用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kts 2nd in家長和小朋友同一時間接受問話?請好心人幫手 ...
go

Kts 2nd in家長和小朋友同一時間接受問話?請好心人幫手 [複製鏈接]

3    0    0    0

小朋友會先入房見老師... IN 一陣小朋友就叫父母入去 IN , 家長同老師傾偈,小朋友就坐o係後面等

請問小朋友坐響後面等的時候, 佢可以做D乜呢? 有無圖書俾佢睇下咁呢?

請問見家長要見幾耐呢?

謝謝指教

原帖由 dordorbear 於 11-11-13 00:30 發表
小朋友會先入房見老師... IN 一陣小朋友就叫父母入去 IN , 家長同老師傾偈,小朋友就坐o係後面等

有圖書俾佢 , don't worry

見家長約半小時至40分鐘,我上年見咗大約半個鐘!

原帖由 teaflower 於 11-11-13 01:18 發表
請問小朋友坐響後面等的時候, 佢可以做D乜呢? 有無圖書俾佢睇下咁呢?

請問見家長要見幾耐呢?

謝謝指教

原帖由 crystalwsm 於 11-11-14 00:05 發表
見家長約半小時至40分鐘,我上年見咗大約半個鐘!

Please kindly share what questions were asked?

小朋友單獨見老師個part會問什麽問題呢?謝謝分享。

小朋友要in 咩?? 我見張面試証話要著得casual d, 我諗 (亦跟據以前家長的experience, 可能係會叫佢地做吓運動..)

呢度咪有你o地想知o既答案囉.....

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2342579&extra=page%3D3

原帖由 money3298 於 11-11-14 10:30 發表
小朋友要in 咩?? 我見張面試証話要著得casual d, 我諗 (亦跟據以前家長的experience, 可能係會叫佢地做吓運動..)

我最驚in家長呢part,阿女咁乖入到second round,如果衰係我兩公婆手上好對阿女唔住。係未口才叻,識"演戲"既家長會有優勢呢? 我好buy kts,但斃在唔識講野呢。

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-14 11:18 發表
我最驚in家長呢part,阿女咁乖入到second round,如果衰係我兩公婆手上好對阿女唔住。係未口才叻,識"演戲"既家長會有優勢呢? 我好buy kts,但斃在唔識講野呢。 ...

如果你真係唔識吹水,咁你死梗喇,佢兩個Miss會夾攻你,唔好腍住兩公婆有人應酬佢地就ok,佢地係有人答完佢後,都會再問另一位有冇意見,又會問家長問題時,觀察小朋友的表現,(當時小朋友應在看書,而不是八卦父母答什麼),祝好運。

擔心!唉!

都係嗰句老土嘢, 做返自己! 因跟本就"夾"唔到口供. 而且問題都係圍繞教養小朋友同埋父母對子女嘅熟識程度, 如平時有跟開小朋友的話, 只要把實情講出嚟就得啦.. 至於學校理念, 個個都識上網CHECK 啦, RIGHT??

前一晚我地將所有佢有可能問o既問題練習左一次 , 我覺得有共識好d. 好彩上年Miss問我地d野係比我地tip中哂的.

原帖由 我是一個爸 於 11-11-14 11:29 發表

如果你真係唔識吹水,咁你死梗喇,佢兩個Miss會夾攻你,唔好腍住兩公婆有人應酬佢地就ok,佢地係有人答完佢後,都會再問另一位有冇意見,又會問家長問題時,觀察小朋友的表現,(當時小朋友應在看書,而不是八卦父母答什麼),祝好運。 ...

咁我真係死梗,兩個MISS夾攻我,慘啦今次!

回覆 1# ANN_LAU 的文章

用「接受問話」這字眼好似好恐怖咁,仲以為大家犯左事咁。
just relax!太緊張可能仲誤左大事!
我覺得大家只要上KTS個網頁,對學校的教學理念有左概念,到時自然地應對便OK,不用緊張。
‹ 上一主題|下一主題