用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 其實SN 深唔深? 對考直資同私小夠唔夠爭?? ...
go

其實SN 深唔深? 對考直資同私小夠唔夠爭?? [複製鏈接]

雖然亞女得SN 收K1,冇得簡....但係都有D擔心佢K3之後唔夠人爭考直資,自己又冇咩分可以幫到佢....有冇MAMI 可以分享一下,SN D 程度如何 !!?? Thanks ~
   4    0    0    0

我都想知~

有無家長分享下?

我都想知呀????

小朋友是由+南 pn 班轉來讀k1.

經過上星期六學校 briefing..... 開始有點擔心.

醒目開學勳章

我仔都係岩岩由迦南轉到呢度K2

我都有去聽, 你擔心咩呀

聽左家長會, 覺得佢地 d 安排唔太好..

我小朋友返左一個月學, 相對以前pn 時, 總覺得佢好似係學返轉頭咁.不過, 我都明白k1 學的事跟 pn 是會好相似.

希望我冇轉錯校啦.

我是很希望呢間 kinder 可以幫我個小朋友學好 d 英文. 因為知道佢地出來的小朋友英文係唔差的.

咁點解你會同小朋友轉校既?

我都聽過及問過有些家長, 他們的意見都是此校英文幾好. 而這是我所要求的.

請問你是因應什麼原因去給你小朋友入此校 ?

我都聽過及問過有些家長, 他們的意見都是此校英文幾好. 而這是我所要求的.

請問你是因應什麼原因去給你小朋友入此校 ?

首先, 我個女係細女, 0811,考左6,7間大家都覺得好的學校, 只有SN and york 收本地班, york 要成3600但都係local, 而當時sn仲係叫緊2xxx, 覺得平靚正,

我朋友個仔都係度讀, so far positive comment, 我中意佢有show n tell, 佢係屋企講到天花龍鳳都冇用, 至緊要夠胆係人地面前講

再者, 我中意佢小班, 亞女係細女, 我覺得少d人要handle d

呢度對sn的comments 都唔錯, 其實我都係博下架咋

我so far覺得學校ok呀! 阿囝返學返得好開心, 好快已經成日唱歌仔.

之前睇過一個前SN家長嘅blog, 如果想知多啲有關SN嘅嘢, 可以去睇睇.

http://hk.myblog.yahoo.com/fenn910/searchblog_art?p=%E9%87%91%E5%B7%B4%E5%80%AB&my=1

醒目開學勳章

其實迦南都有show and tell

回復 14# Heiko 的帖子

我都想知, 有無考完小學的家長可以分享下?:D

我係K3家長小朋友英文唔差的,除咗學校自已再出去學,本身個工人姐姐印尼用咗4年,舊年換咗菲姐姐11個月小朋友英文講多咗,令我深信小朋友對住一位不懂講中文的人焗住講英文有幫助的,而我仔仔三歲半已經好狼心畀一位好惡sir教游泳仲要掉佢落水多次,而家5歲夏天去泳池自已游自由式不知幾自豪係人前表演。SN K3係會同小學學術接到冇咁辛苦現默中文及英文每星期默書,如你想考私小一定再去出面學其他証書及專長,我小朋友有2張LCM英文証書,游泳比實,彈琴、畫畫、數學、朗誦英文及普通話再出去學英文拼音,今年小一出生率高搬埋41網,考咗7-8間私小及直資,暫時一間收咗2間不收其他未知,SN學ok的

我個小朋友讀緊 L2, 我有好多朋友 d 仔女都係讀緊 kln tong 不同 既 KG, 所以我地都有交流吓小朋友同學校既進度. 我可以講 SN d 課程都泊得住其他既 kln tong kg.

例如寫字方便中文己經寫緊詞語 .... 電車, 牛奶, 魚肉, 青豆, 生菜等. 單字已寫完.......走, 沙, 海, 雲, 風等. 真係對一个4 歲幾小朋友黎講係颇難.

英文已寫完大小字母最近開始寫一个字. e.g. red, apple leg, green.

你地可以 compare 下自己d 朋友仔女讀完或讀緊 K2 既進度, 就會有个 idea SN 既課程係屬於深定中等定淺.

希望幫到大家啦.

原帖由 J.Kong 於 11-11-4 14:07 發表
我個小朋友讀緊 L2, 我有好多朋友 d 仔女都係讀緊 kln tong 不同 既 KG, 所以我地都有交流吓小朋友同學校既進度. 我可以講 SN d 課程都泊得住其他既 kln tong kg.

例如寫字方便中文己經寫緊詞語 .... 電車, 牛奶,  ...

多謝分享呀~

明白了~

原帖由 MaggieHei 於 11-9-20 18:32 發表
小朋友是由+南 pn 班轉來讀k1.

經過上星期六學校 briefing..... 開始有點擔心.

個人覺得幾深,K1十月已經日日功課,假日多啲,兩個讀書報告,背好多兒歌,英普超強。茶點勁豐富,開學後寶寶肥左好多。日日渴望返學,怕放假,極之開心。老師好有愛心耐性,對每個小朋友觀察入微。因小班教學,每個小朋友上課都高度投入,永不落空。
‹ 上一主題|下一主題