用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TT VS York
go

TT VS York [複製鏈接]

2間都係國際班offer, 唔知點選擇..因為各有各優點...小學會考私小或直資,中學或者考慮到海外升學...有建議嗎?
   0    0    0    0

我見解反而同你相反, 而且我係放棄York同其他學校而揀TT英普

最大原因係讀邊間學校唔代表出去考直資/私小一定有優勢(背後仲有好多成功因素), 反而如果咩都無時仲有個唔錯嘅back up. 崇小國際都係我其中一隻棋. 而且, 仲可以玩大抽獎.  我自己零願將D錢同小朋友去玩/學其他野.

至於York有Cambridge試, 呢樣係要額外比$, 咁同自己出去讀無分別, 只係佢早人一年返大陸考. 真係值得嗎?

原帖由 cherryird 於 11-12-15 10:18 發表
若你小學仍會考其他私小/直資, 那我會建議你讀YORK

如果大家都係國際班, 我會選TT...不竟佢仲有小學BACK UP, 又可以參加大抽獎...而且佢學校本身都有好豐富既課外活動比你參加, 又平....至於一D學術性質多D既野, 慳返嚟既錢可以係出面再學....

BUT, 如果TT係主流班的話, 我就一定會選YORK的國際班了

因為本人比較著重英文水平...

但呢D都要睇你本人想邊方面發展, 老實說, YORK既課程, 聽落都好豐富, 而且好多課外既野 (質素都唔差), 學校都可以比到你學(當然要錢啦), 但你就唔駛週圍走, 只需要返學就可以。感覺上對家長與小朋友都舒服D...

另外就係位置問題, 邊間會方便D呢, 你都要考慮埋...

HAHAHA, 都係個句, 有得簡又煩, 無得簡又係煩...

原帖由 jvcfamily 於 11-12-15 09:35 發表
2間都係國際班offer, 唔知點選擇..因為各有各優點...小學會考私小或直資,中學或者考慮到海外升學...有建議嗎?

講易入就更係York 啦,大把人等你放TT位出黎

回復 1# derkin 的帖子

而家唔係比較邊間難入或易入, 難入就要一定要選擇?
不過多謝其他mama 比的意見, 有理據, 有分析...

其實如果你會考慮到海外升學, TT小學部都有兩種, 一種係FOR 主流班, 一種係FOR國際班(行IB課程架), 不過都講過唔係100%收, 所以都有風險....如果真係比你入到TT國際小學, 咁就GOOD 晒喇....

BTW, 如果入唔到, 你要考慮埋, 佢係出面同其他小朋友爭IB課程既小學,...咁又夠唔夠爭呢...???呢方面, 我就真係唔知了....

不過, 講到底, 我會覺得, 無論簡咩學校, 你都先要心理準備一定要係出面再補, 知己知彼百戰百勝呀嘛...

原帖由 jvcfamily 於 11-12-15 14:08 發表
而家唔係比較邊間難入或易入, 難入就要一定要選擇?
不過多謝其他mama 比的意見, 有理據, 有分析...

回復 4# cherryird 的帖子

cherryird
多謝你的意見呀.. 不過想問下你講有朋友小朋友讀TT KG 上小學追得辛苦, 係咪一的超級名牌小學呢? 還是TT小學部?

咁第日升小一個summer就要谷吓先 . 不過入到KTS都好好喎.  

我同事話佢隔離屋家姐而家讀緊崇小國際J2, 妹妹讀緊IK3, 相比起家姐當年讀IK, 而家妹妹功課多咗好多. 可能係學校不斷改進課程.  

即係連父母homework load都大咗

原帖由 cherryird 於 11-12-16 10:06 發表

2個朋友都話崇幼好好的, 不過舊年1個去左九龍塘小學讀, 今年1個讀崇小, 都係話上左小學後覺得崇幼課程係淺左D

I prefer TT too

又係我, Cherryid想問下你朋友當年有無幫小朋友報出面班? 因為TT佢地學費真係好平, 就算報出面興趣班, 都重有$剩..

原帖由 cherryird 於 11-12-16 10:06 發表

2個朋友都話崇幼好好的, 不過舊年1個去左九龍塘小學讀, 今年1個讀崇小, 都係話上左小學後覺得崇幼課程係淺左D

請問TT係唔係多多呀?學費好平??

原帖由 jvcfamily 於 11-12-16 09:36 發表
cherryird
多謝你的意見呀.. 不過想問下你講有朋友小朋友讀TT KG 上小學追得辛苦, 係咪一的超級名牌小學呢? 還是TT小學部?

我兩個小朋友係崇真主流部畢業, 兩個而家都係直資英文小學讀書, 冇係外面補習, 一個小一, 一個小三, 成績唔洗追, 都好好喎!

其實呢d都係睇人/屋企配合, 係邊間幼稚園/小學讀書都唔係包保同前人行既路係一樣架!

都係真正用家意見有參考價值. Thanks Silvia.

原帖由 silvia_ng 於 11-12-16 14:11 發表

我兩個小朋友係崇真主流部畢業, 兩個而家都係直資英文小學讀書, 冇係外面補習, 一個小一, 一個小三, 成績唔洗追, 都好好喎!

其實呢d都係睇人/屋企配合, 係邊間幼稚園/小學讀書都唔係包保同前人行既路係一樣架! ...
‹ 上一主題|下一主題