用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 Dear Derdad ,Gogocheung,Honghong_ma
go

Dear Derdad ,Gogocheung,Honghong_ma [複製鏈接]

Dear
    Derdad
    Gogocheung
    Honghong_ma
     さかな,報告近況先,亞仔升上中一都返學半年啦,佢讀得好開心,老師又錫佢,做prefect同班長,test 同exam都考得好好,唔計英文班,全級考第二,班主任話下學期keep住e個成績,中二可以轉番英文班,雖然唔英中名校,但亞仔每日都好開心番學,返到屋企又會同我講學校趣事.
你小朋友咪今年升中一呀?比心機呀,加油............
   0    0    0    0

さかな

嘩!我睇到你咁開心,我都受到感染!
不過最緊要亞仔讀得開心!恭喜恭喜!
大家都要繼續努力啊!

原帖由 さかな 於 11-3-1 09:23 PM 發表
Dear
    Derdad
    Gogocheung
    Honghong_ma
     さかな,報告近況先,亞仔升上中一都返學半年啦,佢讀得好開心,老師又錫佢,做prefect同班長,test 同exam都考得好好,唔計英文班,全級考第二,班主任話下學 ...
Hong Hong Ma  :-)

原帖由 さかな 於 11-3-1 21:23 發表
Dear
    Derdad
    Gogocheung
    Honghong_ma
     さかな,報告近況先,亞仔升上中一都返學半年啦,佢讀得好開心,老師又錫佢,做prefect同班長,test 同exam都考得好好,唔計英文班,全級考第二,班主任話下學 ...

Hi さかな,

好開心收到你的好消息, 我真係感動到流眼淚,  間學校好適合你個仔.   學校, 校風好好, 我朋友個仔讀緊中一英文班,  到中二你個仔可能會同佢一班.   
唔好, 計較間學校係咪名校, 只要讀得開心, 你又放心就足夠啦!   讀一間正在提升及進步的學校, 日後學校升呢, 亞仔仲可以同人講, 學校比佢讀到變名校, 咪仲自豪

我個仔讀緊三年級咋 ,仲有一兩年輕鬆吓, 我好享受, 佢成日要我擁抱及錫面面.  希望到佢讀中學, 都肯同我講學校趣事

Hi さかな,

多謝您的分享, 另請check PM, 謝謝

MARCOCHU

恭喜晒,有時真的不是讀名校就真的是最好,找到一間老師有愛心,有責任心,小朋友開心,對每個小朋友都是公平對待,不要滲入太多大人們的動作,能提升自信,才是對小朋友最好的最終的

回覆 2# MARCOCHU 的文章

please check pm

回覆 1# さかな 的文章

多謝大家都替我開心,雖然互不相識,但上年你哋給我關心和支持,已經是給我最好的,好快又到今年st jo 六年級同學揀學校啦,希望大家都派到理想中學.

恭喜晒您!!我開始煩惱緊升中問題。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 11-3-1 21:23 發表
Dear
    Derdad
    Gogocheung
    Honghong_ma

阿魚:
唔好意思,近排忙於操練個傻仔,好耐冇上過BK啦,最近測完驗先至稍為得閒。

知道妳個仔嘅近況都幾安慰。見妳喺中學嗰邊Fourm都有問吓個仔嘅課外活動,顯示妳都仲幾緊張同關心個仔喎!

好多離開聖若瑟大家庭嘅仔去其他學校都繼續發光發熱,所以妳哋之前嘅選擇好啱呀!

恭喜妳和囝囝。願主愛常在,心常感恩、 喜樂。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Dear

Derdad
      Gogocheung
      Honghong ma
     好想同你哋分享,今日收到學校通知,話亞仔今年成績好好,所以學校開會後決定亞仔中二轉去英文班,希望亞仔比心機啦,下星期St Jo 六年級放榜啦,希望大家都派到心儀中學,未能派返原校都唔好咁擔心,其他學校都會欣賞佢哋,願大家都心想事成。

回復 10# さかな 的帖子

Hi さかな

好高興一路聽到你囝囝在中學讀得開心又進步,真係好令人鼓舞!每次見你報喜,我依然很感動!真的登你高興。

今年我囝升P.5啦!我都會和他一同努力以赴,希望會有好消息到時話你知!
(嘻嘻 !不過係2年後)
Hong Hong Ma  :-)

さかな,
真的很閞心和感動再看見你囝囝的開心中學生活, 總是令人由心的窩心! 恭喜你找到一間合適的學校!
Pl check pm 

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 11-6-29 17:21 發表
Dear

Derdad
      Gogocheung
      Honghong ma
     好想同你哋分享,今日收到學校通知,話亞仔今年成績好好,所以學校開會後決定亞仔中二轉去英文班,希望亞仔比心機啦,下星期St Jo 六年級放榜啦,希望大家都派 ...

阿魚:
多元智能之父加納教授(Howard Gardner)喺佢1983年提出多元智能理論時,有提及過 "Unscrewed Mind" 和砌圖的比喻。佢話,每個小朋友的腦就像一幅砌剩一塊的砌圖,好多時都係父母、教育工作者等唔識幫佢哋搵啱剩番嗰小塊,而令到小朋友唔可以發揮佢哋潛藏嘅能力(所以我嘅信念係「天下間沒有不受教嘅小孩,只有唔識教嘅父母」)。
但係,喺妳同埋囝囝共同嘅努力下,妳搵到嗰小塊砌圖!
恭喜妳。我幾時都話,St. jo 仔出到外面都唔會係普通人嚟嘅,依家又多個鐵證!
請妳同囝囝繼續努力,我相信,妳哋將來砌出嚟嘅砌圖內,幅畫一定好靚!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 さかな 於 11-6-29 17:21 發表
Dear

Derdad
      Gogocheung
      Honghong ma
     好想同你哋分享,今日收到學校通知,話亞仔今年成績好好,所以學校開會後決定亞仔中二轉去英文班,希望亞仔比心機啦,下星期St Jo 六年級放榜啦,希望大家都派 ...

hi さかな,

琴晚老眼分花, 見唔到你返尼報告
你係尼個時間返尼報告, 好啱時間, 可以比到d六年級家長, 另一盞明路燈.  
相信你仔仔讀得都好開心, 來年會同我朋友個仔同班, 佢個名叫 FOXM?N  唔知佢地會唔會, 成為好朋友呢!  
尼間學校, 校風真係唔錯, 我朋友當初只係想幫個仔揾間校風好唔怕學壞的學校, 但竟然有BONUS, 令到佢個仔有動力自發讀書.
你仔仔有左好開始, 希望佢越戰越勇, 你不斷有好消息給我們報告.

回復 3# buddiesboyd 的帖子

Pls check pm

恭喜晒!知道後都替你開心!

Dear all,

May I ask which Secondary School is?  My son does not perform well in St. Joseph's Primary School, he should be a band 2/3 student.  I am looking for another secondary school for him other than St. Jo.  

If I want to change to other primary school in the coming academic year for P.5, any suggestion?

回復 17# 182885 的帖子

pls check pm

回覆 5# GogoCheung 的文章

Hi GogoCheung
      唔好意思,早排好忙未有回復,亞仔今年2A 班,應該同你朋友個仔一班,希望佢比心機.
你個仔今年 都四年級嗎?大家都努力啦

回復 19# さかな 的帖子

HI さかな,

係亞, 我個幪仔今年讀4E, 我每天早上都會帶佢返學校, 所以我係同佢一齊捱, 平時我返工8:30先起身, 宜家起早咗2個鐘
‹ 上一主題|下一主題