用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 聽聞TSL放學乘搭校車時間---勁耐?
go

聽聞TSL放學乘搭校車時間---勁耐? [複製鏈接]

要成1:30-2:30 才能返到, 因為果欄那裡勁堵車,
有無乘搭開校車小朋友的家長, 可以分享經驗是否屬實?

Many thanks!
   0    0    0    0

我只係知校巴公司不理會學生, 例如之前問校巴公司, 在大WO口新屋園上車幾點, 佢竟然同我講叫小朋友去荃灣潮江春上車, 有無病呀 ?  唔係講緊街頭街尾去就你, 呢D咁既說話我真的接受不到.

我都有聽聞過小朋友要早好多起床搭校車, 所以我都仲諗緊搭唔搭.
原帖由 DiamondHill 於 11-8-1 11:38 發表
我只係知校巴公司不理會學生, 例如之前問校巴公司, 在大WO口新屋園上車幾點, 佢竟然同我講叫小朋友去荃灣潮江春上車, 有無病呀 ?  唔係講緊街頭街尾去就你, 呢D咁既說話我真的接受不到. ...

我個人覺得校車公司好似運作緊STUTTLE BUS, 中港個類, 完全失去其意義. 到現在仍未收到電話, 你要安排之餘, 做家長既都要早點安排卦, 完全不貼心.
呻完!!

我都未收到電話通知幾点上車番學同幾点接放學, 8月10号打電話去問, 個職員又唔等你問完就即刻搶住話:「總知下個星期司機果面會打比你架喇, 架車有成四五十個學生, 冇咁快通知得晒加嫲。」但今日已經係8月20号都重未收到通知!
已經8月中喇, 8月27号就要番第一日喇, 重未有通知, 可能好多家長都打過電話去問同類既問題, 所以個職員答既言氣唔係幾耐煩, 好似想快D收你線咁, 我真係好意外, 冇諗過校車營辦商既服務態度係咁!  相信佢地真係要檢討吓!

請問有冇家長知道, 其實有冇褓母車由黃埔去陳守仁既呢?

我同意上面有位家長意思,學校對校車公司管理實在太唔貼心,完全由得校車公司自己運作,但呢間校車公司服務太差,依家實在俾佢攪到一肚氣!!做家長又怎能放心這校車會把我兒子送到學校!

2011-09-01 至 2011-09-05上車及落車時間
0648時上車
1440時落車
2011-09-06開始上落車時間
0648時上車
1640時落車
唉!真慘!有無其他保母介紹?我想我小朋友唔駛咁早起身返學,幫幫忙!

呢間校車公司服務真的不好, 我阿女幼稚園都是呢間校車公司,少少都唔肯遷就吓!

I quit, they are sosososo terrible!!!

I don't understand why the school not firing them?

It's intolerable!!!

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-1 17:10 發表
呢間校車公司服務真的不好, 我阿女幼稚園都是呢間校車公司,少少都唔肯遷就吓!

今日我等o左校車45分鐘至接到果囝....將軍澳線

我等了又等, 等了又等, 我等o左30分鐘至開始打俾個nanny姨姨, 又打唔通, 校車公司又無人聽, 那時已5點了....

到打通時, 個姨姨至話原先ka車死o左火, e+已轉另一校車番緊lai, 我個心已經驚一驚, 我問佢仲有幾耐度到, 佢答仲有幾分鐘...

再等了15分鐘, 我終於都接到個囝, 我見姨姨佢一路咁講電話, 一路拖d小朋友落車

同時間, 有兩個tsl既男學生, 約四至五年級, 他們應該係自己番屋企無人接的, 他們從tsl既車頭衝出去, 差點就俾另一校車撞到, 好采果架校車停得切咋, 同場有一實q同c9大嗌, 嚇到我呢...我即刻同果兩個小朋友講要小心, 望清楚至行出去.  個ee都仲講緊電話....佢都有望一眼既, 見無事, 所以繼續...

當ee佢一收線, 就遞個電話俾一個在校車上的等緊既女學生. 可能叫佢打電話俾佢家長...

跟住我即刻同個姨姨講下次如果touch wood再有類似既突發事件, 又知一定會遲咁耐至到, 叫佢一定要打俾家長通知, 你手提又唔通, 車公司d人又放哂工無人聽, 作為家長會好緊張好驚, 唔知會唔會有意外ka嘛, 你連手提都唔通wor, 個姨姨都好有禮貌話唔好意思, 因佢個手提都無停過(....)又話可能打漏o左俾我(.....咁都得), 我話打漏都得?!

我之後都有再問個囝詳情, 佢話係落山時死火的, 我問咁你o地留o係車上定落車等ka, 因阿囝形容果度應該係山路(好驚呀!), 佢話緊係留o係車啦(留o係車都可以有危險ka嘛, 前幾日新聞未有一單意外lor....囝...)

我問阿囝做乜唔叫ee打俾mami, 或問ee借電話或話俾ee聽mami既手提, mami等o左你好耐好耐, 好驚好驚, 唔知你去o左邊, 又唔知你係未有意外, 佢話有問過ee, 佢都記得我手提, 但ee唔俾, 其他小朋友都無手提可借....

我聽日會打去校車公司再同佢o地跟進下, 我只係希望佢o地下次仲有touch wood (緊係希望無下次啦!), 應該立即打俾家長lor, 而唔係公司又無人聽, ee手提又唔通咁lor, 又唔知發生乜事, 又唔知可以點做, e+我至醒起應該打番學校...

其他家長都要留意, 如果小朋友係自己搭校車自己番屋企既, 要叫佢o地留意左右車輛交通至行出去呀, 真係好危險ka

They have terrible attitudes, not consider the safety of kids at the first priority consideration, they are not trustful at all!!

They needed to be fired!!

原帖由 jjhh 於 11-9-6 19:57 發表
我等了又等, 等了又等, 我等o左30分鐘至開始打俾個nanny姨姨, 又打唔通, 校車公司又無人聽, 那時已5點了....

到打通時, 個姨姨至話原先ka車死o左火, e+已轉另一校車番緊lai, 我個心已經驚一驚, 我問佢仲有幾耐度到, ...

聽到都戥你驚,好彩全部人都無事咋。

尋日放學我仔話架校車(19號)去左入油 ??????? 成車人去入油 ?  係安排失當定係間中會咁架 ?

開學首兩天約7:30a.m. 在海逸遇到一小型保母車在接送TSL和油天的同學上車,但這星期卻不見它的蹤影。請問有家長有TSL往紅磡黃埔/海逸的資料嗎?萬分感激!

原帖由 clumsymommy 於 11-8-21 10:16 發表
請問有冇家長知道, 其實有冇褓母車由黃埔去陳守仁既呢?

jjhh
please check pm

Hi jesseyeeyee,

Replied.

jjhh

原帖由 jesseyeeyee 於 11-9-7 13:08 發表
jjhh
please check pm

我上年都有一次攪到我勁嬲, 鬧爆個校車姨姨+校車公司...今年決定唔洗受佢氣, 唔坐!

有一次呀仔去左搵老師, 未落去排隊。校車姨姨打黎問我, 有冇自己去左接仔? 我話如果我自己接, 一定會打比你。咁佢就話等唔到我個仔, 所以佢開左車啦。我聽到大吃一驚, 咁我個仔呢???? 去左邊? (當時我唔知呀仔去搵老師的)

校車姨姨比我既答案係叫我係個站等, 總之係個站等就得架啦。我即時黎料...等咩JE? 等運到呀? 等收屍呀? 咁我個仔而家係邊呀? 有冇人可以話比我知呀? 有冇離開左學校呀? (CHECK到出入紀錄架麻!) 點知佢都答唔到我, 我就只好打返學校問, 聽電話既文員通知返當時係學校既校車負責人打比我。

點知打比我果位女士, 一打黎就兇我....痴媽巾....之後又比我鬧爆佢....而家你地係車緊細路仔呀, 你搵唔搵到, 有冇離開學校都話聲比佢呀媽聽啦, 係個站度等乜呀? 如果你個孫坐果架校車係咁, 咁你會點呀? 係咪ON居居自己繼續等呀?

過左一陣先再打黎, 話搵到我個仔, 而家車返佢返黎。我見到佢次後先鬧個死仔, 鬧到個女士都唔好意思。之後再比說話佢聽, 激到我呀....

所以今年唔洗坐佢地架車真係好HAPPY....

The school tolerate this school bus continue to serve our kids, that's very very wrong!!

I don't understand why the school still use this bus company. The best one was the one when my child was in P1 (4 years ago)..

The parents association and the school should be responsible to fire this school bus.

That's too much and toooooo..bad!!

阿仔講部車無安全帶的. 真係好危險!
點可以被學童坐???

日日起碼遲15分鐘至到, 今天仲要轉左另一部車,
無通知無乘.

如果部車日日準時到就話可以盯實, 日日遲 15, 20或 45分鍾. 真係好難捉摸.

車頭連學校名牌都無, 我個工人都MISS左, 我個仔
自己落車. 走去搵姐姐. 個保母甘都得 ?!

我打電話問個保母, 點解今天又轉左部車?
係每日放學唔同車, 還是只是今日特別d,
所以至轉左部車?
她答我唔知, 我咩都唔知! 叫我問番校巴公司.

打電話去校巴公司又無人接.

保姆車都有學校名,正式校巴竟然無咁離譜?

原帖由 Sinman68 於 11-9-9 17:41 發表
阿仔講部車無安全帶的. 真係好危險!
點可以被學童坐???

日日起碼遲15分鐘至到, 今天仲要轉左另一部車,
無通知無乘.

如果部車日日準時到就話可以盯實, 日日遲 15, 20或 45分鍾. 真係好難捉摸.

車頭連學校名牌都 ...
‹ 上一主題|下一主題