用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 谷好定唔谷好?
go

谷好定唔谷好? [複製鏈接]

請問小朋友已經讀緊小學o既媽咪, 其實覺得應唔應該由細就谷個小朋友? 定主張愉快學習, 想小朋友對學習有興趣, 唔鼓勵勁谷小朋友呢?

0    0    0    0

好睇小朋友性格,有些谷得,甚至谷緊佢,佢到能夠輕鬆應付~其實「谷」,都可愉快地谷架。

原帖由 camomile00 於 11-8-20 00:00 發表
請問小朋友已經讀緊小學o既媽咪, 其實覺得應唔應該由細就谷個小朋友? 定主張愉快學習, 想小朋友對學習有興趣, 唔鼓勵勁谷小朋友呢?

回覆 1# babybear 的文章

好睇小朋友性格,有些谷得,甚至谷緊佢,佢到能夠輕鬆應付~其實「谷」,都可愉快地谷架。

agreed.

同埋睇吓你的"愉快學習"同埋"谷"的定義是什麼.

如果係唔介意考試成績, 留班, 升band3中學, 入唔倒大學, 孩子想做乜就做乜, 自由發展, 自生自滅, 咁就唔需要"谷"

要"谷", 但要量力而為, 幼稚園生不能太勉強!
人生起碼有十幾年書要讀, 太細個咁辛苦, 會失去學習的興趣!

簽名被屏蔽

原帖由 shirley73a 於 11-8-20 22:31 發表
谷係要谷..但要適當咁谷..唔可以太急..慢慢嚟..

谷得到, 未必好, 谷唔到, 谷壞個腦

原帖由 五歲仔 於 11-8-20 23:34 發表

谷得到, 未必好, 谷唔到, 谷壞個腦

原帖由 camomile00 於 11-8-20 00:00 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2195919&extra=page%3D3&page=1
睇一睇以上內容,睇吓有沒有啟發!

我屬意谷嘅小學,不過父母要作出適當扶助。

原帖由 karen55407 於 11-8-21 10:57 發表
我屬意谷嘅小學,不過父母要作出適當扶助。

非常同意,因為我仔仔也屬意谷嘅小學,今年也升小四,

Same as 囝囝mama, 我仔仔 is also in a 谷嘅[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=565]小學[/url],今年也升小四!!!

上年小學谷, 小朋友唔開心 (學唔到嘢),日日放學問佢返學學咗什麼, 成年都話唔知,我立即轉校(唔谷),現在日日放學唔停口講學校嘅嘢,但我又怕第時比唔上有谷的學生,真煩.

我覺得一定要谷, 唔谷點有成績呢.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

簽名被屏蔽

Same to me.  I made it very clear to my kid I don't mind one or two marks lower than others or whatever, BUT what I do mind is I want my kid to be careful, responsible and focus in her study.  If it's really difficult and beyond my kid's ability, it's ok.  But if it is just her careless mistake, I will really scold her

原帖由 ming2 於 11-8-25 12:35 發表

其實咩叫"谷",咩叫"唔谷"??咩叫"有成績"咩叫"冇成績"??
在我而言,最緊要係小朋友知道讀書/學習係"為自己"唔係為其他人,可以自動自覺去完成自己0既"責任"(讀書/學習),已經係非常好0既一件事...只要佢地係有盡心盡力 ...

My kid is lazy for revision, but I believed that he has space to improve, therefore, I keep on asking him to pay more effort to study, I think it is necessary.

谷--
   若然有系統地進行,小孩子慢慢地又適應到,最後成功達到可以谷,怎樣谷也可以配合得到,小孩子升上中學競爭力就有所增加。

1.小孩子在K1至K3已經看得出是可以受谷的材料,這就容易選擇了,直接選擇名谷小學。

2.若然小孩子明顯不是可谷的一群,就不如先選擇一些讀得開心的小學,家長可以用6年的小學時間慢慢地教曉小孩子谷的能力。不過,這種能力也可以直接入讀名谷小學,學習她們那套有系統的催谷方法。但是,家長就要冒風險,一旦小孩子不受谷就慘了,對讀書容易產生不喜歡。

谷都有它的好處,只要用得其所,也可成為自己的利器。>.^

中英數常

谷的定義個個家長的理解都不同。

一般人都話我阿仔間小學係谷的,但我同阿仔一點也唔覺得,佢平時只做功課,測驗默書前一日讀,考試前一星期溫習,平時玩啦,睇電視,打小小機或玩電腦,睇下閒書啦,冇補習,只有學樂器,練琴都最多練半個鐘,10點前一定要瞓,升P.4唔知會唔會睇少點電視。

但有些阿仔的同學,不停補習,完全不可看電視,冇得打機玩電腦,做完功課仲要溫書,密麻麻的timetable,連瞓都瞓唔夠8粒鐘,考出嚟又唔覺成績特別好。

所以,都係睇小朋友性格和能力,就算家長幫他揀錯了谷的,原來阿仔唔谷得(即做功課做好耐,冇時間玩或瞓),那家長就應該幫阿仔轉校囉。如果係谷得的,根本佢唔會覺得辛苦!
wbmom

原帖由 wbmom 於 11-9-4 08:07 發表
谷的定義個個家長的理解都不同。

一般人都話我阿仔間小學係谷的,但我同阿仔一點也唔覺得,佢平時只做功課,測驗默書前一日讀,考試前一星期溫習,平時玩啦,睇電視,打小小機或玩電腦,睇下閒書啦,冇補習,只有學樂器,練琴都最多練半個 ...

'谷'的真正'功力'要到小五小六時先見到,好多人初小唔覺有問題或者好輕鬆;但都高小就'谷'到你有氣無地嘆!

呈分試一來,大人和細佬的讀書壓力,不容有失的壓迫,要親身試過先知!!!

回復 10# 囝囝mama 的帖子

‹ 上一主題|下一主題