用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 真費解......
go

真費解...... [複製鏈接]

眼見學校裡有些家長雖然把孩子送到s位,但並不太清楚自己孩子的能力,我想她們以為孩子送到s位就可以把問題一刀切。我同意有問題要樂觀面對,不要終日自怨自艾,但只看見自己孩子好的一面,而忽視他的問題視而不見,更把這些說成是好的。但當別人的孩子(其實係我的孩子)頑皮時,就說他很百厭。包容自己孩子的心不能用在別人孩子身上。老實說,我的孩子是百厭,喜歡捉弄別人,但起碼我的孩子跟人有亙動。而這個人的孩子是呆呆的,沒有反應的。他媽媽看成他很乖。在我眼中,這個孩子是未有模仿能力。再講,睇編組就知我小朋友能力比他好,我亦不介意孩子跟其他孩子亙動 (只要沒有攻擊性)。唉.....我都不想攻擊小朋友,他們是無罪的。這個孩子快6歲了,他媽媽說要他明年上主流小一........不會repeat k3 (但亦有家長跟我說她找不到k3).....真費解。
   0    0    0    0

現今社會就算普通小朋友, 也是受到過分保護, 否則, 怎會有怪獸家長呢?

咁情人眼裡出西施,覺得自己個仔就乜都好都唔奇,不過不要踏低人地擡高自己lor! 我地既仔識百厭係叻既表現!唔好介懷佢點講,事實會另佢不得不面對的啦.

估唔到S位中心都會有鬥叻的情況出現! 我以為家長會比較包容一點.

慶幸地, 我仔間主流幼兒園的老師, 家長同學生就包容得多了.

哈哈......佢吾係同你〝鬥叻〞,而係覺得自己〝最叻〞。其實大部份家長都好好,同互相幫助,只有1-2個係咁。最慘返學個上車位得我同佢2個家長,其他係工人姐姐。上年自已送返學不會日日見到佢。

不過,算啦..... 佢日日都話e個小朋友污租,果個小朋友騎呢,亞邊個又好嚴重......連人地小朋友整到我個仔,佢都要話人地粗魯 。我作為媽媽都未出聲....因我並不介意,男孩子玩就係咁架啦.....

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-10-19 15:20 發表
估唔到S位中心都會有鬥叻的情況出現! 我以為家長會比較包容一點.

慶幸地, 我仔間主流幼兒園的老師, 家長同學生就包容得多了.

你地完全get到我想講乜!

回覆 6# Capricorn2521 的文章

Naughty is actually a very gd sign wor. Naughty means he is alert with the environment and people to a large extent.
You should be happy, I guess u yrself also know naughty is gd. Please dont worry about other parent's response.
From yr writing, I have a feeling that her response to other kids is a kind of psychological compensation to her kids's delay. Of course, it is not a right way, but perhaps u should excuse her silently. It's quite miserable and skewed if a person had to find her sense of superiority in this way.

聽完你講,我覺得佢好慘..... 明白了,I feel released. 我原諒她了。

原帖由 LPYdad1 於 11-10-20 01:42 發表
Naughty is actually a very gd sign wor. Naughty means he is alert with the environment and people to a large extent.
You should be happy, I guess u yrself also know naughty is gd. Please dont worry ab ...

回覆 1# Capricorn2521 的文章

我覺得你個仔可以試下出黎主流闖下, 話唔定適應後d 頑皮野都會收歛d...

最近我都為了這個問題而忙,因為好多朋友,s位家長都叫我同老師申請轉出來,星期六小組活動老師都話佢好聰明/學野快,但好吾專注。例如叫佢做野,佢好快做完,但返賣位就自己講野。總概來說,我下星期有班老師示範課上,我會同老師提出,謝謝。

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-10-20 10:25 發表
我覺得你個仔可以試下出黎主流闖下, 話唔定適應後d 頑皮野都會收歛d...

曾見家長同學校攞3個月試用期, 上午返S位, 下午返普通幼稚園下午班, 用三個月時間觀察小朋友的適應能力, 三個月後決定走唔走, 應該每間S位都可以.

但係我想轉i位喎,吾係e位喎。我的計劃係confirm咗邊間i位先,如果吾係即時入讀,我會同間i位學校講想早d適應,上午返s位,下午去插班或暫托。可行嗎?

原帖由 pocoyo123 於 11-10-20 11:39 發表
曾見家長同學校攞3個月試用期, 上午返S位, 下午返普通幼稚園下午班, 用三個月時間觀察小朋友的適應能力, 三個月後決定走唔走, 應該每間S位都可以.

轉I位好以要同評估中心講, 話學校覺得小朋友已有能力轉I位, 再約到評估中心見心理學家先可轉( 但需唔需要再評估就唔知), 不過, 詳細情況我不太清楚.I位學校多數是全日制, 如你只返下午相信不可能,因學校多數在上午教書, 下午玩下遊戲,如只返下午, 學不到什麼,  我之前見其他家長係搵一些下午班, 一來貪佢人小, 老師照顧好些, 二來課程輕鬆些, 等小朋友易追些, 三來學費比全日平些.
我覺得暫扥不太好, 無野學, 根本睇唔到佢跟唔跟到.

回覆 2# Capricorn2521 的文章

有勇有謀, 讚!
只是多口一句, I 位質素參差, 慎選!

謝謝!

我記得上年上學期評估報告見面時,社工曾經問過我地打算讀到幾時,以便她幫我轉位。好似冇提過要咁多手續。不過,我地當時回覆〝遲D先,要等小朋友能力再好d先。〞其實係吾係學校吾建議轉但家長堅持要轉先要咁多手續呀?

到了下學期評估報告見面時(即3個月前),老師已說亞仔在這幾個月進步得好快,有點out of her expectation,不過佢都會按亞仔的進度教佢深少少。不過,講到認知定學術(sorry忘記了),老師同我講,佢地吾會再教亞仔over-age嘅野,而且係out of 學校嘅syllabus。反而執吓佢d弱點,如專注,社交和少少感統問題,令佢發展得全面d。其實我都吾知佢係讚定係彈,但我可以肯定小朋友學習能力係ok嘅。

Anyway,好多謝你寶貴的意見,我會再同老師商量一下。謝謝!

原帖由 pocoyo123 於 11-10-20 12:49 發表
轉I位好以要同評估中心講, 話學校覺得小朋友已有能力轉I位, 再約到評估中心見心理學家先可轉( 但需唔需要再評估就唔知), 不過, 詳細情況我不太清楚.I位學校多數是全日制, 如你只返下午相信不可能,因學校多數在上午教 ...

謝謝! 在BK遊蕩咗咁耐,我都知道i位的問題。亞仔開始吾洗訓晏覺,所以我們將會在星期六走2場,上午一場,下午一場,自己再跟緊D。

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-10-20 14:12 發表
有勇有謀, 讚!
只是多口一句, I 位質素參差, 慎選!

乜可以邊番上午S,下午再去其他幼稚園架咩?我當初入學S前,有問過學校主任,佢話教署唔會比....SO我放棄了普通位。
不過,我亦都唔想小朋友辛苦,所以決定入S!佢而家都番得好開心.
另外,有個爸爸響7月時REJECT個仔入S既後備位,話因為間學校好似瘋人院咁(我當時聽到佢咁講我好唔開心,雖然唔關我事!),又DIRTY,點都唔肯入,但I位老師係咪叫佢要入呀,話佢仔仔能力唔得(下個月5歲了),未知乜問題,我只知言語慢年幾2年,認知都慢好似成年......
I位老師剛剛放完2個月產假,問佢點解要放棄個S位,又話佢要入架,有無得番轉頭等等.....而家我都唔知佢係咪再評估再等.
其實我想講,之前我都有叫呢位爸爸比佢仔仔入S,話你唔識教(心諗又懶教)咪比佢入囉,對佢好架!況且學校會按能力分組.估唔到佢介意S學校囉.....但佢成日聽到D街坊話佢小朋友未講野,又有D細細聲話佢仔係咪傻....佢話好唔開心!
我有時好想直接講,你想人包容你仔仔,都你應該包容下S學校既小朋友,佢地唔想架嘛!只係你未了解佢地既問題呢!
(唔好意思....因為我實在太唔開心,佢又唔比機會佢個仔,又話人地....等等....有時我都唔想聽佢電話....但我又知佢搵我實係有野問我!....主要:我都想佢仔仔好)

原帖由 BeBe媽媽 於 11-10-20 15:11 發表
乜可以邊番上午S,下午再去其他幼稚園架咩?我當初入學S前,有問過學校主任,佢話教署唔會比....SO我放棄了普通位。
不過,我亦都唔想小朋友辛苦,所以決定入S!佢而家都番得好開心.
另外,有個爸爸響7月時REJECT個仔入S既後 ...

點止瘋人院呀
我都聽人講話係傻仔學校
入去讀不歸路,
我個仔都番緊s位,呢排都好busy多訓練做

其實我想問0下有無小朋友
有眼神接觸,無固執行為,無刻板重覆性動作(例如開,關門,排列玩具)
容易接受環境轉變
無特別喜歡圓形東西,都會留意身邊人和事物
學習上有模仿人學習
其實都係自閉症呢??

回覆 2# BeBe媽媽 的文章

我地香港的教育制度做成左一個唔包容的社會. 學生犯了錯就會得到懲罰, 追唔上就被勸退校. 我做d job 唔理想我老細會"抦"到我豬頭咁.

於是每個人都拚命想做到標準答案, 得到其他人的認同.

或者呢一刻, A仔家長高聲疾呼有人歧視我個仔.
或者另一刻, 我地又會去歧視愛滋病, 同性戀, 妓女, 吸毒者, 80後...

不過最重要係自己唔好再歧視自己個A仔, 帶佢出多d街見多d 人啦!

之前都聽過有人讀開國際學校,嫌I位學校dirty而rejected.........我想可能係個別學校比較舊咩...... 其實都幾煩,新又嫌運作未smooth,舊又嫌dirty。叫你入s位又話吾比機會你(在主流學習),比你在主流學習,又話放棄你、冇人理。

oh... back to our topic..... 上午S,下午再去其他幼稚園 ====> 我知有幾個家庭都係咁,同學校話去training就ok啦。有d係暫托,因為有語言能力但社交弱,想比多d同儕刺激個小朋友。

原帖由 BeBe媽媽 於 11-10-20 15:11 發表
另外,有個爸爸響7月時REJECT個仔入S既後 ...

‹ 上一主題|下一主題