用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

校內活動分享

大家係咪都已經種緊秋英呢?不如係度分享下呀~或者貼D相上黎...

囡囡個棵唔知點解有塊葉既尖尖枯左少少,唔知係水太多呀, 定太少呢...但係我去花舖買盆個時, 賣花個嬸嬸話唔洗成日淋水, D泥土乾左先淋....

我兩個小朋友的花花....下面兩片葉都枯了.....可能都好似去年咁好快certify........

我都係見佢乾先淋水...不過, 真係唔知捱唔捱到下年2月呢?? hehe.....

原帖由 童の部屋 於 11-11-16 13:13 發表
大家係咪都已經種緊秋英呢?不如係度分享下呀~或者貼D相上黎...

囡囡個棵唔知點解有塊葉既尖尖枯左少少,唔知係水太多呀, 定太少呢...但係我去花舖買盆個時, 賣花個嬸嬸話唔洗成日淋水, D泥土乾左先淋.... ...

七點半,我囡囡的花花下面兩片葉都枯了.....希望無事啦,可以種到開花。

上年種了一陣就...

My two daughter's plant are dead already, so I bought two new ones for them.... but both are 'half dead' at the moment.....

去年我兩個小朋友的花花都好快枯了....最後我只係叫佢地畫朵花係本紀錄冊上....hehe......

原帖由 gyeung77 於 11-11-21 00:17 發表
My two daughter's plant are dead already, so I bought two new ones for them.... but both are 'half dead' at the moment.....

去年種都就黎死...交個時一朵花都冇...但紀錄本又要寫朵花咩色...

今年我要寫到隻色上去而唔係個零字..

前日可能太乾...成支野曲左..勁驚...好彩比水佢令又企番直...

大家努力~!!

回復 6# zuzu888 的帖子

12月了...小朋友的植物如何?? 唔知有沒有人check過...這種花會不會開花...又或者之後會怎樣的呢??

我小朋友的植物還保得住

我果棵植物就來捱吾住啦!其實,係吾係需要日日淋水?
原帖由 七點半 於 11-12-2 10:11 發表
12月了...小朋友的植物如何?? 唔知有沒有人check過...這種花會不會開花...又或者之後會怎樣的呢??

我小朋友的植物還保得住

七點半,會開花的,仲有不同顏色的花。

Iadalovebb, 應該見到泥乾身就要淋水,我不是日日淋的。

回復 8# iadalovebb 的帖子

我都不是每天淋水的....不過, 完全無跡象盆植物會開花...

我朋友種個棵已經開左花, 仲摘埋頂...不過佢話摘左之後好似仲衰D, 唔識開花咁...

囡囡個棵臨死邊緣...唔知點解成日都有虫虫...細細隻好似識飛個D...我都唔係日日淋水...見到佢有個花蕾, 好想救返佢AR>.<

原帖由 gyeung77 於 11-11-20 16:17 發表

想問下你係邊度買AR?...如果真係救唔返,或者再買過再種過~>.<

我衰多手, 太早幫佢施肥, 因此枯咗, 去街市買過盤, 點知早排天氣轉冷, 第二早成棵曲晒, 唉 ! 花店老闆話天氣冷喟.

回復 13# fifi_chan 的帖子

仲有兩個月就要交...我果兩盆毫無起色...都唔知點....唔放在窗前有怕無空氣...放左又怕大風...我工人仲要推跌佢地兩次...

我尋晚係bk搵到好多關於秋英種植ge info.皆因全港既小學幼稚園都做緊哩個report, share下俾大家~希望大家都成功

1. 淋水一定唔可以淋到d葉,
2. 要慢慢淋,逐少逐少滴落去,等d泥土可以充分吸收...淋到花盆底有水滴出,就ok,
3. 唔洗日日淋, 但每次淋都要令到所有泥土都有水分
4. 日頭要比佢多d見陽光,但唔可以直射, 暴曬得多會枯左ga
5. 哩排天氣凍,夜晚記得搬佢返入屋呀
6. 如果想佢開多d花就唔摘頂都得

本來囡囡個盆就死就死...尋晚一於試下跟住做la, 點知又俾我救得返,以家淨係最底個兩塊葉枯左, 真係好感恩~期望佢快d開花~
大家都要加油呀~

原帖由 七點半 於 11-12-14 02:23 發表
仲有兩個月就要交...我果兩盆毫無起色...都唔知點....唔放在窗前有怕無空氣...放左又怕大風...我工人仲要推跌佢地兩次...

室內都有空氣既, 夜晚先放入黎, 第二朝拎返出去, 應該無問題~

回復 16# 童の部屋 的帖子

好...thank you你的資訊...等我都試下!!!!

最後都係開唔到花就.....瓜左LA...

回復 童の部屋 的帖子

你會不會買過另一盆??