用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個囡係07/4月BB,我幫佢報咗3間幼兒園(基教、浸信會、趣樂),不過都未通知INTERVIEW,依家仲諗緊好唔好比BB係4月做插班生,但都要視乎幼兒園有冇位。
   0    0    0    0

My bb is 07/ 12. I'm not sure whether to let her study the pre-nursey in 2009-2010. I'm just afraid that she's too small.

死火囉...我仔仔07/3都仲未報幼兒園tim~我仲諗緊邊間好~睇怕要好d諗好~

醒目開學勳章

你個b係12月出世,如果讀2009/2010年度就要係2010年2月做插班生讀下學期,到時2歲2個月;或者讀2010/2011年度8月入學2歲8個月做大仔。

原帖由 AdrienneBB 於 08-8-23 12:09 發表
My bb is 07/ 12. I'm not sure whether to let her study the pre-nursey in 2009-2010. I'm just afraid that she's too small.

醒目開學勳章

你打電話問咗心儀個d幼兒園幾時開始報名,間間都唔同架,通常報名都唔收費,所以報多幾間再慢慢諗讀邊間啦!

原帖由 maggie_L 於 08-8-23 14:54 發表
死火囉...我仔仔07/3都仲未報幼兒園tim~我仲諗緊邊間好~睇怕要好d諗好~

我個女係07年2月出生,依家都搵緊,不過打"口左"好多學校都full,我住德福嫁,有冇媽咪可以傾吓呀!!依家頭都大晒!!

醒目開學勳章

我聽d媽咪講,德福幼稚園幾好個喎,不過學費好似比較貴。

原帖由 mag913 於 08-8-23 17:42 發表
我個女係07年2月出生,依家都搵緊,不過打"口左"好多學校都full,我住德福嫁,有冇媽咪可以傾吓呀!!依家頭都大晒!!

原帖由 maggie_L 於 08-8-23 14:54 發表

我今個月問過幾間幼兒園都話9月先開始報名bor, 唔好嚇我啦...我係咪搵錯學校?? 真係死火囉 好頭痕呀

大家依家搵緊D咩學校呀???依家我仲睇緊D一條龍, ST.PAUL係首選, 不過佢幼兒園番全日就唔係好想~佢幼稚園先係番半日, 諗諗下都唔知點好.........頭都大晒~

我就交左form去救世軍冇声氣,嚟緊会報st paul同聖心,最近太古宝宝就收左讀適應班先(0-2years old)
其實我有個問題好唔明,
我覺得無論幼兒園或幼稚園成日話full,唔通真係一有咗就要報咩??我個人覺得出名嘅9成9係用關係先入到,或者自己個仔女係天才至得.
同埋每间都唔同時間就收form,好唔公平,正苦又冇規定,会考放榜都同一日,中六收生好有條理la,點解n1 or k1 冇呢?更何況07,08年開始係生仔潮,個個都'漁容殺網',搞到四圍full晒,真係搞到我頭都大.
我個女而家17months 大,9月返太古0-2歲適應班,老師話讀開ok就再上佢地嘅n1 or k1,
但我心水都係st paul 或者聖心,因為一條龍同係女校....
一諗起香港時下青年同學生哥咁易学壞,真係搞到我精神有d緊張,但另一方面又想個囡做個快樂兒童,不過名校对囡囡實好大壓力,真係好矛盾.其他媽媽你地點睇呢??

係呀...我都想choose st.paul~幼兒園就要番全日, 都係3歲先同佢報st.paul ge幼稚園..有半日番..不過我諗入到ge機會都幾微下....依家我連報都未報呀....仲搵緊, 諗到頭都大...
btw, 太古ge幼兒園ok麻?

醒目開學勳章

如果你打算bb小學讀直資學校就最好報返佢直屬嘅幼稚園(入到嘅機會大d),官立同津貼小學就唔受讀邊間幼稚園影響,因為係用計分同抽籤。

原帖由 maggie_L 於 08-8-24 10:14 發表
大家依家搵緊D咩學校呀???依家我仲睇緊D一條龍, ST.PAUL係首選, 不過佢幼兒園番全日就唔係好想~佢幼稚園先係番半日, 諗諗下都唔知點好.........頭都大晒~

hello, 我仔係07年1月, 我住yau ma tei, 而附近都冇一條龍既學校, 所以我都報左幾間, 因我想亞仔下年2月插班, 我見佢係屋企好似開始好悶咁, 哈哈, 可能我覺咋

但我點知邊間幼稚園有直資學校, 因我睇學校既website 都冇講

醒目開學勳章

油尖旺區有好多好學校喎!唔知有冇記錯協和小學好似係一條龍架!

原帖由 yee79 於 08-8-25 12:42 發表
hello, 我仔係07年1月, 我住yau ma tei, 而附近都冇一條龍既學校, 所以我都報左幾間, 因我想亞仔下年2月插班, 我見佢係屋企好似開始好悶咁, 哈哈, 可能我覺咋

但我點知邊間幼稚園有直資學校, 因我睇學校既website  ...

woo

please e-mail to me:

[email protected]

我而家都開始search,大部份學校報名都係9月至10月, 之前我都有諗過ST. PAUL N1, 但聽講好難入, 細B更加排唔到, 學貴都唔平, 而且入咗n1無得轉k1.

唔知有無媽咪有個nursery既list?

原帖由 maggie_L 於 08-8-24 10:14 發表

原帖由 sjlam 於 08-8-23 00:33 發表
我個囡係07/4月BB,我幫佢報咗3間幼兒園(基教、浸信會、趣樂),不過都未通知INTERVIEW,依家仲諗緊好唔好比BB係4月做插班生,但都要視乎幼兒園有冇位。 ...

我想問07年12月可唔可以報呀??

我仔係 0703, 我都想比佢讀 n1.

有無人知粉嶺上水區邊間幼兒園好???

我B係0707仔,我幫佢報左YWCA紹邦同青衣城路德會,LATER會報聖三一中心
我都諗過報ST.PAUL NURSERY,但真係勁好難入

油尖區可以諗下德信,係佐敦,係一條龍男校,聽講都唔差
協和好似冇幼稚園架?

http://gordonphoebe.spaces.live.com/?owner=1

醒目開學勳章

你可以係社署個網站下載全港幼兒中心個list.

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/index.html

原帖由 lswkaren 於 08-8-26 15:43 發表
我而家都開始search,大部份學校報名都係9月至10月, 之前我都有諗過ST. PAUL N1, 但聽講好難入, 細B更加排唔到, 學貴都唔平, 而且入咗n1無得轉k1.

唔知有無媽咪有個nursery既list?

...
‹ 上一主題|下一主題