用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 朗讀的問題?
go

朗讀的問題? [複製鏈接]

今次英文工作紙只有4 句, 就容易啫,但中文果部份,係主題書喎?即是?????成本書?!?定還是又有工作紙?請知道的媽媽指教一下....謝謝
   0    0    0    0

原帖由 pomelo_tea 於 11-10-20 13:17 發表
今次英文工作紙只有4 句, 就容易啫,但中文果部份,係主題書喎?即是?????成本書?!?定還是又有工作紙?請知道的媽媽指教一下....謝謝

冇其他worksheet啦.....我估都係你讀下...小朋友又讀下咁啦, ....呀仔只係識得3分1既字, 冇可能由佢自己read...我都係一句一句咁叫佢跟住我讀...希望10幾日後, 可以由佢read 一次啦...唔得咪算lor...慢慢黎啦.

其實小朋友記憶力可以好強, 只要你不停咁同佢讀, 好快就會記得90-95%既讀字. 上年K1每次都有本英文書仔, 都有8-10頁, 每頁一句, 小朋友最後可以自己讀晒. 不過, 家長真係要俾恆心同耐性, 陪佢地一齊讀.

原帖由 pomelo_tea 於 11-10-20 13:17 發表
我今日打過返學校問老師,佢話係全本讀,我個囡讀晒全本(當然有部分唔識讀),所需時間係25分鐘,今日係第二次讀,佢好似已經無咩心機讀,重有十四次,點算?

原帖由 cwymama 於 11-10-20 21:38 發表
我今日打過返學校問老師,佢話係全本讀,我個囡讀晒全本(當然有部分唔識讀),所需時間係25分鐘,今日係第二次讀,佢好似已經無咩心機讀,重有十四次,點算? ...

其實我都知重複又重複咁讀十幾次,佢地可能真係會識讀,但係真係好鬼悶,哈哈!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

好叻喎!我個囡讀到一半就問我可以行開未....
話時話,而家佢可以自己讀完,還是仲要你一句佢一句呀?

原帖由 cwymama 於 11-10-20 21:38 發表
我今日打過返學校問老師,佢話係全本讀,我個囡讀晒全本(當然有部分唔識讀),所需時間係,今日係第二次讀,佢好似已經無咩心機讀,重有十四次,點算? ...

是否需要讀給16個不同的人聽嗎?
還有是否下次還書時就要完成這中英文各16次呀?
Many Thanks.

原帖由 viandes 於 11-10-20 23:42 發表

其實我都知重複又重複咁讀十幾次,佢地可能真係會識讀,但係真係好鬼悶,哈哈!

我都悶呀~~

全本讀???
我仲諗住讀兒歌,呢個真係有難度呀!!
阿仔發燒中,未開始讀

我會call多d親朋好友或去會所揾工作人員一次過讀, 省時又比小朋友多d機會在人群當中演說!!!

我今日打過返學校問老師,佢話係全本讀,我個囡讀晒全本(當然有部分唔識讀),所需時間係25分鐘,今日係第二次讀,佢好似已經無咩心機讀,重有十四次,點算? ...

原來要全本讀呀? 但讀十幾次就真係有d 難度,  難...難...難...悶死
等我仲以為要搵十幾人聽佢讀書.

good idea!!

原帖由 sllau 於 11-10-21 10:34 發表
我會call多d親朋好友或去會所揾工作人員一次過讀, 省時又比小朋友多d機會在人群當中演說!!!

睇完你地的message,我好擔心我的小朋友的進度,因為佢只係在beginning stage,成本中文書只認到幾個簡單的字.

想問下係咪真的要小朋友認晒所有的字,每日同佢讀就要佢2 weeks後自己能睇住本書讀? 佢地只不過係k1,仲要係上學期,字都未識寫就要認d咁深的字? 我以為呢個閱讀計劃係要培養佢的閱讀興趣...

係, 我仔都係未認得到好多中文字! 同埋都估唔到K1便已經咁高要求!

They set the difficulty is much higher than last year.  Hope it may better for children.

慢慢來,唔好諗住一步登天, 初初以鼓勵佢地朗讀先,讀得幾多就幾多,讀得多佢地自然記得,自信心自然建立呀!

原帖由 pomelo_tea 於 11-10-21 08:58 發表
好叻喎!我個囡讀到一半就問我可以行開未....
話時話,而家佢可以自己讀完,還是仲要你一句佢一句呀?

我比佢自己讀,如果佢唔識嘅就教佢,我諗囡囡大約有25%嘅字都唔識,希望佢讀完嗰十幾次後會有進步啦!

其實會唔會係要讀延展學習個本?因為返學個本中間又有習作,又有歌仔,好奇怪

原帖由 sherry_wong 於 11-10-23 11:37 發表
其實會唔會係要讀延展學習個本?因為返學個本中間又有習作,又有歌仔,好奇怪

我同阿囡係讀緊希拉第一天返學做小巫婆嗰本wor....

???

咁究竟係讀邊本? 我都係讀緊帶返學果本《第一天上學》
‹ 上一主題|下一主題