用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 樂基的英文有點怪
go

樂基的英文有點怪 [複製鏈接]

1    0    0    0

Hi! 你 reading scheme 讀緊咩 level 呀?

有7個 levels 架,如果你覺得太淺,不如揾老師商量吓?我上兩年都有寫過紙仔俾老師,一年得一年唔得。不過我幾鍾意今年套書喎,阿女平時唔睇 non-fiction books,依家就一定要讀 D fact books。自己再加其他深D嘅故事書囉。

我覺得派本深唔深既reader返來,都係睇老師架.有D會好貼進度既,一覺得好似識晒,就會即刻派深D既返來.
但係有D老師就冇點考慮,又或者話係想你打好D個底卦?!咁就成日都keep住俾淺既.
最近我都冇同囡囡讀書啦,因為好淺,唔洗同佢讀都個個星期過晒關!
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

原帖由 fatbmama 於 11-10-20 09:39 發表
我都不知道是什麼 level , 往年k2的時候是用360 reader , 今年轉了一些很淺的reader .

有同感, 今年d 英文reader 係好淺, 仲淺過 去年的360.  如用一年時間睇呢d 咁淺既書, 有咩幫助? 幸好小兒有閱讀課外書的習慣, 如果唔係d 英文實退步.   

我也想同學校反映.  佢話就話7個 level, 真係會比level 7 出來嗎 ?

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 11-10-21 14:24 發表
我覺得派本深唔深既reader返來,都係睇老師架.有D會好貼進度既,一覺得好似識晒,就會即刻派深D既返來.
但係有D老師就冇點考慮,又或者話係想你打好D個底卦?!咁就成日都keep住俾淺既.
最近我都冇同囡囡讀書啦,因為好淺, ...

我也是, 直頭不用教佢/同佢讀, 佢都已識曬, 唔好叫佢睇足一星期, 佢唔會so 我.

醒目開學勳章

回復 9# fatbmama 的帖子

fatbmama

check pm.

醒目開學勳章

回復 11# fatbmama 的帖子

我有同感的.  但hkps 的家長好少在此forum 發表意見.

this is a wonderful platform for us to understand the school curriculum and policy.

又換咗書喇,大家啱唔啱睇?
老師今次寫話遲D 會升 level, 唔知係咪睇到 forum D feedback?  

又唔知係咪我地好彩,上星期嗰本教 body parts, 今日本教 night animals, 學到生字亦學到知識,我覺得好過 New Reading 360.

呢類啱幼稚園生睇嘅 fact books 圖書館唔多,我唸過買類似嘅 Alphakids, 不過真係好貴,反而 Rainbow Magic, Magic Tree House, Oliver Moon, Cam Jensen 等故事書大把任借,唔駛靠學校喎。

出年學校再買邊套書都唔關我地事,不過如果學校轉番 New Reading 360 我會覺得可惜…

My kid is in nursery class. I like the new series story books, the Collins Big Cat, and it is more interesting.

今個星期我(k3)都係收到本Collins Big Cat,我唔研究過有乜野level,係有趣,但係好淺.

另外有樣我唔明既,就係以前本長既綠色既phonics響weekend帶返屋企,係要諗好多同類既字,但係而家好似次次都係任你寫既,咁好似冇意思囉.
http://era-central.blogspot.com/

以前本長既綠色既phonics響weekend帶返屋企,係要諗好多同類既字,但係而家好似次次都係任你寫既,咁好似冇意思囉.

任寫咩?我嗰班要寫 l, -ll, -le, -ss 喎?

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 11-11-5 23:13 發表
今個星期我(k3)都係收到本Collins Big Cat,我唔研究過有乜野level,係有趣,但係好淺.

另外有樣我唔明既,就係以前本長既綠色既phonics響weekend帶返屋企,係要諗好多同類既字,但係而家好似次次都係任你寫既,咁好似冇意 ...

同意你的講法, 本 big cat 係就係有趣一點, 但實在太淺, 分咩 level 都係老師內部分左,  但似乎分得降左呢, 唔知同換左英文主任有無關.  而家呢到個個媽咪都話本書淺.

就算叫做指定都好,就好似你寫既咁啦,一次過幾款撈埋來寫,真係同任寫冇乜分別.最初果幾次就肯定係任寫既啦.
原帖由 A-Mum 於 11-11-6 00:13 發表

任寫咩?我嗰班要寫 l, -ll, -le, -ss 喎?

我都有諗過關唔關換主任既事.但係派書都係老師啫,除非幫我地買左既書,全部都係淺成咁既啦.
原帖由 monkey05 於 11-11-6 22:38 發表

同意你的講法, 本 big cat 係就係有趣一點, 但實在太淺, 分咩 level 都係老師內部分左,  但似乎分得降左呢, 唔知同換左英文主任有無關.  而家呢到個個媽咪都話本書淺. ...
‹ 上一主題|下一主題