用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012升中~想請教?沙田band2中學有邊間呢
go

2012升中~想請教?沙田band2中學有邊間呢

請參考置頂 khmama 的全港中學 banding 分析.......

排位

唔好咁灰心住, 因為有些學校的分數不一定很高! 你要了解囝囝全級人數, 學校BAND 1位的人數才可知是BAND 1 定BAND 2. 好似我學校1-60都是BAND 1, 而且都是第一次, 唔好咁快打定輸數.
沙田BAND 2都唔少, 葛小琳, 培基書院都唔錯!

原帖由 angelababy2011 於 11-8-9 15:41 發表
阿仔等1次呈分試中文得七十幾,英、數、常八十幾,級名次五十幾,我諗band1都無乜機會,但沙田區好似好少band2中學,唔知邊間好D?

如果小朋友仍然係BAND1尾, 沙田:榮之, 得勝,聖心, 漢光......有機會+! 如果係BAND2 去馬鞍山 胡忠 真係唔錯. 朋友個外甥BAND2派了去得勝.

睇小朋友夠勤力, 因上到中學,好多野要記.
有勤力+英文唔錯既話, 入到去好快追到.
有家長說沙祟程度很深, 而沙循亦只收BAND1生.
家長每日鼓勵吓小朋友, 唔好比甘壓力佢. 入到一間唔錯BAND2, 便已很好. 馬祟都好, 不過胡忠好D.

原帖由 angelababy2011 於 11-9-2 14:53 發表
好多謝你嘅鼓勵,阿仔全級119人佢考58,阿仔5年後上學期考得都ok全級考21,點知佢呈分試失手,希望佢加油,其實阿仔好想入沙田崇真or沙田循道衛理,但如果佢追唔返D成績,馬鞍山崇真唔知好唔好呢?
...

回復 1# catcatmom 的帖子

係咪要band 1A 在自行選沙崇 OR 沙循才會有機會呢? 因阿仔係BAND 1B 如在自行選呢兩間會唔會浪費左個自行機會呢? 謝謝!

沙祟轉了新校舍,真係多人去抽, 考既人亦會多, 至沙循一直都係穩坐BAND1中線.兩間都自行都盡量收D成績好既學生, 其他強項, 睇怕可能係成績行先.

沙崇
表妹之前讀沙田祟真小學, 雖然兩間學校同一教會, 可是不是聯係中小學,不過以往唔少師兄姐派入去.所以佢亞媽聽聞,沙崇之所以這兩年冒升得甘快,係因為佢將中英文教深1級, 至於係咪真, 就唔知啦! 因要同其他中學作比較.

如樓主住沙田, 自行入唔到, 有機會抽入去. 表妹成績科科A, 自行第一,入唔到沙祟.要睇樓主讀邊小學既BAND1中生.

沙祟自行會考英文閱讀理解,考生讀一次再問問題,考生要用英文回答.心儀沙祟可做些準備.

而沙循既理科好強,活動很多,不過交通無沙祟甘方便.         

原帖由 nc2000 於 11-9-2 16:39 發表
係咪要band 1A 在自行選沙崇 OR 沙循才會有機會呢? 因阿仔係BAND 1B 如在自行選呢兩間會唔會浪費左個自行機會呢? 謝謝!

原帖由 nc2000 於 11-9-2 16:39 發表

睇邊間小學程度 , 唔一定要 band 1 A 才在自行揀呢 2 間中學 , 仲要睇全港排名次第. 我所見 , 呢2 間中學都要學生活潑精靈 .

講返正題為 沙田BAND 2中學 , 其實都有好多選擇 .
可分三個轄心區為 大圍, 沙田中心 , 馬鞍山 .而沙田中心區, 就只有3 間可選 , 較另外 2 區為少. 市中心的小學不多 , BAND TWO 生揀佢地 3 間更加少的 ( 比較上) 單睇覺光, 基督, 馮黃鳳亭的位置都好方便 , 故由大圍去, 或由 MOS 去都有巴士, 馬鐵 , 小巴都到  .故認為呢 3 間, 在大圍和 MOS 的學生/家長都未必是首選 . 大都只放第 2, 3 位置 .

因不熟識大圍 , 去年揀選中學時, 故將大圍的 BAND TWO 中學排在 MOS 之後 .

明年為 2000 龍BB 年 , 我地沙田友認為 BAND ONE 尾 , BAND TWO 頭的胡忠 , 鄭榮之, 郭得勝相信都給正正為 BAND ONE 尾的學生視為目標了 . 故 BAND TWO 生有可能要正視 < 恰如其份 >認真地去揀選心儀的學校 .如真的揀唔落手, 唯有退而求其次考直資 .

原帖由 angelababy2011 於 11-9-6 13:55 發表
BAND TWO 頭的鄭榮之係咪有聯繫小學,自行會唔會好難入

有,好似係陳元喜.........

簽名被屏蔽