用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 Interview 的陰謀論 哈哈
go

Interview 的陰謀論 哈哈

我在小一選校果邊見到一位家長聽述小朋的面試的內容, 其中一part 係放有不同玩具, 包括遊戲機, 大富翁等等. ....

大家都在懷疑, 會唔會小朋友亂咁講之餘, 其實我自己就有一個陰謀論,

可能係學校藉呢個遊戲, 就可以知道小朋友平時玩開咩玩具, 打開機的, 一見到super mario 呢d 一定會第一時間以純熟的手勢開機, 揀game.....
唔識玩的, 只可以摸幾摸, 連開關掣都唔知係邊, 或者去玩第二d 玩具.. kakakaka 我呢個估計, 唔知有冇錯呢 ?

唔知其他家長, 你地的小朋友又in d 咩啊 ? 分享下啦喂

另我想分享一下, 小兒今年已升讀二年級, 從一年級時返黎的餐具周時痴左冬菇絲, 蘿蔔絲, 有時豬肉都有一舊咁帶返黎, 到下學期時, 我見佢會識用抹咀後的紙巾抹乾淨, 二年級的他, 現在午餐後會自行抹枱, 再去洗手間洗清餐具, 呢一個"長大的轉變"  我感覺非常老懷安慰

到今時今日, 我仍然周時會問: 你鍾意呢間學校嗎 ?
小兒一定會答 : 嗯, 好鍾意啊 !!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

bchi 你好呀!
我囝都in 了 LMC, 綜合了跟他幾次談話, 大致如下 :-

1) 小朋友在課室外等待時, 當見到老師, 老師會跟大家say good morning, 看看是否所有小朋友都有講早晨

2) 入到課室. 有唱 do re mi 及埋 hand & shoulder knee and toes, 識唱的小朋友有些做埋動作

3) 老師說了一個有關農莊的故事/主題之類, 再發問. 識的小朋友舉出答

4) 之後老師叫各位小朋友可以看圖書 or 玩樂器 or 玩具.

如另一帖所言. 亞仔好玩的本性盡現. 他揀左玩具...kaka...真係...

回覆 1# bchi 的文章

你既"陰謀論"都幾有道理bor... 好在阿仔話佢揀左砌lego,都算益智gwar.  另外,我個仔in完後都話好鍾意間學校wor,希望有得2nd in啦.

祝你地24號成功進入2nd in !!!!!  

interview 內容大致一樣, 但我個仔揀咗"拳頭槍, 重要打自己

如果陰謀論係真, 咁阿仔都幾驚, 個老師見到個小朋友打自己, 可能以為佢有自虐傾向唔收佢, wahgagagagaga

哎呀, 越講越想入啦,,, 唔該有2ND IN la,,,,,,

衰鬼! 又俾你諗到陰謀論
其實大家都唔洗咁緊張, 我阿仔上年考完試, 問佢做咩黎, 佢都係話唔知+唔識, 又俾佢"符碌"入到2nd in, 到最後入埋lmc添。我覺得每間學校都有唔同收生標準, 呢間入唔到, 唔等於第二間入唔到, 大家要對自己既小朋友有信心!祝大家成功!!

原帖由 bchi 於 11-10-18 12:01 發表
我在小一選校果邊見到一位家長聽述小朋的面試的內容, 其中一part 係放有不同玩具, 包括遊戲機, 大富翁等等. ....

大家都在懷疑, 會唔會小朋友亂咁講之餘, 其實我自己就有一個陰謀論,

可能係學校藉呢個遊 ...

我仔匯報的內容和大家一樣, 他說椅子是排成半圓形, 聽故事後小朋友是TAKE TURNS答問題, 問的是有哪些動物, 他答有Cow, Hen & Pig, 第二間課室唱歌仔, 都係唱DO RE MI和HEAD SHOULDERS KNEES & TOES, 然後有玩具和instruments揀來玩, 佢揀左個鼓(?)

照你的陰謀論, 咪十足好似古時滿月嬰兒"抓寶", 抓到毛筆做官, 抓刀仔去打杖....????

我都好希望個仔有機會在LMC受教育, 我有認真睇過教育局幫LMC做的CR, 英文好就梗啦, 但LMC的中文和數學真係好差嗎? 教育局用unsatisfactory來形容.  請家長告知一些現時情況. 謝謝.

現時呀, 好, 等我講小小啦, LMC 應該今年先係第一年呈分試, tsa 過往如何我都唔係好清楚, 希望高年級家長可以再比多d info.

lmc本身中.數都唔算淺, 但比起lmc 更深的津校大有人在, 不過我知在lmc 平均成績真的很大分差, 另外non chinese 的分又唔知係咪計算在內啊....

我冇睇過cr啊, 但靠呢年半自己留意小朋友的學習態度同語文能力, 係我預期之外的好.

請問育局幫的CR係邊到有, 可否給我條link, 我都想知. 我個女都考左lmc, 佢in完話佢有唱歌做動作, 又有搶答左3條問題,希望2nd有望啦......

原帖由 helenli 於 11-10-19 00:30 發表
我都好希望個仔有機會在LMC受教育, 我有認真睇過教育局幫LMC做的CR, 英文好就梗啦, 但LMC的中文和數學真係好差嗎? 教育局用unsatisfactory來形容.  請家長告知一些現時情況. 謝謝....

在學校網頁可以看到.
我仔沒有說要搶答, 只是說輪流答, 搶答的話他一定唔夠人搶.

原帖由 single_debbie 於 11-10-19 12:30 發表
請問育局幫的CR係邊到有, 可否給我條link, 我都想知. 我個女都考左lmc, 佢in完話佢有唱歌做動作, 又有搶答左3條問題,希望2nd有望啦......

其實都無咩所謂, 陳守仁早年都曾經被教育局批評中文水平低.  新校真係要一步步來, CR裡面說LMC第一年一片混亂, 第二年開始慢慢建立起秩序, 方向明確.  

另外請問大家知唔知有幾多人可入2ND IN? 今年九百人申請, 學位有150個(NOT SURE), 會唔會有一半人可入2ND IN呢?  主任在簡介會時講過, 但我唔記得左.

原帖由 bchi 於 11-10-19 11:39 發表
現時呀, 好, 等我講小小啦, LMC 應該今年先係第一年呈分試, tsa 過往如何我都唔係好清楚, 希望高年級家長可以再比多d info.

lmc本身中.數都唔算淺, 但比起lmc 更深的津校大有人在, 不過我知在lmc 平均成績真的很大 ...

醒目開學勳章

原帖由 single_debbie 於 11-10-19 12:30 發表

唔知算唔算搶答. 亞囝話老師問問題. 佢先舉手答左第1條. 之後有其他小朋友答餘下2條 及其他小朋友相繼說出其他動物; 我猜想 (只是猜想), 老師在意小朋友的反應吧?

我掛隊入學校登記個陣, 前面有個mami叫個仔"記得搶答呀", 之後我個女in完都話老師問問題, 小朋友舉手,老師示意就可答問題, 我個女重話佢個group有3個小朋友一條都無答, 我諗老師都係想小朋友既反映.

原帖由 giveupaguy 於 11-10-19 13:25 發表

唔知算唔算搶答. 亞囝話老師問問題. 佢先舉手答左第1條. 之後有其他小朋友答餘下2條 及其他小朋友相繼說出其他動物; 我猜想 (只是猜想), 老師在意小朋友的反應吧? ...

又多口問句, 你定有無apply 陳守仁,如果有, 甘好彩兩間都收, 你地會點選擇呀... 因為我諗緊如果真係亞女有拱拱拱好彩, 我會點選, 通知到註冊我幾日時間jar...

原帖由 single_debbie 於 11-10-19 18:02 發表
我掛隊入學校登記個陣, 前面有個mami叫個仔"記得搶答呀", 之後我個女in完都話老師問問題, 小朋友舉手,老師示意就可答問題, 我個女重話佢個group有3個小朋友一條都無答, 我諗老師都係想小朋友既反映.

...

真係兩間都收你咪兩間都注冊囉,直資你要幾多間都得架.
不過我唔想信陳守仁真係靠運氣可以入到囉, 四千人爭百幾個位, 志在參與, 不敢奢望.

原帖由 single_debbie 於 11-10-19 18:05 發表
又多口問句, 你定有無apply 陳守仁,如果有, 甘好彩兩間都收, 你地會點選擇呀... 因為我諗緊如果真係亞女有拱拱拱好彩, 我會點選, 通知到註冊我幾日時間jar...

...

我沒有叫個仔搶答呀, 只係叫佢要有禮貎, 守秩序, 玩得開心啲.  可能我地呢啲温和派最唔起眼, 第一輪就被OUT了.  

原帖由 single_debbie 於 11-10-19 18:02 發表

...

醒目開學勳章

原帖由 single_debbie 於 11-10-19 18:05 發表

...

我都有apply  TSL, 有幸的話, TSL 及 LMC 都係 11/5 同日second in, 都係果句. 再有幸 2個都in成功先再選擇啦!

醒目開學勳章

原帖由 helenli 於 11-10-19 18:57 發表
我沒有叫個仔搶答呀, 只係叫佢要有禮貎, 守秩序, 玩得開心啲.  可能我地呢啲温和派最唔起眼, 第一輪就被OUT了.  

你好呀~
我都一樣, 叫亞仔玩得開心d呀!!!
我有提亞囝, 老師喜歡主動答問題的小朋友, 叫他唔洗怕羞, 就算同其他小朋友傾計都可以, 不過只可以用英文傾囉.
結果亞囝in完出來有d唔開心, 唔開心的原因係"玩得太短時間", 他想玩耐d

佢地用英文定中文interview?
有冇筆試?

回復 LITTLESPICY 的帖子

LMC是我考的唯有一間全英文面試, 沒有考中文.  
沒有筆試, 但父母要填一份好詳細的問卷.