用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關啟思面試
go

有關啟思面試 [複製鏈接]

剛收到啟思面試通知,有冇過來人可以分享下?
1. 面試時間45分鐘,都幾長下,大概係做啲咩呢?
2. 阿b仲未係好識講嘢,有冇影響?
3. 面試時間撞左阿b nap time,但係唔比改時間,有咩計呢?
4. 只可一位家長陪同,就面試技巧而言就daddy好啲;但係平時我湊開阿b,阿b黐我多啲,邊個帶阿b去面試好啲呢?

無聊一問,係咪遞左表申請就有得in?因為我見之前個星期先交表,咁快就通知面試...

請指教!
   1    0    1    0

我都收到面試通知

之前問過學校,話基本上夠年紀的小朋友都會有得見

剛剛收到email, 囡囡都係10月頭去interview n1. 我都係上星期報名, 無諗過咁快就in. 阿囡in時只得15個月大, 到時都唔知會點.

which branch of Creative you have applied?

原帖由 sppchocho 於 11-9-11 22:41 發表
剛收到啟思面試通知,有冇過來人可以分享下?
1. 面試時間45分鐘,都幾長下,大概係做啲咩呢?
2. 阿b仲未係好識講嘢,有冇影響?
3. 面試時間撞左阿b nap time,但係唔比改時間,有咩計呢?
4. 只可一位家長陪同,就面試技巧而 ...

我上年係考藍田個間,唔知今年考既係咪一樣。
去到登記後等叫名,跟住會帶入課室,有三四張枱,每張枱放左玩具比小朋友玩,可自由坐及玩枱面玩具。
老師要面試時會行埋黎,比申請表格上照片比小朋友,問佢知唔知相中人係邊個,然後同小朋友玩玩具(睇你當時枱上有乜玩具,我當時係拼圖及可串連的車車),我諗係睇小朋友明唔明白指令多過做唔做到。跟住問介唔介意返下午,咁就完左。
其實等左差唔多半個鐘,考就考五分鐘都無…

咁早IN左, 幾時通知收唔收呀?
係咪早IN就著數d既呢?

咁我無問家長問題呢?另外家長又可唔可以問老師有關學校既問題架?

原帖由 PatJoybb 於 11-9-12 11:30 發表
咁早IN左, 幾時通知收唔收呀?
係咪早IN就著數d既呢?

email話7 nov前會收到通知. 我覺得咁早in無著數, 因為d分俾得緊d. 一開始咁鬆手之後果d點俾.

原帖由 大白豬 於 11-9-12 11:56 發表

email話7 nov前會收到通知. 我覺得咁早in無著數, 因為d分俾得緊d. 一開始咁鬆手之後果d點俾.

請問收左又幾時要交留位費呀?佢咁早就通知,但其他學校可能仲未in喎!

原帖由 keemic77 於 11-9-12 11:37 發表
咁我無問家長問題呢?另外家長又可唔可以問老師有關學校既問題架?

好似有問平時邊個湊?
小朋友識講野未?
唔係問好多,我又無問老師野喎

原帖由 keemic77 於 11-9-12 12:05 發表

請問收左又幾時要交留位費呀?佢咁早就通知,但其他學校可能仲未in喎!

咁又無提及幾時交留位費, 不過啟思係出名早收小朋友. 所以有d交左留位費, 到最後心儀的學校收左咪放棄啟思.

啟思唔係仲未截止報名咩?咁早就開始約面試?

原帖由 keemic77 於 11-9-12 11:37 發表

HIHI,我去年都係考藍田啟思~~

家長: 問平日誰人照顧BB,
        BB 有無食物敏感咁~~

家長又可唔可以問老師有關學校既問題架?~~ 應該可以~~~ 但我無乜D 問

原帖由 keemic77 於 11-9-12 12:05 發表

我忘記左正確幾時交留位啦~~
但應該係12 月左右

我反而覺得早in 有著數, offer 出得七七八八, 遲in的返而難

原帖由 大白豬 於 11-9-12 11:56 發表

佢好似十一月尾通知,之後要一至兩星期內交留位費。
其實早些考早些知好些,因為如果有offer係手,後面考就無咁有壓力。

早offer咪早收留位費囉,可以收多兩轉呀!

1. 真正面試時間得5分鐘,其他時間係家長同小朋友自己玩
2. 有,老師會問小朋友叫咩名
3. 無法,唯有自己試下tune
4. 有d家長話爸爸in好d,感覺好似爸爸o既involvement大左。我覺得最緊要睇小朋友跟邊個會無咁怕陌生人!

Last year my son interviewed Lam Tin Creative. I guess they asked questions depending on the kids' age and whether the kid can speak or not.

Asked:
1) What's your name?
2) Who brought you here today? Me and daddy brought him but I was the one in the room so the teacher asked him where was daddy?
3) Asked him to flip a book and asked what are those subjects.
4) Asked him to stack up a few blocks.

Then asked me who take care of him usually.

Hope this helps. Good luck!

我仲未收到面試通知呀

Those are questions for K1, right??

原帖由 Angine 於 11-9-14 15:46 發表
Last year my son interviewed Lam Tin Creative. I guess they asked questions depending on the kids' age and whether the kid can speak or not.

Asked:
1) What's your name?
2) Who brought you here today ...
‹ 上一主題|下一主題