用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs HKPS-KLN TONG
go

KV vs HKPS-KLN TONG

Do you Know what is the difference  of  KV and HKPS - KLN Tong ?

Any idea ?

Tks
981212:)

原帖由 Li'sfamily 於 11-9-8 14:25 發表
HKPS 有 nursery 但是 KV 由K1 開始!

which one is better from K1 - K3.

Pls adv.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 981212 於 11-9-8 15:01 發表

which one is better from K1 - K3.

Pls adv.

nobody would know which one is BETTER for your kid.
but~ i think, i do prefer hkps for my elder boy.... not yet sure for my younger one.
恐龍家

HKPS 的課程是否好淺呀 ?!

有無人有意見 !

Tks

回覆 1# 981212 的文章

有無人知道HKPS, Phonics OK or not ?

If KV also offered a seat,  what is your choice between KV and  HKPS ?

Pls comments.

Many Many tks. !

其實唔係hkps k1 特別難入, 而係佢係差唔多99.9% 由n班直升K1, 而佢每級既位又唔多, 可能只係KV既8分1數量. 多數一條龍幼稚園都係咁. 照常理推斷都係. K1 會有人響HKPS 退學, 咁就有位收外來生, 有幾多位就視乎有幾多人走. 難唔難入視乎有幾多人考. HKPS 名氣不及kv 大, 也不及THINK 大, 因為今日THINK又見報了. 就算HKPS名氣幾唔大我諗大部份名小學都聽過呢間幼稚園. 如果真係兩間都收你個小朋友, 我建議你上午讀一間, 下午讀一間, 反正KV有學卷, 咁你個小朋友中英文都會好勁. HKPS反學超開心, 小朋友唔會辛苦. kv 係冇NET, 但英文都教得好深. 我問過讀KV既小朋友, 反KV係唔好玩既.

KV 無學券

回復 3# 游泳寶寶 的帖子

原帖由 游泳寶寶 於 11-9-9 09:43 發表
其實唔係hkps k1 特別難入, 而係佢係差唔多99.9% 由n班直升K1, 而佢每級既位又唔多, 可能只係KV既8分1數量. 多數一條龍幼稚園都係咁. 照常理推斷都係. K1 會有人響HKPS 退學, 咁就有位收外來生, 有幾多位就視乎有幾 ...

我都問過個囝同佢啲kv同學仔, 佢哋都勁鍾意返學同超開心, 而且好鍾意老師, 佢哋啱啱k3畢業

Basically, HKPS and KV are two types of schools. Their curriculum and their focus are very different thus their training to kids are entirely different too. HKPS focus on bringing out kids' potential and promote kids' interest to learn, with that objective they therefore focus on training kids' presentation skills and encourage kids to speak out, to perform.

HKPS's phonics teaching is a well-known strength. Last year their principal gave workshop to parents on phonics training. Their reading scheme is well-recognised by parents.

In recent years they certainly strengthen Chinese and Math training, guess it is not really classified as 淺 now.

回覆 1# Angine 的文章

Do you know their primary school allocation is good or not ?!

Pls tell me more.  

Tks & B. rgds.

醒目開學勳章

原帖由 Angine 於 11-9-9 22:31 發表
Basically, HKPS and KV are two types of schools. Their curriculum and their focus are very different thus their training to kids are entirely different too. HKPS focus on bringing out kids' potential  ...

全中 !!!!

hkps 好注重 train 小朋友表現自己, 培養自信.  近年, 中 & maths 佢地係調整過程度, 唔會屬於"淺" 的一類.
教 phonics 更有一手, 你可不用出去食補品.  

如以上有媽媽提過, 雖 hkps 不及 kv 名氣大, 但名小學唔會唔識 hkps.  再比我選一次, 我仍是會選 hkps.

agree, teachers at hkps(ascot) are good.   

原帖由 monkey05 於 11-9-12 23:20 發表

全中 !!!!

hkps 好注重 train 小朋友表現自己, 培養自信.  近年, 中 & maths 佢地係調整過程度, 唔會屬於"淺" 的一類.
教 phonics 更有一手, 你可不用出去食補品.  

如以上有媽媽提過, 雖 hkps 不及 kv 名氣大, ...

醒目開學勳章

原帖由 ol_bb 於 11-9-12 23:40 發表
agree, teachers at hkps(ascot) are good.   

是的.  老師很好呢.  也感覺到我的小朋友無論是術科和語言正在打好根基.

申報左先: 我小朋友讀緊LH既N班, 黎緊都會考呢兩間kg…

我幫襯開個兒科醫生(老婆係中e), 大仔係HKPS, 細仔讀完HKPS既N轉左去KV, 因為佢老婆覺得HKPS太"hea", 太開心…

我唔知hkps定kv好d, 只係知做e生想入邊間就邊間…

For me, it must be KV.  KV is a very good kg, all the kids, rich or poor will be treated the same, with an excellent academic standard and a team of devoted teaching staff.

HKPS is not bad, but it really depends if you can cope well with the style of the school.  My kid was there for nursery, but for me, one year is enough.

I got offer of both for K1, though i ended up choosing another one i like more.

原帖由 981212 於 11-9-7 12:23 發表
Do you Know what is the difference  of  KV and HKPS - KLN Tong ?

Any idea ?

Tks
981212:)

兩間好唔同學校:
HKPS ---重兩文三語,(不過要看你要求,如果你本身兩文三語已經好強,你或許會覺得佢A,不是太多正宗西人!除非你覺得印度都算.南方普通話都算好國語),
KV----重中數,英文外界常誤會淺(其實佢仲深過SC)不過講方面的確少,但如果你問我準唔準,我可以話老師好認真,跟足音標去教,不會教出傳統港式英文,教得好過好多鬼佬(懶音),但當然無西人講英文咁美妙咁好聽,小朋友在學校的確講唔多, 如果家長唔急都OK , 唔影響IN小學(你可以選擇廣東話IN).
HKPS---學校都有少少性格,如果你想學校以家長感覺為第一,你應該選擇沙田HKPS.
KV----學校超有性格,不會以家長感覺為第一,如果你是自我的人或怪獸媽咪,你可能頂得好辛苦,所以KV家長有一句名語<不要問只要信>,你讀KV就要放心KV,及尊重KV,最後結果如何???家長五體投地,點解我小朋友咁乖咁成熟咁獨立???小朋友呢??又好開心返學!!我真的不得不口服心服!!升小學不需要擔心做功課問題.

我小朋友讀過HKPS--Playgroup(即係大家所叫n班)再轉KV--k1 .我無後悔 , 我感激HKPS幫我仔仔打好英普低, 之後自己教,現在在KV,我好感激KV讓我小朋友不成為港童,獨立又有責任心.
每個人的背景不同,故事也會不同,要看看你所需要的是什麼再去決定….當然要收晒你先煩,都好難考架!!

修改有些家長:
HKPS K1 我又不覺得難考, 100%直升,可惜每年都有人會轉校,如我小朋友果班,30,以我所知有8人走,IN K1的人又少好多好多
KV 沒有學卷的, KV超有性格連學費也十年如一$2477 , 真的比村屋仲便宜.原因???不是商業學校囉~~

最後比少少心得你: 如果你想了解幼稚園,你應該在小學果到問問過去用家,佢地會更準確!! 此處的話不可以盡信,因為好多不是用家,都是人講佢講……