用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 12歲需要一份資優報告,,help
go

12歲需要一份資優報告,,help [複製鏈接]

其實我個女從小性格都被估計偏向資優,不過情況未太嚴重,佢讀到書就算,,始終經濟能力亦有一個問題,做完一份幾千蚊的報告之後亦要有跟進先有用(以後費用長遠係問題)!如是者,個女今年都升左中一,,,佢都係曳曳吓,又唔太辛苦咁升到band1學校(意料之內) !
但開學無耐,已被班主任要求我搵社工,,,,
同社工傾完,佢明白我處境,佢亦好直接咁話老師望住一個學生係曳就係曳,但當拎住一份資優報告又另一回事,第一感覺唔同左(多一份體諒),第二學校要有份資優報告就有負責老師跟進!

社工亦有講,唔多呢類case(12yr先做呢個測試),有介紹過學生去某一間,但叫我最好格吓價再比較(因佢真係唔多接手12歲先再諗資優問題,好多一早做左,一係而家都唔肯做)...

請問,大家有介紹嗎??
我想要價錢經濟D.....唔該晒~~
   0    0    0    0
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章 王國長老

你囡囡係咪讀教區學校, 有部份教區會有支援, 亦都會對教區學校學生做評估有優惠.

以下兩個 topic 有少少資料, 你參考下啦~~~

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D7

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

you can call CUHK for an assessment, besides they have short term courses, web-site:
http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgt/

thanks 2位資料,,,
其實我同社工傾完都拿拿林入嚟呢度惡補吓資料,,,
1.香港資優教育學院,韋氏$3800
2.中文大學,資優評估$4000+詳細報告$500

另社工介紹一間,新領域潛能發展中心,有學生做過!

其實我都有問社工有冇轉介or其他幫手,佢意思都係無呀,要我自己出面做左拎報告返學校先可以俾負責老師跟進!!

但我想請問,各種評估有咩分別???做吓卷???傾吓偈?? 人地多數好細個做,我個女都12歲啦=.=
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章 王國長老

智能評估或資優評估都係做 WISC-IV 個十份卷加埋教育心理學家觀察, 邊間做都差唔多.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 11-10-31 13:52 發表
智能評估或資優評估都係做 WISC-IV 個十份卷加埋教育心理學家觀察, 邊間做都差唔多.

thanks !!
我今日電過其中一間,佢話係韋氏,,,佢話係小朋友入房同教育心理學家單對單做1小时30分鐘評估,家長15分鐘~

係咪即係你所講??
thanks,,,因為我對之後的課程其實無需要,主力只做個評估,所以想清楚多少少就可決定去book期了...唔該晒

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cameo 於 11-10-31 20:46 發表
thanks !!
我今日電過其中一間,佢話係韋氏,,,佢話係小朋友入房同教育心理學家單對單做1小时30分鐘評估,家長15分鐘~

係咪即係你所講??
thanks,,,因為我對之後的課程其實無需要,主力只做個評估,所以想清楚多少少就 ...

係丫~~~

WISC-IV (韋氏) 分十份卷, 做既時間你預小朋友個 part 要兩個鐘, 家長就好快 15 分鐘.

若懷疑小朋友有 ADHD 呢類問題, 會有另一份問卷要家長填, 個份問卷都幾長下.

原帖由 miriam 於 11-10-31 21:32 發表

係丫~~~

WISC-IV (韋氏) 分十份卷, 做既時間你預小朋友個 part 要兩個鐘, 家長就好快 15 分鐘.

若懷疑小朋友有 ADHD 呢類問題, 會有另一份問卷要家長填, 個份問卷都幾長下. ...

我今日有問佢係咪做卷,佢話只係有一小part,而且同學術完全無關,,,,佢話主力係對方同我女對答形式!
如果做卷,我女真係無耐性去做"呢D無謂野"....佢好大機會求其~

補充,,,
真係唔該晒你

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cameo 於 11-10-31 21:50 發表
我今日有問佢係咪做卷,佢話只係有一小part,而且同學術完全無關,,,,佢話主力係對方同我女對答形式!
如果做卷,我女真係無耐性去做"呢D無謂野"....佢好大機會求其~ ...

估咋~~~可能年紀唔同 (囡囡 8 歲) 所以有部份卷唔使做.

當日囡囡做晒十份卷要兩個幾鐘, 做下又要休息一陣, 等到我訓著左.

原帖由 miriam 於 11-11-1 00:08 發表

估咋~~~可能年紀唔同 (囡囡 8 歲) 所以有部份卷唔使做.

當日囡囡做晒十份卷要兩個幾鐘, 做下又要休息一陣, 等到我訓著左.

明白~~
因為我個case比較少,一般要做test唔會等到而家啦,我原先無打算做啦,係學校社工建議,因小女中學有負責老師可以follow,但都好需要一份證明個學生係資優先可以分配到校內有限資源,,,,,所以我先決定同個女去做咋~
12歲去做韋氏可能真係好少數,今日我好認真詢問時,個staff都強調唔同年紀係唔同做法,但內容一定係保密,我咪主力問清楚"大概咩形式"先啦,做卷真係以我女性格係嘥錢嘥氣,,,,,
staff話12歲做評估主要由教育心理學家同小女環繞日常例子去對答,睇我女反應,包括就算我女唔答,都可以由佢表情/小動作去判斷,,,,
雖然我明白對方係專業人士,但又講到保密,12歲做test o既case又少,想問多D人經驗都無,,,,
講真,佢就算唔係資優都係偏向比較有小聰明,又已經12歲,佢都絕對唔係完全受控你問佢答啦(佢有咁乖/無行為問題就唔洗做test啦),,,,1小時30分其實個結果可以知幾多?? 我真係有頗大懷疑呀~

Before the assessment, please make sure your daughter knows the reason why she is doing it, it really helps a lot. Besides, make sure she has enough energy to last for the test. The assessment, as I know, mostly oral based.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cameo 於 11-11-1 00:25 發表
明白~~
因為我個case比較少,一般要做test唔會等到而家啦,我原先無打算做啦,係學校社工建議,因小女中學有負責老師可以follow,但都好需要一份證明個學生係資優先可以分配到校內有限資源,,,,,所以我先決定同個女去做咋 ...

唔係今年三年班班主任叫我做, 真係無諗過幫囡囡做, 講真結果出黎係點我真係唔 care, 學校真係畀到好多資源培訓咩, 答案心照啦~~

幼稚園開始已經有好多老師講囡囡係有 d 野, 但個 d 野我無理到, 只係覺得佢係 HD 所以坐唔定, 所以我著手處理佢 HD 多過咩資優唔資優.

類似我囡囡既情況, 因為係中上至優異, 我反而要首先處理佢既情緒行為, 事關佢因為好多野都快左, 上堂覺得悶會搗蛋, 搞唔掂搗蛋行為, 畀佢幾叻都無用.

原帖由 miriam 於 11-11-1 09:05 發表

唔係今年三年班班主任叫我做, 真係無諗過幫囡囡做, 講真結果出黎係點我真係唔 care, 學校真係畀到好多資源培訓咩, 答案心照啦~~

幼稚園開始已經有好多老師講囡囡係有 d 野, 但個 d 野我無理到, 只係覺得佢係 HD  ...

我女又無太大行為問題,,,其實佢係性格過份自我,情況越大越嚴重,,上堂可以完全做自己野,佢無騷擾老師/同學,但同老師關係多數係差,佢個態度一向無階級觀念,話之你係校長照同人地"講道理"-->即係駁咀!!
原先高小時期都唔易捱,佢升左中以為無野,,不過社工俾左一個頗大理由我,,,
佢話有時係好現實,同一個小動作,出自阿A因為本身性格曳所以老師真係唔鍾意A,,,,但同一個動作出自阿B,講明佢係資優,咁老師會自然反應多一份體諒,,,,
我明社工個意思,,,,我唔貪有乜follow的資源(要都唔係12歲先開始啦),但我深深明白阿女性格其實一樣係好難受?? 一直以嚟被標籤係曳人,,,,
再講,佢喺我眼中唔係曳,唔用資優呢類字眼時,我個女係用自己一套,佢o個套唔會跟大隊做法,但佢亦唔會阻你用自己一套o架,,,,

原帖由 leeamy 於 11-11-1 07:05 發表
Before the assessment, please make sure your daughter knows the reason why she is doing it, it really helps a lot. Besides, make sure she has enough energy to last for the test. The assessment, as I k ...

thanks~我暫時未肯定搵邊一間呀,,但大概同阿女講過吓,佢又無乜野!!
不過尋日電去問時,佢都有remind我做test時精神狀態要最好,唔可以放學趕住咁去做

原帖由 cameo 於 11-11-1 10:08 發表

我女又無太大行為問題,,,其實佢係性格過份自我,情況越大越嚴重,,上堂可以完全做自己野,佢無騷擾老師/同學,但同老師關係多數係差,佢個態度一向無階級觀念,話之你係校長照同人地"講道理"-->即係駁咀!!
原先高小時期 ...

Cameo,
你女女好似我。。我都係咁。但係升到中學就無咁adhd(你可以試下叫女女去做運動同玩樂器(但係應該都只係三分鐘熱度,但係只少可以培養下,不過唔好比錢佢學,比個 suggestion佢,等佢自學.因為我媽媽都係用呢個方法既 。不過我媽媽住係澳洲,唔會成日見面所以磨擦比較少,相反同我住個啲人就日日熱鬧大討論,可惜次次都話我講歪理。也許可能真的是相處容易同住難,但可能女女有意見想講個是都聽同埋係會係理性回應(又講廢話了))
其實做唔做都無所謂,做左只不過可以等女女個label令啲同埋有抽離識教育or 比女女去age 讀course .我就覺得無咩用(可能我學校做得唔好同埋我做過時都係小學,中學唔知,但係我有同輔導組既老師要求,我唔想被人知係唔想比人label(because in this world人們太鐘意label)最重要係。無論係咩都好都要食飯訓教。。期實個個人都有自己既長處優點。。只係看看發唔發揮得到。
世界上天才大把,但係識睇既好少。
我依稀記得上次個心理學家要張我講既字抄低落張紙到(之後我一隻字都無講過)又要玩好無聊既拼圖,問啲好淺既問題(like who is達爾文)。之後有數字對應番啲圖案。無聊既做句等等。。最尾比人轉介左去見社工再去見臨床心理學家,同佢傾傾一下有個共式係韋氏係用泥test 個90%的Sen 和label人。因為香港教育制度沒什麼資源來幫助。。。做了等於沒做

原帖由 cameo 於 11-11-1 10:08 發表

原先高小時期 ...

Cameo,
你女女好似我。。我都係咁。但係升到中學就無咁adhd(你可以試下叫女女去做運動同玩樂器(但係應該都只係三分鐘熱度,但係只少可以培養下,不過唔好比錢佢學,比個 suggestion佢,等佢自學.因為我媽媽都係用呢個方法既 。不過我媽媽住係澳洲,唔會成日見面所以磨擦比較少,相反同我住個啲人就日日熱鬧大討論,可惜次次都話我講歪理。也許可能真的是相處容易同住難,但可能女女有意見想講個是都聽同埋係會係理性回應(又講廢話了))
其實做唔做都無所謂,做左只不過可以等女女個label令啲同埋有抽離識教育or 比女女去age 讀course .我就覺得無咩用(可能我學校做得唔好同埋我做過時都係小學,中學唔知,但係我有同輔導組既老師要求,我唔想被人知係唔想比人label(because in this world人們太鐘意label)最重要係。無論係咩都好都要食飯訓教。。期實個個人都有自己既長處優點。。只係看看發唔發揮得到。
世界上天才大把,但係識睇既好少。
我依稀記得上次個心理學家要張我講既字抄低落張紙到(之後我一隻字都無講過)又要玩好無聊既拼圖,問啲好淺既問題(like who is達爾文)。之後有數字對應番啲圖案。無聊既做句等等。。最尾比人轉介左去見社工再去見臨床心理學家,同佢傾傾一下有個共式係韋氏係用泥test 個90%的Sen 和label人。因為香港教育制度沒什麼資源來幫助。。。做了等於沒做

原帖由 yuk333 於 11-11-3 01:56 發表

Cameo,
你女女好似我。。我都係咁。但係升到中學就無咁adhd(你可以試下叫女女去做運動同玩樂器(但係應該都只係三分鐘熱度,但係只少可以培養下,不過唔好比錢佢學,比個 suggestion佢,等佢自學.因為我媽媽都係用呢個方法 ...

嗯~我女好細個就定左係運動型嘞,不過佢not三分鐘熱度喎,佢o既喜好如同佢性格一樣咁執著,係like就like,我有權阻佢參加,但無權阻佢喜歡囉,所以當然一直學緊啦,,,佢運動量係比不少男仔更多tim^^
佢二年級已經係judo校隊嘞,跟住小學開始直至現升中都係籃球校隊,,,除左運動,佢書法國畫都唔錯....

YUK同學,
講咁多唔係想講自己個女有幾叻,我以一個過來人咁講,每個人都有自己想做o既事,並非資優先有o既特權,普通人一樣有思想o架,,,想做都要付出,要錢要時間要精神要機會!! 若一個普通人連生活必須都未可以搞好,住o既食o既日日都要煩腦,又何來有錢有時間有精神有機會去做自己想做o既事,又莫講有幾大理想咯!

我係喺另一邊見你list左一堆你自己o既想法也好,他人o既想法也好,都係o個句,無論係聰明人or蠢人都一樣要食飯,好好讀書,為自己舖好條路吧!

你不滿現今教育制道嗎?? 重有咩令你不滿? 你相信自己能力係比人高?? 咁點解唔善用自己能力,去改變,,,先去改變自己際遇,再去改變別人際遇....

原帖由 cameo 於 11-11-3 05:14 發表

嗯~我女好細個就定左係運動型嘞,不過佢not三分鐘熱度喎,佢o既喜好如同佢性格一樣咁執著,係like就like,我有權阻佢參加,但無權阻佢喜歡囉,所以當然一直學緊啦,,,佢運動量係比不少男仔更多tim^^
佢二年級已經係judo校 ...

Cameo,
點解要label.期實呢個world上無分叻人同唔叻。自有付唔付出。
打個比方,就算你個女測左百7既分出泥都好,都要食飯訓教。同一般人無異(引用你既 logic)
咁點解又要加啲標籤重量上去呢?一個人能力愈大,責任就會愈大。
小弟唔係有偉大崇高既理想只係可以話憤世。
但我認為對自己鐘意既野專注落去就能夠成功。

你講既人生編排係岩但係我想法唔同。實在無法子可以做專才。。。。。只能講一句人活著唔係單靠食物。
我唔係相信自己能力比人高。我自係相信有一啲人唔付出(我在內)

原帖由 yuk333 於 11-11-4 20:09 發表

Cameo,
點解要label.期實呢個world上無分叻人同唔叻。自有付唔付出。
打個比方,就算你個女測左百7既分出泥都好,都要食飯訓教。同一般人無異(引用你既 logic)
咁點解又要加啲標籤重量上去呢?一個人能力愈大,責任就會愈大 ...

叻唔叻都好啦,,,好似越拉越遠tim~~
希望你早有改變諗法,,,努力讀書!
‹ 上一主題|下一主題