用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑小學 我想問培僑既科目情況
go

我想問培僑既科目情況 [複製鏈接]

我想問培僑是否已經常識科都用埋普通語教啦...

而英文會否好深...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

小一仲未係, 小二開始就係普教

不過, 你可以揀唔係普教班都得

英文係深, 佢係用星加坡果套書本, 比起一般學校深些

szeszes

今天才check bk, 你既小朋友p2 now? 你既意思係一定要p2 才開始普教, 定係你上年未開始?  其實我很喜歡佢地用既英文書本, 反而我擔心既係中文, 是否很深

原帖由 szeszes 於 10-10-22 00:41 發表
小一仲未係, 小二開始就係普教

不過, 你可以揀唔係普教班都得

英文係深, 佢係用星加坡果套書本, 比起一般學校深些

醒目開學勳章

我仔今年仲係 k3, 自行派位都揀左佢

我地參加左佢既開放日, 係校長講: 中文堂, 可揀普教 或 廣東話教

而常識科會於 p2 開始

我仔中文差 (有少許言障問題), 所以, 都係揀廣東話班

原帖由 erikalo 於 10-11-4 22:06 發表
szeszes

今天才check bk, 你既小朋友p2 now? 你既意思係一定要p2 才開始普教, 定係你上年未開始?  其實我很喜歡佢地用既英文書本, 反而我擔心既係中文, 是否很深

...

szesze

我仔都係K3, 第一round 都選了佢, 不過我仔只有10分, 所以一定唔得,而大抽獎, 我又唔係zone 16, 一樣無咩機會, 不過我希望叩門成功...

不過開放日個日我問d老師, 佢地講, gs 會p1就開始, 所以我才考慮此校, anyway, p2都ok 既...

希望大家可以做同學仔..

good luck

原帖由 szeszes 於 10-11-6 18:50 發表
我仔今年仲係 k3, 自行派位都揀左佢

我地參加左佢既開放日, 係校長講: 中文堂, 可揀普教 或 廣東話教

而常識科會於 p2 開始

我仔中文差 (有少許言障問題), 所以, 都係揀廣東話班

...

Hi,

我想請教培僑跟傳統學校是否不同 ? 比較輕鬆 ?
如我想找 1. 滬江 2. 北官, 是否很辛苦 ?
我就快要交 form la !

Tks

滬江好谷,
培僑比起滬江會輕鬆多一點.
培小對學生、家長和老師都很有人情味,靈活性大
由於校長曾經係九龍塘某國際學校的校長,所以培小有國際學校的影子

原帖由 pfwongella 於 11-9-14 10:59 發表
Hi,

我想請教培僑跟傳統學校是否不同 ? 比較輕鬆 ?
如我想找 1. 滬江 2. 北官, 是否很辛苦 ?
我就快要交 form la !

Tks

下星期就交form啦, 我o地都心儀培僑, 但得15分, 係唔係機會好微呀? 知唔知佢地升中派位點樣呀?

原帖由 patpat234 於 11-9-14 11:36 發表
滬江好谷,
培僑比起滬江會輕鬆多一點.
培小對學生、家長和老師都很有人情味,靈活性大
由於校長曾經係九龍塘某國際學校的校長,所以培小有國際學校的影子

...
‹ 上一主題|下一主題