用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
go

到現階段什麼都沒有

到現階段什麼都沒有,只有5封拒絕信 迫於無奈要去參加大抽獎,極唔願意底下要選出津校排次序.

醒目開學勳章

可能自行ok呢....唔好咁..小朋友好敏感的

原帖由 fc1668 於 11-11-16 10:43 發表
到現階段什麼都沒有,只有5封拒絕信 迫於無奈要去參加大抽獎,極唔願意底下要選出津校排次序.

You never know what the result be liked.  A friend of mine had sent his son for over 10 schools interview two years ago and all got rejected.  She lost her hope and get to the government draw.  Turned out that he was lucky enough to allocate to La Salle.  Be positive.  The best is yet to come!!

原帖由 fc1668 於 11-11-16 10:43 發表

自行沒有心水,所以只求其申請一間勁熱門的而又不想入讀的學校,因為我們決定不會讀津校,無奈現在什麼都沒有,只好睇完又睇,睇完又睇果份小學選擇,但真的選不出來

小孩敏感?我們已如實通知他了

喇沙?如果我住九龍區,我都唔介意讀津校,不過我唔係 新界人啊
原帖由 angeemama 於 11-11-16 11:03 發表
You never know what the result be liked.  A friend of mine had sent his son for over 10 schools interview two years ago and all got rejected.  She lost her hope and get to the government draw.  Turned ...

I lived in Shatin too...I am in Net 91.  Will see how the result go.  I will register my girl in Tak Nga first and see.  I like TN alot but my hubby like CKY.  Have to see the result and decide.

原帖由 fc1668 於 11-11-16 11:08 發表
喇沙?如果我住九龍區,我都唔介意讀津校,不過我唔係 新界人啊

回復 4# fc1668 的帖子

你邊個網呀, 個個網都總有好學校, 講來聽下?

Last year, my friend's son got lucky to be accepted by LS after being rejected by all DSS/private schools his mom had applied for. But he's an end-Dec. small boy & they live in Yuen Long. I wonder if it's hard for the boy to adapt considering the long travelling time & the competitive environment in LS. Best wishes to him!

原帖由 angeemama 於 11-11-16 11:12 發表
I lived in Shatin too...I am in Net 91.  Will see how the result go.  I will register my girl in Tak Nga first and see.  I like TN alot but my hubby like CKY.  Have to see the result and decide.
沙田唔錯播!

我都唔知幾多號網,因為無諗過自己要填份抽獎表格.,葵涌區
原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-16 11:22 發表
你邊個網呀, 個個網都總有好學校, 講來聽下?

我諗佢都係一樣唔想讀津校,所以搵間最熱門既填,點知真係中左!我正是如此,唔想張份表交去教育局,就一於搵間最熱門既學校放入去
原帖由 TheWiseMom 於 11-11-16 11:28 發表
Last year, my friend's son got lucky to be accepted by LS after being rejected by all DSS/private schools his mom had applied for. But he's an end-Dec. small boy & they live in Yuen Long. I wonder if  ...

fc1668
我考左4間, 現在都係咩都冇 同你一樣冇諗過津校

回復 3# angeemama 的帖子

very good luck!!

終於有同道中人,可以明白感受!唔算好唔開心,不過有點無奈囉.無奈地選擇津校,見到份list無從入手既感覺,送全區人人話top既小學比我都唔鐘意果個感覺,連2線校都唔收
原帖由 wendy_y 於 11-11-16 11:48 發表
fc1668
我考左4間, 現在都係咩都冇 同你一樣冇諗過津校

No second in yet. Hope my daughter will receive one soon. Or else .....

I am in 18區 South Island. really there is no good school!!!

有時,
運氣比什麼都來得重要,

所以,
之前你報幾多間, 讀幾多面試班都冇用!

哈,我都係咁安慰自己,無運氣!但見到人地幾間選擇邊間好呢,就自不然會諗...點解你地小朋友咁多offer既,我做得好差咩?!無理由架,唔太差掛,唔通真係咁黑仔?聽佢講留interview既野,又唔覺有問題呀,佢都有對答架,話要求高既學校唔岩佢,咁我們都有考2線既學校架,但係又咁樣播.有點無奈姐.

有幾個offer既家長,真係想知有咩秘決教下我地呢啲呆等到6月再戰既家長,既然你地都有心儀學校喇,你既秘決應該再用唔著啦
原帖由 per 於 11-11-16 12:05 發表
有時,
運氣比什麼都來得重要,

所以,
之前你報幾多間, 讀幾多面試班都冇用!

咁你即係冇報自行?現在埋手填 form 玩大抽獎?張 form 係咪都係一樣用返自行果張?

原帖由 fc1668 於 11-11-16 11:57 發表
終於有同道中人,可以明白感受!唔算好唔開心,不過有點無奈囉.無奈地選擇津校,見到份list無從入手既感覺,送全區人人話top既小學比我都唔鐘意果個感覺,連2線校都唔收 ...

醒目開學勳章

敏惑你的心情
不是敏感結果
如果你表現得太緊張,太計較結果時..小朋友會敏感地怕令你失望...而且也會問自己是否差過人

上年...連續收了3間的REJECT...一度很DOWN,囡囡跟我說..DADDY...我下一間會比心機的

嚇得我...我才知道..無論自己沒有責怪囡囡,她也會緊張起來

花了時間解釋不是她的問題,是我的問題

如EC,如果一早知道她的誠意是選第一天,我就不會坦白說因撞期希望改第2天(不要說今年學校沒有...上年及之前學校的確在此是有問題的)

所以..放鬆一下...結果也要平心靜氣跟小朋友一起說

原帖由 fc1668 於 11-11-16 11:06 發表
自行沒有心水,所以只求其申請一間勁熱門的而又不想入讀的學校,因為我們決定不會讀津校,無奈現在什麼都沒有,只好睇完又睇,睇完又睇果份小學選擇,但真的選不出來

小孩敏感?我們已如實通知他了 ...

自行有呀,放左間全九龍最熱既小學,哈哈哈,因為唔想讀津校,又唔想拎番份表去教育局.

而家係用眼睇下有咩津校"格硬"都要排位...
原帖由 橫風王道 於 11-11-16 12:16 發表
咁你即係冇報自行?現在埋手填 form 玩大抽獎?張 form 係咪都係一樣用返自行果張?