用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇 PART 2
go

放洋的小孩生活篇 PART 2

唔知點解之前個 (放洋的小孩生活篇) 不能張貼,所以開個PART 2.

預祝明天大家都有好消息!

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 11-8-17 21:02 發表
唔知點解之前個 (放洋的小孩生活篇) 不能張貼,所以開個PART 2.

預祝明天大家都有好消息!

long time no see ~ miss all of u

回覆 2# Pizza_Hut 的文章

不知不覺,搞visa 已經是兩年前嘅事!今年你個女可以食咗月餅先走啦!

大家今年上大學的囝囝囡囡都可以食埋月餅食埋中秋飯先返去開學啦! .
不經不覺地他們已經邁進另一新階段.希望大家都好好享受大學校園生活.

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-8-20 22:16 發表
不知不覺,搞visa 已經是兩年前嘅事!今年你個女可以食咗月餅先走啦!

如無意外 今年不但可以食月餅, 仲可以去登高, 哈佬喂, 聖誕大餐 .......

原帖由 Pizza_Hut 於 11-8-22 09:37 發表

如無意外 今年不但可以食月餅, 仲可以去登高, 哈佬喂, 聖誕大餐 .......

吓?  點解嘅? 佢考返香港讀?

醒目開學勳章

Everything completed.

My son will depart on 24 September.

He will be back home on 12 June 2015.

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 11-8-19 11:00 發表

long time no see ~ miss all of u

係呀, 大家好耐冇見了.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-8-20 22:16 發表

今年又要再搞過, 不過今次文件簡單咗.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 11-9-5 16:58 發表
Everything completed.

My son will depart on 24 September.

He will be back home on 12 June 2015.

佢放假返香港嗎?
[img][/img]

回復 9# DoReMi媽媽 的帖子

我個仔出年都要搞過visa(for sixth form),可以分享下嗎?:)

醒目開學勳章

Only in Easter and Summer Holiday.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-7 18:27 發表

佢放假返香港嗎?

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-7 18:39 發表
我個仔出年都要搞過visa(for sixth form),可以分享下嗎?:)

當然可以啦!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 11-9-7 19:53 發表
Only in Easter and Summer Holiday.

Christmas留喺英國嗎? 我囡暫定3個假期都會返香港,不過唔知佢遲啲會唔會改變主意。
[img][/img]

醒目開學勳章

I attend a pre-departure briefing and got an information note.
http://www.educationuk.org/HongKong/Home

HKSAR & BNO passport holders do not routinely have to show financial evidence at the time of application.

Documents needed :
1. A signed print out of your online application from at
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/

2. A signed Appendix 8 self-assessment from
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/visas/vaf9-app81.pdf

3. Current passport + photocopy of the bio-data page of the current passport

4. CAS Number

5. Visa fee

6. Photo

[7. Consent letter for under 18 yrs]

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-7 18:39 發表

醒目開學勳章

Christmas留喺英國, 會約同學玩.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-7 21:54 發表

Christmas留喺英國嗎? 我囡暫定3個假期都會返香港,不過唔知佢遲啲會唔會改變主意。

回覆 15# JChan 的文章

謝謝! 希望唔會好似前年咁亂.据聞曾經有好多人投訴呢!:(

醒目開學勳章

一定不會, 放心.

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-7 23:34 發表

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 11-9-7 23:01 發表
I attend a pre-departure briefing and got an information note.
http://www.educationuk.org/HongKong/Home

HKSAR & BNO passport holders do not routinely have to show financial evidence at the time of ap ...

好詳盡

不過我有俾埋parents letter做financial support( 雖然阿囡已過18歲, 但佢戶口冇乜錢), 咁就要attach出世紙正副本, 我agent話可以唔駛附bank statement, 睇小樣就check小樣仲會快啲, 但我唔敢博, 橫掂有喺度, 就夾埋bank statement正副本入去.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-7 23:34 發表

哈哈~哈, 我仲以為出年先俾資料你tim.
[img][/img]