用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人覺得5分宗教分好唔公平?
go

有冇人覺得5分宗教分好唔公平? [複製鏈接]

大部份學校都有宗教背景, 得15分第一輪都真係唔使諗.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

算啦, 年年都有人嘈, 呢D唔公平, 果D唔公平, 個制度一樣用足咁多年

DIP埋心水唸下點去舖排仲實際, GOOD LUCK

原帖由 cmarcus 於 11-9-15 09:20 AM 發表

揀官校啦, 有宗教分o既揀晒有宗教背景o既學校咪少o左好多人同你爭o羅~

其實講唔公平, 基本上.. 舊生分, 兄弟姐妹分都唔公平....總之人有我無就叫唔公平..  

我都係得15分... 都未諗掂報邊間...
url=http://www.TickerFactory.com/]

總之任何事冇一個標準制度去衡量是否公平!你攞到著數就話佢好,冇著數時就話唔公平。世上咁多人,要一個制度能滿足全人類,我相信絕冇!

講唔公平,最唔公平係借地址大抽獎又成功入到熱門學校嗰啲。

Post Deleted

Agree, this is really unfair for the religion rules....especially many good schools also have religion........May i know if we choose the school no religion, e.g. PLK, TWGHs.... is that 15points enough?

冇話公唔公平,咩制度都唔會完美…世襲制又公平嗎?但確實兄弟姐妹同一間又會方便家人照顧!宗教分,教會的奉獻(不單是金錢,而且仲有時間在各方面嘅事奉)大部份由教友而來,先讓教友入讀自己宗教的學校,都唔算唔合理吖…

簽名被屏蔽

原帖由 cmarcus 於 11-9-15 09:20 發表

是嗎?

我屋企附近有一間天主教小學,收生不足,你唔報佢都有機會俾派到,甘樓主你會唔會考慮?

醒目開學勳章

原帖由 sheffield 於 11-9-15 14:07 發表
冇話公唔公平,咩制度都唔會完美…世襲制又公平嗎?但確實兄弟姐妹同一間又會方便家人照顧!宗教分,教會的奉獻(不單是金錢,而且仲有時間在各方面嘅事奉)大部份由教友而來,先讓教友入讀自己宗教的學校,都唔算唔合理吖… ...
同意~(我囝沒有宗教分,只得15分)

我覺得宗教同世襲分都一樣唔公平, 尤其是為此理由入特定的教我更不想.  改變不了政策, 唯有走人..所以一早放棄不參與哩個 運氣 game, 靠自己去見直資私立好似好過D.

醒目開學勳章 王國長老

好似我間母校, 15分包入, 咁我拎住D舊生分又用唔到, 都好唔公平WOR
(攪下爛GAG唔好介意)
原帖由 Sumyeema1 於 11-9-15 02:46 PM 發表

是嗎?

我屋企附近有一間天主教小學,收生不足,你唔報佢都有機會俾派到,甘樓主你會唔會考慮?

原帖由 sixbanana 於 11-9-15 13:56 發表
Agree, this is really unfair for the religion rules....especially many good schools also have religion........May i know if we choose the school no religion, e.g. PLK, TWGHs.... is that 15points enoug ...

PLK, TWGH咪又係一樣, 叩門時讀所屬幼稚園優先

回覆 16# Charlotte_mom 的文章

我大女得 15 分,世界上邊度有 100% 公平架,家長做足自己本份,盡左力,就可以啦。

話時話,Charlotte_mom, 又到 KG/P1 面試高峰期,又系你釋放[正能量]即時間。  見到有家長,剛剛第一次面試完,已經開始呻無哩樣,無果樣,你真系要出聲鼓勵下大家。

上年我自己參與小一派位, 都有感到好唔公平, even 我自己都有5分宗教分, 但我最後都冇揀津校, 讀直資. 靠自己唔靠彩數.

我大女上年都係得15分, 無參加自行同大抽獎. 用左大半年時間裝備自已, 今年叩門叩到心儀的小学.
其實有好多好的小學都比机会我哋去考, 爭在我哋去唔去爭取.
‹ 上一主題|下一主題