用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 宗教對香港教育影響
go

宗教對香港教育影響 [複製鏈接]

原帖由 Brisingr 於 11-8-3 17:31 發表
Ha! Ha! Almighty God?

See how I can rectify your fault!

非常有興趣Brisingr 如何指出全能神的邏輯錯誤....
為免不合版規, 順便探討一下"宗教對香港教育影響"....
   0    0    0    0

原帖由 Brisingr 於 11-8-4 16:23 發表
我不是指出全能神的邏輯錯誤,我那幾句只是諷刺那班以為"立例"可以將"神"設計的不平等變成"所謂的平等的人而已! 我是扮他們說出內心自以為是的話。

...

哦....還以為可以拋磚引玉tim

不過基督教對香港教育的確影響深遠, 很多band1中學都有基督教背景, 如果你唔想讀神學, 選擇真系少左好多....

香港真係好包容, 好多不同宗教都有學校.

原帖由 meimeimama1 於 11-8-6 11:25 發表

發了帖才想起鄧顯...
不是世外高人亦誠心求入

原帖由 meimeimama1 於 11-8-6 11:23 發表
但一般家長趨之若鶩的
都只有基督教和天主教的中學
佛教/道教等都不是我等世俗之人誠心渴慕進入的

基督教和天主教的中學甘成功, 其實應該唔關宗教既問題......政府d官校都好成功,好似仲勁過基督教和天主教,起碼d官校好似冇一間系band3呵......

原帖由 samuel89 於 11-9-12 11:21 發表
基督教和天主教的中學甘成功, 其實應該唔關宗教既問題......政府d官校都好成功,好似仲勁過基督教和天主教,起碼d官校好似冇一間系band3呵......

Samuel

Just quoted from khmama's post, here is the following governmental schools at Band 3:

賽馬會官立中學

中中

九龍城

3A

男女

官立嘉道理爵士中學(西九龍)

英中

油尖旺

3A

男女

粉嶺官立中學

中中

北區

3B

男女

九龍工業學校

中中

深水埗

3B

觀塘功樂官立中學

中中

官塘

3B

香港仔工業學校

中中

南區

3C

上水官立中學

中中

北區

3C

男女

龍翔官立中學

中中

黃大仙

3C

長洲官立中學

中中

離島區

3C

男女

ANChan59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 9# ANChan59 的文章

哦.....原來中中即使系官校都系Band 3收場
官立嘉道理爵士中學(西九龍)唯一英中Band 3系咪道理呢

原帖由 samuel89 於 11-9-12 17:17 發表
哦.....原來中中即使系官校都系Band 3收場
官立嘉道理爵士中學(西九龍)唯一英中Band 3系咪道理呢

你問我,我都唔知問邊個..... 可能會掂到種族歧視???
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 ANChan59 於 11-9-12 17:25 發表

你問我,我都唔知問邊個..... 可能會掂到種族歧視???

哦....甘我明啦,原來會掂到種族歧視......
中中在香港根本冇市場, 連施生都話母語系最佳的學習語言, 偏偏香港家長無知.......

但我覺得唔系香港家長無知, 歸根究底一日唔改變英文系官方語言, 根本就行唔到母語教育.......

回復 12# samuel89 的帖子

但我覺得唔系香港家長無知, 歸根究底一日唔改變英文系官方語言, 根本就行唔到母語教育.......

It's dangerous to do that. I still prefer bi-literate and tri-lingual.

Even you say CMI, you mean PTH or Cantonese.........

原帖由 ANChan59 於 11-9-12 17:54 發表

It's dangerous to do that. I still prefer bi-literate and tri-lingual.

Even you say CMI, you mean PTH or Cant ...

改變英文系官方語言既轉變既然系甘難,甘點解要推母語教育呢? 是否本末倒置左呢?

CMI 既話, 普通話or廣東話其實分別不大......不過我覺得大陸教既普通話國際音標, 寫字既筆順, 正確既揸筆方法,書法.....呢d基本功其實應該小學就開始教.....如果回歸後先加入呢d課程,我唔反對,反而贊成, 但一來就要推母語教育根本系超錯, 講真如果老慒董將推母語教育既魄力改為將美元脫勾既話, 我相信佢將會系港人非常懷念既董伯伯........

原帖由 awah112 於 11-9-12 18:10 發表
施生第一句就錯,日本有關西腔,關東腔,每一縣有不同方言,不同母語,學校上課就用標準語.

Yes, not just kids, we also need critical thinking.

原帖由 awah112 於 11-9-12 18:10 發表
施生第一句就錯,日本有關西腔,關東腔,每一縣有不同方言,不同母語,學校上課就用標準語.

吓.....日本都有每一縣有不同方言架,.....關西腔,關東腔應該唔會好似中國方言甘完全溝通唔到卦(中國方言差異勁大)........

本地大學除中文中史科外基本上都用英文,那麼只要英文程度許可,學生越早適應用英文學習理應越好。實際上很多初中生英文程度不足,勉強用英文讀課本答作業也有困難,遑論以英文與老師同學討論交流,甚至以英文思考。如此境地,怎不會大呼母語教學,師生快樂呢。

原帖由 Kanba 於 11-9-14 23:43 發表
本地大學除中文中史科外基本上都用英文,那麼只要英文程度許可,學生越早適應用英文學習理應越好。實際上很多初中生英文程度不足,勉強用英文讀課本答作業也有困難,遑論以英文與老師同學討論交流,甚至以英文思考。如此境地,怎不會大呼母語教學,師生快樂呢。

母語教學---->師生快樂  
相信等同"阿媽系女人"甘顯淺.......問題系香港的官方語言是英文, 香港是中國通向世界的窗口(雖然中國而家多左好多窗口,香港呢個窗口開始要維修)英文是生活在香港加強競爭力不可缺少既工具之一.......所以我認為中學以至本地大學用英文暫時是不可用母語教學取締的. 老慒董強推母語教學,回歸10幾年, 受母語教學的一代未來要跟祖國的10幾億同胞競爭,若果連英文都唔掂, 我真的不知道他們還有什麼優勢????........請問老慒董有冇些少歉疚呢?
‹ 上一主題|下一主題