用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK C.K.Y Primary School
go

PLK C.K.Y Primary School

有無近日已經2nd IN 完的,可否過兩招...指教吓?

回復 1# lbb 的帖子

Nth special. Enjoy the interview

做中、英papers 。今日完哂interview 再分享

eager to know........whether it is the kid or the parent to do the paper......

小朋友做papers
大人坐係auditorium等叫名對出世紙正本

thank you!!

冇諗過cky會做paper ..
我囡話做得快可以drawing ...

原帖由 strawberry11 於 11-12-7 09:42 發表
小朋友做papers
大人坐係auditorium等叫名對出世紙正本

回復 1# Angelakibb 的帖子

吓??做得快先有得drawing? 咁即係drawing唔係compulsory?
因我小朋友話無mood drawing,所以無認真晝, 諗住死硬.

回復 1# kinchani 的帖子

see utube video to ans some questions

我女話有幾part,第1part有幾幅畫~畫番眼、耳、口、鼻 ,有兄弟姐妹,畫兄弟姐妹 + pets 又有寫中文生字~鉛筆、寫英文句子、同埋聽故事做paper
不是做得快可以畫畫,可能日日唔同
阿女話 深過女拔 1st in. wo …

原帖由 Angelakibb 於 11-12-7 05:24 發表
冇諗過cky會做paper ..
我囡話做得快可以drawing ...

阿囝只係講話睇螢幕做工作紙.....原來考得咁深.....開始有點擔心 tim.....

我女話係填充全部有得照抄架
今日係米最後一日2nd in?

我問返我小朋友, 佢話唔係叫畫畫 ,而係條QUESTION寫住叫你畫一間自己喜歡的屋.

但她說沒有英文既??不過我朋友個仔都話無英文.

係呀! 中、英文生字、句子照抄white board

原帖由 kitty23205 於 11-12-7 08:47 發表
我女話係填充全部有得照抄架
今日係米最後一日2nd in?

我聽其它同學仔媽咪講,應該5日都有少許唔同,兼且同日5group 都有少許出入。

朋友個仔係睇video 做paper的

原帖由 kinchani 於 11-12-7 08:51 發表
我問返我小朋友, 佢話唔係叫畫畫 ,而係條QUESTION寫住叫你畫一間自己喜歡的屋.

但她說沒有英文既??不過我朋友個仔都話無英文.

我個女話老師話做完工作紙可以畫番個英文故事入面的阿sue出黎. 英文故事內容係whiteboard及工作紙上都有show,答案可以照住黎抄不用自己串. 中文都係有得抄(sort of 填充).

又有睇youtube video答問題 ..

冇數學

佢話佢識做喎 ..

原帖由 kinchani 於 11-12-7 15:32 發表
吓??做得快先有得drawing? 咁即係drawing唔係compulsory?
因我小朋友話無mood drawing,所以無認真晝, 諗住死硬.

My daughter also mentioned about the above!  She said first part was singing head n shoulder, knee n toes!  Then English story about Joe's problem!  She said Joe was missing his body parts n she needed to help to fill in the sentences.  " oh no, poor Joe, he is missing his eyes!  All the words were provided!  
Then Chinese part was story about what color of mammi!  Then they need to do some sort of full in the blanks!  My daughter said those words were quite hard for her!

回覆 16# Angelakibb 的文章

我再問清楚,英文worksheet故事係Hi Sue, last question 係畫阿Sue出來;老師話要做好之前的題目先好畫,我諗係計分的。worksheet and whiteboard 有show內容。
中文有mc及填充。
我個女話有個女仔哭得好大聲
這面試模式,一點都唔幼稚園。我覺得深唔係問題,係個考試模式有問題,往後考小學的小朋友會好慘,要操卷吧!?

我都覺得唔應該考卷,這只會是另一個惡性循環,何必呢?!

小學話現在的小朋友太叻了,祇有出深一些的問題才可分高下;咁幼稚園咪再教深一些囉!現在幼稚園生要每星期默中、英文,又要作句、下學期還要寫周記,學校話要適應小學生活喎。究竟係幼稚園要適應小學,定係小學要適應幼稚園呢?好似現在最唔適應嗰個係我囉!我個女問何解成日要默書,我叫佢問下學校點解囉!

我又唔覺得幼稚園教到識飛,大學後會變成天才囉!如果有很多人都達標,咪再用其它機制收生囉,例如先收弟妹,或者有關係人仕(雖然可能有很多家長會不贊成)。

劉校長﹣﹣要堅持及貫徹蔡繼有的教學理念呀!

That's really true!  My girl needs to build a sentence with  the words they learnt each day!  Sometimes I don't even know how to teach her to build sentence!  That means it s not the child's work anymore but parents! With the content they've used this year to test the kids, I think next year could only be worsen!  Poor kids!

原帖由 kyliema2006 於 11-12-7 21:03 發表
我都覺得唔應該考卷,這只會是另一個惡性循環,何必呢?!

小學話現在的小朋友太叻了,祇有出深一些的問題才可分高下;咁幼稚園咪再教深一些囉!現在幼稚園生要每星期默中、英文,又要作句、下學期還要寫周記,學校話要適應小學生活喎 ...