用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 面試考的咩
go

面試考的咩 [複製鏈接]

15    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

第一round係小組活動, 有大路野如:砌puzzle,找不同,看圖說故事, 創作, 讀中英文書, 亦有聽過類似除數既概念問題, 聽音樂做動作等
不過應該每年都有d唔同

原帖由 Nique 於 11-7-6 01:17 PM 發表
請問各位家長 面試考的咩

回復 2# Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom,

若然英文差D,面試中是否較為輸蝕?

醒目開學勳章

唔會...過來人經驗
我囡只是讀普通的屋材幼稚園,還要是半天那種
都一樣是正取生入
反而...收了後跟其他準家長分享及出來玩才發覺,原來大家的囡囡的性格都有一些相似的地方
"夠大膽,唔怕羞,把口駁咀一流"

原帖由 Ahbee02 於 11-7-14 14:56 發表

若然英文差D,面試中是否較為輸蝕?

回復 5# ziyi 的帖子

多謝ziyi爸爸。

甘我阿女就悶水D啦,阿女稍慢熱,社交能力麻麻。不過都會報港同試下。

醒目開學勳章

我個囡社交能力係超差的,死淨把口jar

原帖由 Ahbee02 於 11-7-14 15:05 發表
多謝ziyi爸爸。

甘我阿女就悶水D啦,阿女稍慢熱,社交能力麻麻。不過都會報港同試下。

原帖由 ziyi 於 11-7-14 17:12 發表
我個囡社交能力係超差的,死淨把口jar

醒目開學勳章

如果今年interview都是跟上年類似的,那活潑,八卦的有advantage
因上年第1輪second part是跟校長玩校長話及問答
而第2輪家長及小朋友再跟校長面談時,校長會問返跟上一次的校長室有什麼分別的
而且,也會做心理測驗,看小朋友選什麼,家長見唔到有什麼選的,所以仟萬不要過份逼迫小朋友

原帖由 Ahbee02 於 11-7-15 10:45 發表

原帖由 ziyi 於 11-7-15 12:18 發表
如果今年interview都是跟上年類似的,那活潑,八卦的有advantage
因上年第1輪second part是跟校長玩校長話及問答
而第2輪家長及小朋友再跟校長面談時,校長會問返跟上一次的校長室有什麼分別的
而且,也會做心理測驗,看 ...

收到,ziyi爸爸。再次多謝甘有心的爸爸。

醒目開學勳章 王國長老

勁呀下, 連ziyi係爸爸你都知
我讚成, 就我見"入圍"既小朋友, 都係主動外向friendly果類, 港同唔係咩傳統模式, 平時學生都習慣會同老師傾計, 不妨叫小朋友開放d, 真係當去玩, 有咩唔明想知, 即管講, 唔識咪話唔識lor, 最緊要肯試, 有時"溜"老師傾計都得架!

原帖由 Ahbee02 於 11-7-16 11:53 AM 發表

收到,ziyi爸爸。再次多謝甘有心的爸爸。

醒目開學勳章

係你眼大睇過龍
我的名後面有remark我係爸爸架

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-18 10:48 發表
我讚成, 就我見"入圍"既小朋友, 都係主動外向friendly果類, 港同唔係咩傳統模式, 平時學生都習慣會同老師傾計, 不妨叫小朋友開放d, 真係當去玩, 有咩唔明想知, 即管講, 唔識咪 ...

醒目開學勳章 王國長老

係WOR係WOR
原帖由 ziyi 於 11-7-18 12:52 PM 發表
係你眼大睇過龍
我的名後面有remark我係爸爸架

我嚮BK潛左好耐水嘎拉,梗系知道ziyi有個甘好的爸爸啦!你同ziyi爸爸真系教左我地好多野。

其實我主要target的學校是活動教學的學校,想請教一下,其實真道同港同在理念上,教与學等方面會不會都幾相似呢(真道11年學製不計)?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-18 10:48 發表
我讚成, 就我見"入圍"既小朋友, 都係主動外向friendly果類, 港同唔係咩傳統模式, 平時學生都習慣會同老師傾計, 不妨叫小朋友開放d, 真係當去玩, 有咩唔明想知, 即管講, 唔識咪 ...

醒目開學勳章 王國長老

真道既課程比較UNIQUE, 佢地係5年小學就升中, 中學除左考本地新中高, 仲會考埋IB, 所以聽講真道小學課程都深的, 因為5年時間要學6年既野

比較起黎港同就"傳統" 得多了, 6年小學, 升中後考新高中, 只係當中會滲入IB教學元素

我又唔識比較2間學校, 因為我小朋友只讀左一間, 道聽途說對邊個都唔公平啦~所以我只講港同
港同小學會有校本課程, 亦有用本地書同外國書, 中文似內地教法, P1 11月左右已學晒拼音, 跟住高年班會著重BOTH實用性同埋點去深入睇文章(所以本地D練習唔多岩駛架); 亦有用READER去教中文
英文除左一般GRAMMAR, 亦好著重READING, 舊年我仔P1已經用DR SEUSS做教材, 仲有PROJECT TIM! 比圯傳統學校, 會多FREE WRITING
數學就無咩特別, 都貼近一般課程, 我女考試我都係買坊間學林啟思果D俾佢做, 平時功課會多"星星題", 要求多思考, 3(定4)年班開始會按程度分小班教

醒目開學勳章

真道自己的OFFERICAL解釋係,整個學期,除了考試外,全部都會教書的,淨係6月份大考後那差不多一個月的時間都要教書,所以她們才有信心11年讀12年的

而她們是分3個段階的, 2年基礎, 5年拓展, 4年通達
去到拓展階段,是會培養小朋友探索,自行追求的
所以,跟傳統的一d的唔同
去到通達更像undergrade般做project,好睇自己

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-20 13:01 發表
真道既課程比較UNIQUE, 佢地係5年小學就升中, 中學除左考本地新中高, 仲會考埋IB, 所以聽講真道小學課程都深的, 因為5年時間要學6年既野

比較起黎港同就"傳統" 得多了, 6年小學, 升中後考新高中, 只係當中 ...

多謝Charlotte_mom, ziyi爸爸的詳細講解。

看了你們的回複及學校的小學評鑒報告,感覺上港同特別在基礎的key learning area方面是跟隨教局指引的。而單元及延伸學習則主要屬校本課程來補充key learning area的學習。各種學習都會在趣味性,延展性,互動性上等等与普通的傳統學校有很大的不同。

至於真道就以校本課程為主。具體我尚需再多加瞭解。

今年話要帶一本書去interview, 唔知會點用呢?

its was mention on the letter u received ,the book only for them to read while waiting. i call the school to recomfirm it, yes the staff said yes,only one book please ,just beware the loss of book.

醒目開學勳章

照睇跟上年一樣:
第1輪第1part - 小朋友分組上班房以遊戲方式面試,會問問題,老師會觀察小朋友玩遊戲的表現,家長只可在地下操場/有蓋操場等候 (大約半小時左右)
第1輪第2part - 小朋友大約5個左右去跟校長/副校在校長室玩,如校長話,畫畫,問小朋友問題,本書正常唔會問內容,上年小囡連書名都沒有問,有一些說會問書名,但我認識被取錄的家長全部都說小朋友話沒有問內容( 我相信都幾準,因有30/120的資料)
然後決定約400個入第2round
第2round的面試是家長及小朋友一起面見校長約15分鐘,內容參考同一post的之前的回答)
如果入到second round - 記得學校的4樣口號 - 活潑,好學,思辨,創新
而第2round是沒有得操的,操小朋友的結果是negative的,切記,因問題再不是學術(如中英數等)
因出生率一年比一年高,聽聞上年都有出現細佬妹入唔到second round的情況,所以如果是HKU畢業的家長,應該快D入返HKUGA,加返少少分
第1輪第1round,穿著最好是方便活動的
其餘,女孩可穿裙等比較正式的
基本上記得的就是這樣,希望幫到今年的家長

原帖由 312 於 11-8-19 00:24 發表
its was mention on the letter u received ,the book only for them to read while waiting. i call the school to recomfirm it, yes the staff said yes,only one book please ,just beware the loss of book.
‹ 上一主題|下一主題