用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 不是在崇幼讀,收讀崇小的機會高嗎?
go

不是在崇幼讀,收讀崇小的機會高嗎?

小女於外區幼稚園就讀,想報小一主流班,有多少位給非崇幼之小朋友呢?

我囡囡讀九龍塘又一村學校, 順利考了入去, 今年九月讀小一!
不過, 平時聖誕假, 復活假同暑假都返崇真返holiday course, 依個可能係收o既原因!

我諗不太大關係的, 我自己及好多同班同學都是非崇幼上的學生. 不過不同時代不同競爭,  咪諗咁多啦,  教到先考慮囉!! 快D 去搜集心儀的學校報名表啦!!

小兒&小女都係讀崇小主流班
係咪讀崇幼, 住邊一區唔重要
收唔收絕大因素取決於 (1) 面試表現; (2)有冇位

回復 1# MOKKL 的帖子

MOKKL, can you please share what is the language policy for mainstream?  Is English lessons taught by NET?  Thanks a lot.

原帖由 hoihoima 於 11-9-4 00:44 發表
MOKKL, can you please share what is the language policy for mainstream?  Is English lessons taught by NET?  Thanks a lot.

中文: PTH(地道PTH老師)
ENG: NET
MATHS: PTH , 不過會識講廣東話, 因怕小朋友吾明, 數學的道理
GS: PTH +ENG
宗教: 廣東話
還有一個最特別的, 它是沒有PTH 堂的, 因小一初期頭兩個月只會教拼音, 教曬才入正是教中國語文的

請教祟小家長, 留位費係唔係一個月學費?!?!

$400 only (last year, my son's now P.1), school fee $3,600.
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

在主流班教英文的不一定是native,我囡今年讀六年級,大約有二至三年不是native教,但國際班就一定是native

我女是校外的,有幸參加第一輛interview,並順利取錄2012-13小一
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

我唔系校內生呀, 岩岩收到信取錄2012-13年小一呀!!

仲可以報名嗎.....

原帖由 yiptszman10 於 11-10-19 21:52 發表
仲可以報名嗎.....

好似仲收,你快d試吓打去學校問吓^^