用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? ...
go

學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? [複製鏈接]

如你孩子的學校這樣規定,你會投訴學校嗎?
   0    0    0    1

合理, 小息可以上washroom, 點解要上堂時去 ? (除非好緊急)

醒目開學勳章

我覺得合理, 因為小息應該先去廁所然後先玩. 如果上堂去了廁所, 咁咪聽唔到書囉!
其實唔好話第一堂, 上堂就唔應該去廁所, 現在好多小學都係兩堂一個小息/午餐, 正常情況下個零鐘應該唔需要去的, 除非肚痾就例外啦!

同意!
家長應教導小孩一放小息就第一時間去洗手間!

原帖由 Wendy212 於 11-10-12 12:53 發表 [
url=http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=34025893&ptid=2337885][/url]
我覺得合理, 因為小息應該先去廁所然後先玩. 如果上堂去了廁所, 咁咪聽唔到書囉!
其實唔好話第一堂, 上堂就唔應該去廁所, 現在好多小學都係兩堂一個小息/午餐, 正常情況下個零鐘應該唔需要去的, 除非肚痾就例外啦! ...

醒目開學勳章 王國長老

合理, 小息時去完廁所先玩好正常.

囡囡學校會將上堂時間要去廁所既 mark 名, 可能家長日叫家長留意下小朋友唔好掛住玩, 影響其他同學上堂.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

很多謝大家的意見,本人太太是一位小學教師,近日接到一位家長投訴,說不准學生小息後第一堂上厠所的做法不合理,最氣憤的是他的主任也不支持她,我希望給她一點客觀的意見支持她,謝謝大家!

醒目開學勳章

雖然我個囡好鬼差的在小息後舉手去廁所,老師都俾,但事後俾我跟老婆知道都閙佢.

因為已經不是幼稚園,明明有小息,掛住食及玩,話唔急就唔去...我閙鬼佢.話我會跟老師說下次唔俾上堂去

我絕對支持唔俾小息後第一堂就上廁所!

攪乜小息時唔去廁所呢?? 投訴果個思路有問題;怪獸家長!!

叫個主任落台,你太太頂上

合理!

我就咁睇, 亞女同我講, 真係有同學扮去洗手間而出去打個轉; 但有時真係好難分辨佢係真定假, 我個人覺得比一次機會佢, 之後落堂時同佢講返以後要小息去洗手間, 基本上唔會咁Q短期成日有"緊急"吧!

准也好,不准也好,當場還是得讓他去的。就算學生千錯萬錯,也不應以不准去洗手間作為懲罰。

家長應教導小孩一放小息就第一時間去洗手間!

結果我太太比校長教訓一輪

投訴的威力真係好大,現在的學生都是王子公主...皇上皇后隨時發炮

其實,如果家長為左呢D小事去投訴,最吾著數都系自己子女。

王國長老

我認為應該要小朋友養成小息上廁所的習慣而不是課堂去, 我亦如此教自己小朋友.

無論急不急, 先去一趟, 不要覺得不急就不去, 很多小朋友小息時只顧嬉戲, 不願去廁所, 就拖到上課才去, 這樣子不好.

如果小息時去過, 真的尿不出來, 但上課時又急, 就情有可原, 可以跟老師解釋. 但不可濫用酌情權啦.

這是我的看法.

但問題係老師上堂時根本唔會知道小朋友小息時有無嘗試去過。我覺得上堂去廁所記低名, 如果經常發生, 再教小朋友會好啲, 點解又要家長日煩家長。學校事老師自己搞掂啦, 成日同家長投訴, 想家長教。所以家長咪又成日投訴囉。

始終, 我認為老師唔係醫生, 同學要求去廁所一定要俾佢去, 因為除咗肚痾, 仲有好多其他原因, 例如中暑引至尿頻, 或尿道炎。如果個同學真係有需要搞到响同學面前賴咗, 會影響佢心理健康。而且, 忍尿有礙健康。
‹ 上一主題|下一主題