用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如果你的小朋友在學校不如意, 你在家時更要加倍愛他... ...
go

如果你的小朋友在學校不如意, 你在家時更要加倍愛他... [複製鏈接]

今天和一些小學同學舊敘, 發現D小學都無所不用其極, 話無體罰, 但有站門外, 有間開獨立檯, 有大聲罵, 有難聽說話, 有勸喻退學, 有要求家長倍學....
總之, 如果你的小朋友在學校不如意, 你在家時不要再罵他了, 反而更要加倍愛他...
   0    0    0    0

原帖由 Reddish 於 11-11-22 14:17 發表
如果你的小朋友在學校不如意, 你在家時不要再罵他了, 反而更要加倍愛他...

Thanks for sharing!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

見到依個標題...忍唔住喊咗出嚟....多謝分享   

原帖由 Reddish 於 11-11-22 14:17 發表
今天和一些小學同學舊敘, 發現D小學都無所不用其極, 話無體罰, 但有站門外, 有間開獨立檯, 有大聲罵, 有難聽說話, 有勸喻退學, 有要求家長倍學....
總之, 如果你的小朋友在學校不如意, 你在家時不要再罵他了, 反而更 ...

好讚同

總之, 如果你的小朋友在學校不如意, 你在家時不要再罵他了, 反而更 ...

見到呢個發表,有D人可能會覺得D父母寵D小朋友,但係對有發展問題小朋友既家長黎講,呢句說話好有共嗚~

多謝分享, 我今日同D朋友講小兒的問題, 覺得好似發生問題多在校內, 出外學其他嘢又OK喎, 會唔會真係唔鍾意間學校/同學/老師呢?

謝謝您的提醒,有時也會錯怪孩子。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

都很同意樓主的講法, 只是, 在家中的關愛儘管溫暖而且十分重要, 但怎樣也很難以彌補小朋友在校的不如意!
‹ 上一主題|下一主題