用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這成績考出面D名校得嗎?
go

這成績考出面D名校得嗎? [複製鏈接]

如女拔,協恩,st.paul的學校,小朋友平均分92, 操行A, 體育c, 沒有學琴,沒有校外獎狀, 衹得學校的學業成績獎,課外活動衹有跆拳、做下義工、英文課程
   1    0    0    0

唔同學校的92分和A,係有唔同意思. 升中係睇小朋友呈分試全港排名.

全港排名一般,加上無全港性公開比賽傑作表現, 入名校要等神蹟出現.

回復 2# talknwrite 的帖子

其實讀沙田區band1小學,成績都係全校15名內...我都知冇公開比賽係差D...咁我都係報返沙田區中學算數!

贏面真喺細啲喎。

回覆 4# navigator 的文章

其實我都知機會少...如有機就push下佢...都係放棄,等佢順其自然

原帖由 doncheng 於 11-10-29 10:22 發表
如女拔,協恩,st.paul的學校,小朋友平均分92, 操行A, 體育c, 沒有學琴,沒有校外獎狀, 衹得學校的學業成績獎,課外活動衹有跆拳、做下義工、英文課程 ...

你列的三間都是直資, 試左先講, 機會係微, 但唔試就係零, 唔收又無乜損失 (頂多係報名費影印費車費同半日時間), why not.

回覆 1# BillyM 的文章

WHY NOT? BECAUSE 會有好大機會打擊脆弱心靈. OF COURSE 也可以話係激勵.

回覆 1# doncheng 的文章

我不清楚你所提的St. Paul是指Co-ed抑或Convent, 你說的這幾間全是直資名校, 雖然你的成績外表是不錯, 但是很難估計得唔得, 我都認同BillyM, 你唔去試吓就實唔得, 一來可以當為成績基準評估一下自己的全港成績水平, 如果有得面試, 可以讓囡囡吸收經驗, 學習一下其他精英的長處, 雖知道來者都是高手, 小朋友脆弱的心靈之所以受到打擊, 往往是因為太重視比較, 這是家長的責任, 小測、大考、面試、叩門等等, 「打擊」何嘗不是一浪接一浪, 而且後浪總是比前浪大 !   二來家長更可「見識」一下其他家長, 哈哈, 大人與細路又多一個反思的學習機會, 真係好過「紙上談兵」.

原帖由 doncheng 於 11-10-29 10:22 發表
如女拔,協恩,st.paul的學校,小朋友平均分92, 操行A, 體育c, 沒有學琴,沒有校外獎狀, 衹得學校的學業成績獎,課外活動衹有跆拳、做下義工、英文課程 ...

單係睇成績就唔係太差,況且直資學校一般都著重面試的表現和態度,發掘有潛質的學生,還有家長對小朋友的支援等等好多因素,並不一定成績好就一定得。協恩未轉直資前都in 2次,甚至3次,所以佢地都幾睇重面試。況且,未in真係唔知邊個贏邊個輸。我覺得一試無妨。

The chance is slim, but of course nothing is impossible, for example, if she is "outstanding" (not only good) in presentation/interview skills and appreciated by the school.  According to  her academic results it is just above average, and her ECA is average or even below average.

It depends on her character whether you should try or not.  If she is a very confident girl and wants to expose herself to different environment to excel herself, the interview process can be a good experience.  On the other hand, if she is quite shy, those interviews will adversely affect her confidence.

原帖由 fallenleaf 於 11-10-29 16:06 發表

單係睇成績就唔係太差,況且直資學校一般都著重面試的表現和態度,發掘有潛質的學生,還有家長對小朋友的支援等等好多因素,並不一定成績好就一定得。協恩未轉直資前都in 2次,甚至3次,所以佢地都幾睇重面試。況且,未in真係唔知 ...

同意,不妨一試 女拔 和 協恩

回復 9# fallenleaf 的帖子

Agreed! This is a learning experience! Children are often stronger than we think.

回覆 13# doncheng 的文章

同意!機會微,但0吾等於0 !一試何妨!
就算0吾得,有機會面試,取經驗,會越來越好!

原帖由 fallenleaf 於 11-10-29 16:06 發表

單係睇成績就唔係太差,況且直資學校一般都著重面試的表現和態度,發掘有潛質的學生,還有家長對小朋友的支援等等好多因素,並不一定成績好就一定得。協恩未轉直資前都in 2次,甚至3次,所以佢地都幾睇重面試。況且,未in真係唔知 ...

作為一個冇特殊背景或關係嘅學生嚟講,名校揀叻學生,眾所皆知,梗喺睇其4至6年級上學期嘅學校成績為關鍵,跟著就睇操行、奬項、技能、名銜、服務及課外嘅活動嘅參與性。單憑呢啲關口,名校就經已揀到咗一咋目標學生嘞......再經過一輪面試就喺要響呢咋標青嘅人選內,再揀出一啲較為醒目啲、有腦啲、講嘢叻......嘅 "best of the best"。縱使名校鐘意對外聲稱收生嘅條件中成績祗喺佔3-5成嘅比重,而面試嘅比重又好似幾高下啵,但喺假如一個學生響之前嘅關口都「過唔到」,其後安排嘅「面試」只喺做騷性質咋!所以我建議:假如早就清楚小朋友嘅實力真喺掙啲,無謂試吖,因為都唔喺期望嘅「真正嘅面試經驗」嚟嘅,根本就「學唔到嘢」,仲浪費咗時間同啲名校「造勢」。哈,你精佢仲精,你仲想揾佢過橋「學嘢、攞經驗」?!有好多家長「中咗計」都唔知。

回覆 15# navigator 的文章

I agreed with your observations and comment on the first part of your remarks, but not totally agreed with your final conclusion.

If we put "get into the dream school" is the yardstick, yes, you may be right.... if we treat admission process as matching process, we allow our kids to compare and contrast the cultures and styles of some elite schools, the admission process can be a great learning lesson.

My son attended 3 interviews of 3 DSS schools 5 years ago, two are elite schools. He felt the difference just entered the campus, how the prefects behaved, how's the arrangement of process, waiting room, toilet, warm up time, questions asked, the attitude of teachers or principals during interiew ...... He can shortlist and priortise the schools in his own perspective(s). Another extreme case was LPC, I shared the lesson in another sub-forum of EK. If parents and kids just changed their expectations, we all learn something out of it...... not the practices of interview.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 navigator 於 11-10-30 09:03 發表

作為一個冇特殊背景或關係嘅學生嚟講,名校揀叻學生,眾所皆知,梗喺睇其4至6年級上學期嘅學校成績為關鍵,跟著就睇操行、奬項、技能、名銜、服務及課外嘅活動嘅參與性。單憑呢啲關口,名校就經已揀到咗一咋目標學生嘞...... ...

易考易入的直資學校你又唔想去,難考難入的又唔去,睇怕都唔駛去。我係BK咁耐,我從未聽過有家長講過話女拔易考,從未聽過話男拔易考,亦從未聽過話聖保羅男女易考。
睇下自己有無自信心姐,如果睇完navigator呢位家長所講的就自己打退堂鼓,咁我就勸你都係唔好去報名了。相反睇完都難唔倒你的,請去吧,前面重有乜野可以難倒你!

回復 16# ANChan59 的帖子

我相信絕大部分的家長帶孩子去投考名校,不會只為了觀摩校舍、學生的氣質或帶着見識見識的心情來玩的,而是要滿足一個要考入名校的強烈意願!假如這個理所當然的觀念根本就改變不了,家長和孩子豈能真正「享受」從投考過程中的「學習」呢?

回復 3# ANChan59 的帖子

很同意.

我女上年也考了3間DSS.  但與ANChan59相反.  兩間新(易考)DSS, 一間名DSS.  當中1間新DSS還offered 獎學金說6年中學學費全免.  雖然明知去那間名DSS是混吉, 但正如ANChan59所說, 是+分+分不同與及難得的体驗.  女兒知道獲取兩所新DSS的offer後信心大增, 就算極失望於名DDS但也獲得不少面試經驗, 知道....啊! 原來名校是甚么一回事...結果, 她之後對兩所津校自行階段的面試有一個結論--十分容易.

其實考不考名校是因應孩子的性格.  有實力的當然沒問題, 若像我們明知去混吉的, 便得小心會否傷了孩子的自信心, 令他被這次失敗被打沉而影響自行的表現.  若孩子是不怕失敗的人, 當確是開眼界和增經驗的機會.

回覆 19# Yanamami 的文章

Glad to know some parents can look at the same picture from different angles.

I assure you, your daughter will be incredible from your coaching.....

態度決定你的高度....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題