用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日係巴士度聽到..........
go

今日係巴士度聽到.......... [複製鏈接]

今日送阿仔番學時係巴士度聽到一個麻麻同佢個孫女講:

"一定係你好差, 所以考咁多學校都冇一間收你....... 你阿爸阿媽比你學幾多野都冇用, 仲要抽一間學校都抽唔中.... 一定你好曳............"

我心諗, 比個新抱知道你咁話佢女, 一定傷心死......
   0    0    0    0

原帖由 cmchang0927 於 11-11-23 00:11 發表

"一定係你好差, 所以考咁多學校都冇一間收你....... 你阿爸阿媽比你學幾多野都冇用, 仲要抽一間學校都抽唔中.... 一定你好曳............"

我心諗, 比個新抱 ...

唔係麻..小朋友好可憐

原帖由 cmchang0927 於 11-11-23 00:11 發表

我心諗, 比個新抱 ...

可能我會忍不住.... 出聲同佢講....

仲係同阿仔同一間幼稚園....... 個麻麻係咁話, 個孫仲好天真咁叫麻麻, 麻麻......
d老人家一來與時代脫節, 唔知考學校係幾難, 二來又唔收口...... 三來可能平時已經不滿比小朋友學野浪費金錢 ......
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-23 00:13 發表

唔係麻..小朋友好可憐

原帖由 cmchang0927 於 11-11-23 00:17 發表
仲係同阿仔同一間幼稚園....... 個麻麻係咁話, 個孫仲好天真咁叫麻麻, 麻麻......
d老人家一來與時代脫節, 唔知考學校係幾難, 二來又唔收口...... 三來可能平時已經不滿比小朋友學野浪費金錢 ...... ...

呢樣又真,所以免得我都唔同長老們交代,唔好話D乜,剩係見到阿仔做功課已經心痛,個仔自己都自動自覺做,但長老們見個孫咁細個要做功課就話:唔係麻,咩學校咁巴閉,幼稚園都要做功課..

我都係忍住唔出聲!
因我仔都係考七間得一間收!!!!! 自行都派唔到!
原帖由 gooday 於 11-11-23 00:17 發表

可能我會忍不住.... 出聲同佢講....

我有朋友d長老直情強烈反對佢個孫番prenursery, 反哂面!
我奶奶個d都成日話, 咁細過要學野, 真係辛苦 (係我d仔女面前)!!!
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-23 00:19 發表

呢樣又真,所以免得我都唔同長老們交代,唔好話D乜,剩係見到阿仔做功課已經心痛,個仔自己都自動自覺做,但長老們見個孫咁細個要做功課就話:唔係麻,咩學校咁巴閉,幼稚園都要做功課.. ...

有時唔係好明啲老人家,都係一家人,說話有冇需要去到咁盡呢?如果我係小朋友個阿爸,我一定帶埋小朋友離開。

當時只有小朋友和麻麻, 通常d老人家唔敢係d阿仔新抱
面前講既.......再加上可能要老人家幫手揍, 都冇法啦....
我只係覺得考唔到學校事小, 傷害到自信事大....
原帖由 SCKnight 於 11-11-23 00:37 發表
有時唔係好明啲老人家,都係一家人,說話有冇需要去到咁盡呢?如果我係小朋友個阿爸,我一定帶埋小朋友離開。

大家年代不同,所以都唔會明白。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

怪獸麻麻 (講下笑,大家唔好咁認真)

醒目開學勳章 王國長老

只能話: 有時婆媳關係既野, 真係......

(無野講, 我自己都係受害人)

我99成日話做咩去報要交學費嘅學校
點解唔讀政府嗰d?
maryknoll咪幾好
我真是啞口無言

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-23 09:23 發表
只能話: 有時婆媳關係既野, 真係......

(無野講, 我自己都係受害人)

好在BK可以發洩下,我那個重難頂,退休前教小一,教了n年都是小一,每次見阿仔都是叫他做好這樣做好那樣,星期曰那天還要教埋我怎教仔,真是透不倒氣,究竟他們知不知道,仔女婆媳之間是有'rule', 唔可以過界,我真的想和她說,我不想我個仔變為"10歲5年級"學生,小朋友隨了讀書,還需要玩,學relax.

醒目開學勳章 王國長老

所以唔好怪D新抱越黎越"惡"
(個仔/女我生出黎唔通我害佢咩, 哎......)

有時真係難為了小朋友做磨心
原帖由 Gagagogo 於 11-11-23 09:40 AM 發表
好在BK可以發洩下,我那個重難頂,退休前教小一,教了n年都是小一,每次見阿仔都是叫他做好這樣做好那樣,星期曰那天還要教埋我怎教仔,真是透不倒氣,究竟他們知不知道,仔女婆媳之間是有'rule', 唔可以過界,我真的想和她 ...

That's why I never let my mother-in-law intrudes my life (especially how to nuture my kids)

Ai…, not even “99”, even “PoPo” can give us headache.
In this time of last yr, my mom said to my son that he better to get in a good K1, otherwise, she will feel ashamed, as her friends’ grandkids can get in those top tier Kindergartens.
Ai…, she doesn’t know the competition is so great nowadays, not 30 yrs ago.

Truely understand.

I am lucky as both my parents and my 99 are not too interferred my way of teaching my girl.  Sometimes, my father would say things like: no need to learn so many other things, she has too much to learn.  

Of course, I know the limit and all those courses she goes are not cheap.  We just want her to have better foundation now in order to prepare for battle in the future.  The world out there is more harsh and cool than we can think of.

原帖由 kitty23205 於 11-11-23 09:33 發表
我99成日話做咩去報要交學費嘅學校
點解唔讀政府嗰d?
maryknoll咪幾好
我真是啞口無言

你 99 真係諗得好理想, 睇完這段我真係笑咗出嚟... 以為真係好易入咁, 今時唔同往日.
‹ 上一主題|下一主題