用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求學求分數 學童壓力爆煲
go

求學求分數 學童壓力爆煲 [複製鏈接]

好多家長總係鍾意爭入啲名校「谷啦﹗谷啦﹗」,唔谷慌死蝕底,睇吓﹗谷到出事喇﹗

求學求分數 學童壓力爆煲
http://hk.news.yahoo.com/求學求分數-學童壓力爆煲-224444292.html

10歲童跳樓亡 日記:「我好想死」
http://hk.news.yahoo.com/video/topstory-19458512/10-27251590.html
   1    0    0    0

原帖由 fongyuen 於 11-11-15 23:13 發表
好多家長總係鍾意爭入啲名校「谷啦﹗谷啦﹗」,唔谷慌死蝕底,睇吓﹗谷到出事喇﹗

求學求分數 學童壓力爆煲
http://hk.news.yahoo.com/求學求分數-學童壓力爆煲-224444292.html

10歲童跳樓亡 日記:「我好想死」
http://hk.new ...

Thank you for your warning.  Please share which primary school is 谷??

T

好快會淡忘...一切依舊...

原帖由 Peter2880 於 11-11-15 23:30 發表

Thank you for your warning.  Please share which primary school is 谷??

依家講緊係未入就已經谷, 因為人地谷你唔谷會好執輸....

原帖由 spmok1999 於 11-11-15 23:34 發表

依家講緊係未入就已經谷, 因為人地谷你唔谷會好執輸....

谷到冇咗條命或谷到冇哂自學能力,仲執輸﹗

其實呢間小學係我個年代都出名功課多, 壓力大, 我有d朋友畢業後都話唔比佢自己d仔女讀呢間, 但亦有d朋友想比番d仔女讀呢間, 覺得玉不琢, 不成器.
但係呢間小學比起以前, d功課就真係輕鬆左好多, 雖然比起其他學校d測驗深, 功課都係多, 如果同以前比, 以前係十級辛苦, 而家係四至五級辛苦........
以前反而無人諗死, 讀唔上學校會叫你走, 而家好似都唔會踢人走, 比你坐足六年.....
其實個小朋友讀書唔會太差, 佢讀c班, 係跟成績排, 精英班之後一班, 所以可能除左成績外, 有其他野令佢唔開心都唔定...... 真係好心痛, poor boy.

其實是香港教育制度的惡性循環,小學為求保住banki
ng及升中的成績,不顧學生死活,強力催谷,見鄰校教高
一級程度,佢又教再高一級,更要求學生樣樣精十八般武藝
,而家長為求突圍,個個變成怪獸,悲哀!其實當初取消學
能測驗,為的是減少學生壓力,可惜弄巧成拙,因冇統一的
比較,使個個出盡法寶,冒求突圍,更可憐草根一群,因冇
資源,不能向上流動,做成跨代貧窮!我們的政府好值得反

原帖由 cmchang0927 於 11-11-16 00:05 發表
其實呢間小學係我個年代都出名功課多, 壓力大, 我有d朋友畢業後都話唔比佢自己d仔女讀呢間, 但亦有d朋友想比番d仔女讀呢間, 覺得玉不琢, 不成器.
但係呢間小學比起以前, d功課就真係輕鬆左好多, 雖然比起其他學校d測 ...

問題一部分出响家長身上。依家啲家長教育水平提高,但同樣對子女學業成績要求高,不只要達標,更要做尖子,冇壓力至奇。
此外,認識該校一位小二小朋友,佢經常話「覺得自己好失敗」,聽到都心傷。而學生返學如坐監,老師甚至响見家長派成績表時,當住家長面前鬧個小朋友,鬧到家長都覺得好無奈。
此校一向出名谷,女學生不准留長頭髮等等⋯ 玉不琢,不成器已經過時,現今世代最重要係全方位發展,令小朋友樂於學習,恆常閱讀,養成自律,具世界視野,而不是呆在香港做一隻井底蛙。

其實我覺得自己做人媽咪, 有時都覺得辛苦到想死....
好似我仔學野唔夠人快, 真係好令人担心..... 見到有人個仔, 1.5歲識哂a to z 加phonics讀音, 2 歲識寫字讀哂成本story book....... 阿咩個仔又2歲識計數, 認到幾百個中英文字, 再阿咩個仔一歲又識背唐詩......
跟住自己就怪自己做咩唔早d教佢or生到冇人地咁醒.. d人都真係厲害, 一年d小朋友比一年聰明, k1識k3至小一野, 考小學一係就十間都冇一個offer, 一係就十間攞足十間offer..... 問你死未?

原帖由 Peter2880 於 11-11-15 23:30 發表
T

無一間唔谷,差左間學校谷唔谷得起。仲有,家長唔谷個小朋友,由得佢band2.band3成績咪叫唔谷。
有點人讀band1小學,升band2尾中中都覺無問題,視乎你奌睇。
但香港的教育制度。。。。。唉~

Actually why I feel quite sad abt this news cos when I was having my summer holidays after A levels, I was a tutor in a tutorial centre which had a lot of students from this primary school...... The kids that were taught by me were exactly the same ages as this poor boy,
I heard from parents of this school, they also complained to me that the teachers in this school were still old style (in another word, not caring enough).  They told me that if your kid was naughty, u should put him/her into this school.  So after a few months, he/she would be much better than b4 since they have been "taught" by the teachers.......
原帖由 fongyuen 於 11-11-16 00:20 發表

問題一部分出响家長身上。依家啲家長教育水平提高,但同樣對子女學業成績要求高,不只要達標,更要做尖子,冇壓力至奇。
此外,認識該校一位小二小朋友,佢經常話「覺得自己好失敗」,聽到都心傷。而學生返學如坐監,老師甚至响見 ...

回復 9# cmchang0927 的帖子

每個小朋友都有佢個人嘅天賦才能,唔一定要2歲識二千字,識唸九因歌先叫做叻。

仲記唔記得幾十年前有個計算好叻嘅「神童輝」?佢依家嘅成就係點?如果以為「細個叻就代表大個叻」就大錯特錯。唔好因為人哋小朋友認字叻、計數叻就俾人打沉啦﹗可能你小朋友才能係做生意,咁呢樣係咪勁好多呀﹗

原帖由 puiyingmama 於 11-11-16 00:27 發表

無一間唔谷,差左間學校谷唔谷得起。仲有,家長唔谷個小朋友,由得佢band2.band3成績咪叫唔谷。
有點人讀band1小學,升band2尾中中都覺無問題,視 ...

留心片段,有影到校名一部分。俾個hint你,間學校係响愛蝶灣。

惡性循環.... 家長想自己小朋友叻,d野越學越早,小朋友的確係一年叻過一年,於是d幼稚園/小學為左搵叻學生,越考越深,今年我地經歷既考小一已經印證左,去埋幼兒園幼稚園果版睇埋仲驚,一年深過一年,講緊2歲人仔咋.... 講真家長唔想小朋友入唔到好學校,想唔谷都唔得,唉

不過今日睇到呢單新聞,都真係有反思,我真係唔洗佢做尖子,開開心心做中間果批我都ok!

其實我仔係十一月細仔, k2時四歲都未夠, 番左學一星期, 老師叫我帶佢check有冇讀寫障礙, 因佢7同4, b同d會反轉寫.... 個時我真係好唔開心,跟住睇定d資料點樣陪讀寫障礙小朋友走佢既路, 點知過多幾個月佢又冇反轉d字寫, 但係新問題又來, 做咩寫完d中文詞語轉頭又唔記得? 又唔識spell d 字? 又唔識數多過50? 問題沒完了, 你有你追, 人有人跑, 不過最後我諗通左, 無論佢點都好, 都係我既仔仔, 讀書唔夠人叻, 咪睇吓大d有冇其他才華, 如果連我都唔包容佢, 陪佢行, 佢咪仲冇力行.....唯有接受佢不可改變的, 改變那些可以改變的.....
原帖由 fongyuen 於 11-11-16 00:32 發表
每個小朋友都有佢個人嘅天賦才能,唔一定要2歲識二千字,識唸九因歌先叫做叻。

仲記唔記得幾十年前有個計算好叻嘅「神童輝」?佢依家嘅成就係點?如果以為「細個叻就代表大個叻」就大錯特錯。唔好因為人哋小朋友認字叻、計 ...

原帖由 cmchang0927 於 11-11-16 00:47 發表
其實我仔係十一月細仔, k2時四歲都未夠, 番左學一星期, 老師叫我帶佢check有冇讀寫障礙, 因佢7同4, b同d會反轉寫.... 個時我真係好唔開心,跟住睇定d資料點樣陪讀寫障礙小朋友走佢既路, 點知過多幾個月佢又 ...

讀寫障礙一般係小一之後check較準確,因為幼稚園小朋友初接觸、讀寫文字,反轉寫係好普遍的。不能咁快斷定係讀寫障礙。

I almost missed something.....
呢間學校而家都仲係每科排名次, 跟住average又出一個名次, 由頭排到尾, 所以有時真係好難怪d家長唔谷d細路, 自己個小朋友d成績係咩位置完全一目了然......
原帖由 fongyuen 於 11-11-16 00:20 發表

此外,認識該校一位小二小朋友,佢經常話「覺得自己好失敗」,聽到都心傷。而學生返學如坐監,老師甚至响見 ...

Some 20 years ago, one of my teachers told me she needed to do homework for her daughters from time to time because of the heavy workload.  Her daughters studied in that primary school were required to recite a lot of Chinese idioms.  My teacher was in charge of discipline at school, I don't think she would allow this happens among her students, but ironically, she did it herself.

原帖由 fongyuen 於 11-11-16 00:37 發表

留心片段,有影到校名一部分。俾個hint你,間學校係响愛蝶灣。

唉,我知邊間,今早上生果報,爆晒名啦。個小朋友好可惜。
所以我地d小朋友上小學,中學后要keep住留意佢地的情緒!

最慘嘅係呢啲學校在家長心目中好有市場,以子女讀的學校教深幾級的課程為榮,由幼稚園開始,K2要學識連環加減、K3要識乘除應用,個個當正自己子女是天才兒童,當子女做到時又永無始境要求再學深啲。學校見你地小一識小二嘢,小三識小四嘢,咁咪又再教深一級囉!最恐怖是到考試,學生攞到90分都仲話佢成績唔得,反問家長有咩可以做幫佢改善?!大家在教得深同學得更深上互相追逐!

spmok1999  死啦! 我都變o左怪獸, 我阿女依家k2我教緊佢連環加減 ....
‹ 上一主題|下一主題