用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一位自稱小學老師,在地鐵兜補習生意...??有D長 ...
go

一位自稱小學老師,在地鐵兜補習生意...??有D長 [複製鏈接]

今晚同阿女坐地鐵...荃灣線,去到大槪長沙灣站,突然有位女士出現,因為同緊阿女傾計,冇為意佢幾時上車,位女士問我如果去調景領,去邊個站轉車,我指住路線圖話觀塘線尾站LAW...!然後佢就問我個女讀幾年班,我答佢小一,跟住佢話佢係小學教師,教石硤尾某英文小學普通話同英文...我好奇怪問,你學校都係觀塘線喎,點解會唔知尾站係乜...佢話佢冇去到咁遠...所以冇留意!跟住去到太子,我話你唔轉車,跟住佢話有幫人補習,聽日要去調景領個新學生度.,所以問定先..!佢今晚其實會去銅鑼灣幫小學生跟下普通話(果時係差唔多9:00PM),...一路上,佢好積極介紹自己,佢話主要幫人補普通話同英文,會教拼音...作文,閱讀理解,口語...一輪咀講左好多,仲話收費好廉宜只係$125/HR..佢仲比埋自己電話我...然後問我聽日有冇時間試堂,我話冇時間,!只係同佢講我個女已經有個私人英文老師同埋佢已經學左英文拼音,跟住佢就話佢普話係好好,因為佢係好耐之前响北京落嚟,仲即時轉NICAM講普通話比我聽,我話暫時唔需要啦!又過左一陣,佢又問洗唔洗幫阿女做個乜鬼小學評估,比佢做份野,評估下程度之類,我開始覺得佢好煩,我就話唔洗啦...!之後佢就冇再講野,响自己個袋度攞住本記事簿寫下翻左好多頁,佢坐左响我隔離,我只係用眼尾SHAU佢...所以睇唔到本野有D乜,我估佢可能MARK左好多補習schedule,唔知真定假啦,可能搏我望到會問下佢!一直去到金鐘,我同阿女要轉港島線...我就睇下佢會唔會轉車去銅鑼灣,我起身果一下,望一望佢,佢用好平淡(好似冇我咁好氣嘅態度)同我拜拜,但係我冇提佢轉車...唔知係米再揾新目標...請大家小心小心...!!!佢大約三十幾歲!長髮...佢話佢叫DAISY!

0    0    0    0

Sounds like she is the famous "Miss Lau" mentioned in BK/EK.

醒目開學勳章 王國長老

相信你幸運地遇到真身呀
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

OMG!!!
今次佢係聖方濟各小學!偽名係DAISY...!電話:6432 0317

佢似乎改左手法!
之前都見到你地個名校老師厄人個POSE,但冇入去睇!
當遇到E個人時,我個腦叮左一下,會唔會同個POSE有關...!

其實冇落搭...係因為見佢好HARDSELL,同埋佢好"CHUR"下,...仲有係我唔會揾現職教師做補習...!佢係勁都唔洗週街WEAR客啦!我問佢做老師好忙果喎?仲幫人補習?佢話佢咁做左七年,時間分配得好好...!

得閒入BK巡下,真係獲益良多...!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-10-2 10:43 發表
OMG!!!
今次佢係聖方濟各小學!偽名係DAISY...!電話:6432 0317

佢似乎改左手法!
之前都見到你地個名校老師厄人個POSE,但冇入去睇!
當遇到E個人時,我個腦叮左一下,會唔會同個POSE有關...!

其實冇落搭...係因為見佢好 ...

我係9月12號收到個pm話佢係德貞既教師,個電話同妳既一樣,email地址 用 cherry 開頭。

於9月30號又收到一個名叫 sky 既自稱係 St. Paul 教,6字頭電話不過同以上既唔一樣,都係125/hr...

回復 1# ms.aeroplane 的帖子

Thanks for your sharing, we need to be more careful for such kind of "teacher"...........

我都曽収過PM話自己教St.Joseph普通話&英文。 125/hrs........我即時delete左。

大家要小心D~

因事態嚴重, 是行騙

根據香港法例第210章盜竊罪條例第17條 - 以欺騙手段取得財產(俗稱 行騙):

就本條而言“欺騙手段”(deception) 指就事實或法律而以語言文字或 行為(不論是以任何作為或不作為)作出的任何欺騙手段(不論是蓄意或是罔顧後果), 包括與過去、 現在或 將來有關的 欺騙手段, 以及與使用該欺騙手段的人或任何其他人的意圖有關的欺騙手段。

希望大家報警,  另傳聞她有精神病, 免危害小朋友

Be care this lady 衰人

I  am a teacher.
I teach English  in a
Catholic primary school.
I graduated from th University of London.
I teach phonics, speaking, reading , writing, poems and Cambridge.
Students can get awards  in the poems competition.
Please call 643  203  17.
[email protected]
大家要注意,呢段E-MAIL係9月嘅時候收到的!

醒目開學勳章 王國長老

如收到任何可疑 PM, 可轉寄給超版 Jojo 或我跟進。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我早幾年都收過佢d PMs,句句都係 "I" 開頭...咁 "勁" 既英文真係少見!

佢真係chur得好盡,你直頭覺得佢淨係上上門,至於教咩內容,就up得好膚淺,甚至冇乜up過,大家千奇咪俾佢上你屋企,真係易請難送,而且已經有人見過請佢唔走喺樓下失控...

原帖由 fifi1017 於 11-10-9 08:34 發表
I  am a teacher.
I teach English  in a
Catholic primary school.
I graduated from th University of London.
I teach phonics, speaking, reading , writing, poems and Cambridge.
Students can get awards ...

我今日係車上撞到呢個DAISY啊,都係介紹自己係聖方濟各小學的老師,教英文同普通話。問我的囡囡有沒有請私人補習,有沒有學PHONICS。。。。同之前地媽咪講得很相似啊,好恐怖。。。

I try her one time.  The image is very very bad.  I say I need 1 hrs to 2 hrs to try.  But finally, she teach (hea)  4 hrs and she need me to give her travelling expenses.  (We meet in McDonald only).
Afterward, she always call me to see whether which day I am available.  She always found target in Baby Kingdom.  That day, I need to give her $7xx + traveling expenses for such 4 hrs sit in McDonald.

(She say she is a Tak Ching School teacher)

全港好學校佢都做過.. 佢都同我個仔試堂.. 好在佢無再煩我... 

她今日改用643  203  17號碼打給我,好彩我有見到前面有一位媽咪寫左呢個號碼,所以我沒有聽。

昨晚她留給我的手機是979 244 32,大家真係要小心嘀啦

她最近活躍於BK誠徵老師一項, 我計過佢一個月可以賺30,000蚊以上, 所以唔會禁快收手, 其實有無人識週刊朋友, 可以放蛇起佢底, 都有D新聞價值架!

回復 17# miriam 的帖子

Maths teacher
in Diocesan Girls' School_1351hr
I am a Maths teacher.
I teach in Diocesan Girls' Secondary School.
I graduated from the University of Hong Kong.
I also teach S1 students.
Jasky
135  1hr
‹ 上一主題|下一主題