    時間: 11-8-19 10:54

會唔會唔同班有唔同呢? 我見個本係全中文, 其中一Part有聆聽.
作者: Linki    時間: 11-8-19 20:47

1 ) English MOCK 100
2 ) 課室小學夏令營
3 ) 樂思暑期遊学之旅
4 ) 10本中文, 10本英文寫書隻
我囡只做以上這些, 大家有沒有分別?????

原帖由 raikkonen 於 11-8-19 10:54 發表
會唔會唔同班有唔同呢? 我見個本係全中文, 其中一Part有聆聽.

作者: angelmokco    時間: 11-8-22 11:01

Yes ar! 我仔都係exactly呢幾本, 仲有本 IQ題(可做可唔做)
作者: Linki    時間: 11-8-22 12:27

咁IQ題叫乜名???

原帖由 angelmokco 於 11-8-22 11:01 發表
Yes ar! 我仔都係exactly呢幾本, 仲有本 IQ題(可做可唔做)

作者: raikkonen    時間: 11-8-23 10:58

大致上3本+20本中英文書係咁多班一定要做, 其他係唔同班有唔同野. 我女果班要做多本中文.
作者: angelmokco    時間: 11-8-23 11:01

咪classroom magazine d 副刊, 升二年級時都有本, 裏面有d 迷宫, 估下誰是小偷, 調火柴遊戲, 填字等...可能唔係個個有呢本, 我都唔知, 阿仔又話唔駛交....
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-8-23 11:03

原帖由 raikkonen 於 11-8-23 10:58 發表
大致上3本+20本中英文書係咁多班一定要做, 其他係唔同班有唔同野. 我女果班要做多本中文.

不過曦彤都係得3本咋! 唔通佢漏左, 我尋日只是搵到2隻光碟, 係唔係要做呀? 但佢無中文果本????
作者: raikkonen    時間: 11-8-23 15:58

曦彤媽媽: 係有隻光碟嫁, 我見佢果本係幾頁紙, 冇cover.
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-8-24 10:42

原帖由 raikkonen 於 11-8-23 15:58 發表
曦彤媽媽: 係有隻光碟嫁, 我見佢果本係幾頁紙, 冇cover.

唔該晒! 我搵到喇, 係成本小二中文TSA影印本, 釘住一本, 做剩後面果幾課, 佢有個同學仔話老師派俾佢地keep唔洗做, 有個就話唔知要唔要做, 佢自己就話老師無講. 所以我估我唔做lu.
作者: SuggieC    時間: 11-8-25 16:08

Dear all,
I'm the new comer. 希望同大家可多啲交流!:)
3C - linki, raikkonen, SuggieC
3D - 曦彤媽媽

大家快來報到啦!

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-8-25 17:42

原帖由 SuggieC 於 11-8-25 16:08 發表
Dear all,
I'm the new comer. 希望同大家可多啲交流!:)

當然歡迎, 你個係囝囝定囡囡呀?
3C - linki, raikkonen, SuggieC
3D - 曦彤媽媽
作者: SuggieC    時間: 11-8-25 18:03

囝囝黎架!
原帖由 曦彤媽媽 於 11-8-25 17:42 發表

當然歡迎, 你個係囝囝定囡囡呀?
3D - 曦彤媽媽

作者: Linki    時間: 11-8-26 09:55

Hi, 你好吖!   

原帖由 SuggieC 於 11-8-25 18:03 發表
囝囝黎架!

作者: angelmokco    時間: 11-8-26 10:39

我呢幾日番工, 都見到有個別小朋友番學校(唔係一年級), 唔知有咩攪呢?
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-8-26 15:42

原帖由 angelmokco 於 11-8-26 10:39 發表
我呢幾日番工, 都見到有個別小朋友番學校(唔係一年級), 唔知有咩攪呢?

會唔會學樂器呀? 今個星期六朝阿囡都要開始返低詩喇!
作者: paltiBB    時間: 11-8-30 10:12

返學校學樂器呀! 由於7月份學校進行維修, 加上有某些樂器老師在8月初放假, 於是老師安排在平日抽多一些時間惡補吓 !!

原帖由 angelmokco 於 11-8-26 10:39 發表

作者: angelmokco    時間: 11-8-30 10:29

OIC, 我仲以為開始要番學我唔知tim, thanks!
過2日就要番學啦, 又要早起身, 我仲好enjoy日日訓到8:00先起床的日子呀!!!!!
作者: raikkonen    時間: 11-8-30 18:48

原帖由 angelmokco 於 11-8-30 10:29 發表
OIC, 我仲以為開始要番學我唔知tim, thanks!
過2日就要番學啦, 又要早起身, 我仲好enjoy日日訓到8:00先起床的日子呀!!!!!

我女日日都9點先起身, 仲有2日就要番學. 9月1日番學, 懇定烏下烏下.
作者: paltiBB    時間: 11-8-31 09:41

找不到之前的通告, 想問吓舊生9月1日星期四幾點放學???
作者: Linki    時間: 11-8-31 10:34

放12点

原帖由 paltiBB 於 11-8-31 09:41 發表
找不到之前的通告, 想問吓舊生9月1日星期四幾點放學???

作者: SuggieC    時間: 11-8-31 10:59

好似去到9月9日, 12日回復正常 :)
原帖由 Linki 於 11-8-31 10:34 發表
放12点

作者: Linki    時間: 11-8-31 14:37

舊生 7/9 號就正常放學, 即2:40pm

原帖由 SuggieC 於 11-8-31 10:59 發表
好似去到9月9日, 12日回復正常 :)

作者: SuggieC    時間: 11-8-31 15:58

Linki, 唔該晒你斗正
原帖由 Linki 於 11-8-31 14:37 發表
舊生 7/9 號就正常放學, 即2:40pm

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-1 09:09

開學喇! 祝各位小朋友今學年精精靈靈開開心心勤勤力力過小三生活! 家長們就繼續努力迎接每天的新挑戰!!!!
作者: Linki    時間: 11-9-1 09:21

大家咁話, add oil, add oil, add oil

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-1 09:09 發表
開學喇! 祝各位小朋友今學年精精靈靈開開心心勤勤力力過小三生活! 家長們就繼續努力迎接每天的新挑戰!!!!

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-2 09:16

原帖由 Linki 於 11-9-1 09:21 發表
大家咁話, add oil, add oil, add oil

阿女好開心呀! 佢4個 friend都咁橋都同佢坐埋一枱. 另外佢地個班主住放緊產假要中秋後先返呀! 數學就周SIR教, 中文就班主任教, 其他科佢都未知.
你地點呀? 小朋友開心嗎? 另外, 阿女話我知C班班主任好好人嫁! 係阿女2年級數學老師.
作者: Linki    時間: 11-9-2 09:35

係吖, Miss Chan
小姐話佢哋一行倆個倆個敢坐wor

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-2 09:16 發表

阿女好開心呀! 佢4個 friend都咁橋都同佢坐埋一枱. 另外佢地個班主住放緊產假要中秋後先返呀! 數學就周SIR教, 中文就班主任教, 其他科佢都未知.
你地點呀? 小朋友開心嗎? 另外, 阿女話我知C班班主任好好人嫁! 係阿 ...

作者: Linki    時間: 11-9-2 09:53

小姐話班主任陳老師可以比佢地用原子筆寫手冊wor
又要同佢哋去買d可以擦gei原子筆la, 如果5係本手冊穿晒lone都未寫晒吖

原帖由 Linki 於 11-9-2 09:35 發表
係吖, Miss Chan
小姐話佢哋一行倆個倆個敢坐wor

作者: raikkonen    時間: 11-9-2 11:58

我女就比佢激死, 番學仲發緊夢, 琴晚先黎問要帶咩野番學. 比我同老公鬧到佢七彩. 上堂唔係你上嫁咩, 竟然問番我明天要帶嘜野, 佢諗下諗下先記得好似要帶聖經及詩歌集, 另外, 中英數書全部帶晒 (佢驚帶溜, 所以全部帶晒), 真係比佢激死.
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-2 12:00

原帖由 Linki 於 11-9-2 09:53 發表
小姐話班主任陳老師可以比佢地用原子筆寫手冊wor
又要同佢哋去買d可以擦gei原子筆la, 如果5係本手冊穿晒lone都未寫晒吖

阿女又話唔like擦gei原子筆, 我都唔知佢點, 問清楚先.
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-2 12:02

原帖由 raikkonen 於 11-9-2 11:58 發表
我女就比佢激死, 番學仲發緊夢, 琴晚先黎問要帶咩野番學. 比我同老公鬧到佢七彩. 上堂唔係你上嫁咩, 竟然問番我明天要帶嘜野, 佢諗下諗下先記得好似要帶聖經及詩歌集, 另外, 中英數書全部帶晒 (佢驚帶溜, ...

佢只係帶左聖經, 詩歌集, 手冊, 圖書, 15份通告. 書佢話唔洗帶住wor!
作者: Linki    時間: 11-9-2 12:56

尋日手冊寫得好清楚吖

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-2 12:02 發表

佢只係帶左聖經, 詩歌集, 手冊, 圖書, 15份通告. 書佢話唔洗帶住wor!

作者: paltiBB    時間: 11-9-2 13:16

小兒有幸今年入了管樂. 今天老師派了練習時間表, 想問吓各位家長知唔知練習當天由下午2時半開始練到晚上7時多?? 我猜4時後有休息時間, 我仔是坐校車,  請問知唔知校車如何安排???

練習時間: 14:30-16:00 & 16:50-19:15
作者: Linki    時間: 11-9-2 14:08

哇! 恭喜wor

原帖由 paltiBB 於 11-9-2 13:16 發表
小兒有幸今年入了管樂. 今天老師派了練習時間表, 想問吓各位家長知唔知練習當天由下午2時半開始練到晚上7時多?? 我猜4時後有休息時間, 我仔是坐校車,  請問知唔知校車如何安排???

練習時間: 14:30-16:00 & 16:50-19 ...

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-2 14:18

原帖由 Linki 於 11-9-2 12:56 發表
尋日手冊寫得好清楚吖

佢手冊無寫要唔要帶書呀!

我問清楚阿女, 原來佢地班都係一行行坐.
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-2 14:19

練習時間: 14:30-16:00 & 16:50-19 ...

我都恭喜你呀!  不過我個囡只係choir, 無入樂隊, 所以答唔到你, 不好意思!
作者: raikkonen    時間: 11-9-2 14:41

勁喎.congratulations! 你仔仔p1時跟學校上堂嫁.

作者: Linki    時間: 11-9-2 14:54

敢佢一星期練幾多日??

作者: Linki    時間: 11-9-2 14:56

你5會la, 我指係帶聖經果d, 5係帶書

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-2 14:18 發表

佢手冊無寫要唔要帶書呀!

我問清楚阿女, 原來佢地班都係一行行坐.

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-2 16:46

原帖由 Linki 於 11-9-2 14:56 發表
你5會la, 我指係帶聖經果d, 5係帶書

sorr sorr sorr,  因為我地今日先寫手冊話下星期一帶詩集同聖經咋!
作者: raikkonen    時間: 11-9-2 18:50

我女唔知有冇寫錯手冊, 星期一及二上PE堂. 咁密嘅, D衫洗唔切. 我得一套PE衫咋.
作者: Linki    時間: 11-9-2 21:42

之前我都好似你敢只係買一套, 後尾諗諗吓都係買多套, 是関夏天佢地大汗又邋遢, 上完一次就換一套

原帖由 raikkonen 於 11-9-2 18:50 發表
我女唔知有冇寫錯手冊, 星期一及二上PE堂. 咁密嘅, D衫洗唔切. 我得一套PE衫咋.

作者: 七月十月    時間: 11-9-4 11:19

請問下係埋低詩和奥數是否不可同時要? 阿囡話音樂老師講只可選一。矛盾, 二個都想呀...
原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-2 16:46 發表

sorr sorr sorr,  因為我地今日先寫手冊話下星期一帶詩集同聖經咋!

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-5 09:29

原帖由 raikkonen 於 11-9-2 18:50 發表

我地係星期三, 四上呀! 我都係一套咋!
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-5 09:32

原帖由 七月十月 於 11-9-4 11:19 發表
請問下係埋低詩和奥數是否不可同時要? 阿囡話音樂老師講只可選一。矛盾, 二個都想呀...

不如你打返去學校問朱主任la, 因為上年真係唔可以同時報呀! 上年奧數係星期六上午學, 同低詩撞左時間, 所以只可二選一. 不過今年係星期一放學後, 我估應該可以報, 你問清楚朱主任好d.
作者: paltiBB    時間: 11-9-5 10:11

是的他去年小一在學校學樂器.

原帖由 raikkonen 於 11-9-2 14:41 發表
勁喎.congratulations! 你仔仔p1時跟學校上堂嫁.

作者: paltiBB    時間: 11-9-5 10:13

只在星期五放學後練習.

原帖由 Linki 於 11-9-2 14:54 發表
敢佢一星期練幾多日??

作者: Linki    時間: 11-9-5 10:47

哦, 敢都好d

原帖由 paltiBB 於 11-9-5 10:13 發表
只在星期五放學後練習.

作者: paltiBB    時間: 11-9-5 11:00

我仔仔果班也是連續兩天上體育課. 好彩小一開學時, 有位老師提議我們買二套運動服, 以免洗唔切.
作者: paltiBB    時間: 11-9-5 11:02

係呀! 好彩得一日要練習. 如果要在平日練多堂真係唔知好唔好參加 :(

原帖由 Linki 於 11-9-5 10:47 發表
哦, 敢都好d

作者: angelmokco    時間: 11-9-5 11:20

我仔PE都係連續2日, 星期四,五呀, 我地又係得一套衫咋, 煩!實乾唔切架!
作者: raikkonen    時間: 11-9-6 09:20

睇黎係學校學入校隊機會真係大好多喎, 不過學費又真係貴好多.

原帖由 paltiBB 於 11-9-5 10:13 發表
只在星期五放學後練習.

作者: raikkonen    時間: 11-9-6 09:28

今年全部都係連著孖日上pe堂喎. 唔好講話pe衫得一套都洗唔切, 基本上有2套校服都洗唔切. 即係星期三著完校服要立即洗, 如果唔係星期五乾唔切. 如果星期六要番學學野, 就仲煩. 好彩我屋企有乾衣機咋.
作者: Linki    時間: 11-9-6 10:00

我覺得其實都係要睇小朋友gei資質

原帖由 raikkonen 於 11-9-6 09:20 發表
睇黎係學校學入校隊機會真係大好多喎, 不過學費又真係貴好多.

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-7 09:36

原帖由 Linki 於 11-9-6 10:00 發表
我覺得其實都係要睇小朋友gei資質

正式上堂喇, 唔知今日d飯好唔好食呢?
仲有幾多樣功課呢?
作者: Linki    時間: 11-9-7 10:17

我都驚緊d飯, 小姐就係見倒轉咗公司, 所以今個月响school叫飯餐試吓好5好食

我諗起碼都有5樣啩? 中、英、數、常、聖經

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-7 09:36 發表

正式上堂喇, 唔知今日d飯好唔好食呢?
仲有幾多樣功課呢?

作者: Linki    時間: 11-9-7 10:22

各位媽咪 :

從今天起又要一齐努力吖

原帖由 Linki 於 11-9-7 10:17 發表
我都驚緊d飯, 小姐就係見倒轉咗公司, 所以今個月响school叫飯餐試吓好5好食

我諗起碼都有5樣啩? 中、英、數、常、聖經

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-7 11:00

原帖由 Linki 於 11-9-7 10:22 發表
各位媽咪 :

從今天起又要一齐努力吖

Yes! 加油加油加油!!!!
作者: Linki    時間: 11-9-7 16:37

小姐話今日school d飯同d豬排好好味wor

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-7 11:00 發表

Yes! 加油加油加油!!!!

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-8 10:03

原帖由 Linki 於 11-9-7 16:37 發表
小姐話今日school d飯同d豬排好好味wor

佢尋日食糯米雞, 好食到成隻食晒!
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-8 10:05

聽阿囡講尋日中文堂分組上, 紅黃藍綠紫, 佢係黃組呀, 你地呢?
作者: Linki    時間: 11-9-8 10:42

小姐Green group

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-8 10:05 發表
聽阿囡講尋日中文堂分組上, 紅黃藍綠紫, 佢係黃組呀, 你地呢?

作者: Linki    時間: 11-9-8 10:44

敢末好lor

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-8 10:03 發表

佢尋日食糯米雞, 好食到成隻食晒!

作者: Linki    時間: 11-9-8 11:43

小姐好似話之前係俾份嘢佢哋做先架wor

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-8 12:31

原帖由 Linki 於 11-9-8 11:43 發表
小姐好似話之前係俾份嘢佢哋做先架wor

係呀! 阿女都有講, 綠組應該係中文好d果班黎嫁.
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-8 12:32

溫馨提示: 明晚7:30-9:00要返學校聽小三TSA家長會.
作者: Linki    時間: 11-9-8 15:26

收到

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-8 12:32 發表
溫馨提示: 明晚7:30-9:00要返學校聽小三TSA家長會.

作者: raikkonen    時間: 11-9-8 20:24

呀女黃組呀

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-9 09:03

原帖由 raikkonen 於 11-9-8 20:24 發表
呀女黃組呀

Oh! Yes!
尋日阿女個同學仔(綠組)打黎問功課, 同樣做抄詞, 不過有d詞語同埋d抄詞次序都唔同.
作者: Linki    時間: 11-9-9 09:42

佢哋本抄詞簿5同咗, 5明?

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-9 09:03 發表

Oh! Yes!
尋日阿女個同學仔(綠組)打黎問功課, 同樣做抄詞, 不過有d詞語同埋d抄詞次序都唔同.

作者: Linki    時間: 11-9-9 09:45

吖, 聽小姐講中文好似要用〝煲冬瓜〞上wor, 但係尋日背書又用廣東話背????

原帖由 Linki 於 11-9-9 09:42 發表

作者: paltiBB    時間: 11-9-9 10:14

你家中有乾衣機就好啦! 我就要望天打卦, 最慘是潮濕日子. 今天洗, 兩日後仲未乾

原帖由 raikkonen 於 11-9-6 09:28 發表
今年全部都係連著孖日上pe堂喎. 唔好講話pe衫得一套都洗唔切, 基本上有2套校服都洗唔切. 即係星期三著完校服要立即洗, 如果唔係星期五乾唔切. 如果星期六要番學學野, 就仲煩. 好彩我屋企有乾衣機咋. ...

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-9 10:57

原帖由 Linki 於 11-9-9 09:42 發表

我想講黃組同綠組抄d詞語原來有唔同呀!

唔知佢有無用煲冬瓜上wor? 晏d問下先.

作者: raikkonen    時間: 11-9-9 13:19

我聽呀女講, 好似係p4 c & d班先開始煲冬瓜,唔係咩. 我e+最驚就係拼音, 我真係一d都唔識, 要靠佢自己.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-9 10:57 發表

我想講黃組同綠組抄d詞語原來有唔同呀!

唔知佢有無用煲冬瓜上wor? 晏d問下先.

作者: paltiBB    時間: 11-9-9 14:21

我唔係好明中文科分組是怎樣一回事??  係咪想將每班分別分紅, 黃, 綠, 藍. 即每班會有不同中文組別的同學仔?? 上堂時以組別來授課??

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-8 12:31 發表

係呀! 阿女都有講, 綠組應該係中文好d果班黎嫁.

作者: Linki    時間: 11-9-9 16:42

未聽同唱多D國語歌LOR, 講笑咋

原帖由 raikkonen 於 11-9-9 13:19 發表
我聽呀女講, 好似係p4 c & d班先開始煲冬瓜,唔係咩. 我e+最驚就係拼音, 我真係一d都唔識, 要靠佢自己.

作者: Linki    時間: 11-9-9 16:43

敢p4 a & b 班5駛咩???

原帖由 raikkonen 於 11-9-9 13:19 發表

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-9 16:44

原帖由 paltiBB 於 11-9-9 14:21 發表
我唔係好明中文科分組是怎樣一回事??  係咪想將每班分別分紅, 黃, 綠, 藍. 即每班會有不同中文組別的同學仔?? 上堂時以組別來授課??

正確, 佢地二年級已開始分喇!
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-9 16:46

原帖由 Linki 於 11-9-9 16:43 發表
敢p4 a & b 班5駛咩???

上次家教會會議記錄有提及:

年度
用普通話授課的班級
11/12
4D
12/13
5D4D4C
13/14
6D5D5C4D4C4B
14/15
6D6C5D5C5B4D4C4B4A

作者: aliceykm1    時間: 11-9-10 15:53     標題: 回復 1# 曦彤媽媽 的帖子

聽完講座後, 真係有d驚WOR... 三年級係咪真係會難好多呢?

一二年級已經唔係叻, 真係唔知點算!
作者: aliceykm1    時間: 11-9-10 16:27

請問你們是否記得在那裏可以downloadTSA的試卷?

原帖由 aliceykm1 於 11-9-10 15:53 發表
聽完講座後, 真係有d驚WOR... 三年級係咪真係會難好多呢?

一二年級已經唔係叻, 真係唔知點算!

作者: raikkonen    時間: 11-9-11 08:43

好彩我影咗相呀
www.bca.hkeaa.edu.hk

原帖由 aliceykm1 於 11-9-10 16:27 發表
請問你們是否記得在那裏可以downloadTSA的試卷?

作者: Linki    時間: 11-9-11 16:22

各位媽咪 :

哈哈, 我哋真係要開始做d homework la

原帖由 raikkonen 於 11-9-11 08:43 發表
好彩我影咗相呀
www.bca.hkeaa.edu.hk

作者: Linki    時間: 11-9-12 09:58

各位媽咪 :
中秋節快樂

原帖由 Linki 於 11-9-11 16:22 發表
各位媽咪 :

哈哈, 我哋真係要開始做d homework la

作者: raikkonen    時間: 11-9-12 13:05

中秋節快樂!!
作者: angelmokco    時間: 11-9-12 15:05

我個仔係purple組呀, 唔知是否最差的一組呢? 個傻人好似咩都唔知咁! 如果考試後要調組, 都唔知係叻左定係衰左? 朦查查!
作者: Linki    時間: 11-9-12 17:42

有時真係俾學校激死! 点解? 話說開學小姐返嚟同我哋講話手冊可以用藍原子筆寫, 敢我哋未去買支筆頭可以擦得gei原子筆俾佢, 点知返嚟同我哋講話寫手冊係5可以擦gei, 綠色筆先可擦 (用嚟改正), 你話激5激死吖。

原帖由 angelmokco 於 11-9-12 15:05 發表
我個仔係purple組呀, 唔知是否最差的一組呢? 個傻人好似咩都唔知咁! 如果考試後要調組, 都唔知係叻左定係衰左? 朦查查!

作者: paltiBB    時間: 11-9-13 17:06

咁即是二年級上中文科不是在自己班上課, 以組別在別的班房上課??

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-9 16:44 發表

正確, 佢地二年級已開始分喇!

作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-14 09:06

原帖由 Linki 於 11-9-12 17:42 發表
有時真係俾學校激死! 点解? 話說開學小姐返嚟同我哋講話手冊可以用藍原子筆寫, 敢我哋未去買支筆頭可以擦得gei原子筆俾佢, 点知返嚟同我哋講話寫手冊係5可以擦gei, 綠色筆先可擦 (用嚟改正), 你話激5激死吖。
...

但阿女個班可以用擦得甩嘅藍原子筆呀!
作者: 曦彤媽媽    時間: 11-9-14 09:07

原帖由 paltiBB 於 11-9-13 17:06 發表
咁即是二年級上中文科不是在自己班上課, 以組別在別的班房上課??

係呀! 會轉課室, 所以佢地d中文課, 一齊午息之後上, 方便轉班房.
作者: raikkonen    時間: 11-9-14 09:15

呀女都話唔可以用擦得嘅原子筆, 佢話擦咗要比老師簽名. 我女往時, 寫手冊好鬼肉酸, 寫到亂七八槽, 烏槽辣tat, e+寫得不知幾整潔, 可以佢驚要比老師簽名, 所以好有心機寫. 係從未見過, 我希望佢keep得到.

原帖由 Linki 於 11-9-12 17:42 發表

...

作者: SuggieC    時間: 11-9-14 10:13

我有啲confuse, 我阿仔都係3C, 佢除左寫時間表之外, 功課欄都係仲用鉛筆(仲有擦過添), 但老師又冇話唔得既?! 不過佢話其他部份用原子筆就唔可以擦.

原帖由 raikkonen 於 11-9-14 09:15 發表
呀女都話唔可以用擦得嘅原子筆, 佢話擦咗要比老師簽名. 我女往時, 寫手冊好鬼肉酸, 寫到亂七八槽, 烏槽辣tat, e+寫得不知幾整潔, 可以佢驚要比老師簽名, 所以好有心機寫. 係從未見過, 我希望佢keep得到.

...

作者: paltiBB    時間: 11-9-14 12:41

請問係咪只有中文科??   這樣, 現時班中的中文老師是組別老師之一, 上中文課時有可能不是現時的中文科老師??

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-14 09:07 發表

係呀! 會轉課室, 所以佢地d中文課, 一齊午息之後上, 方便轉班房.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5