用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 高主教女生家長請進
go

高主教女生家長請進 [複製鏈接]

大家好

貴校自2008年開始招收女生, 至今經已3個年頭, 小女有幸今年被收為2011年度的小一生.

男多女少, 陽盛陰衰, 真教我有點心, 請各位學姐的家長分享一下你們當時的心情/內心爭扎或入讀後的遭遇

0    0    0    0

我無掙扎過, 因為我個囡講明唔要讀女校...

至於入讀後的遭遇, 暫時無乜大問題, 無聽見佢話俾男同學欺負 ge 情況

原帖由 alancwko 於 10-11-17 14:57 發表
大家好

貴校自2008年開始招收女生, 至今經已3個年頭, 小女有幸今年被收為2011年度的小一生.

男校女生, 陽盛陰衰, 真教我有點心, 請各位學姐的家長分享一下你們當時的心情/內心爭扎或入讀後的遭遇 ...

原帖由 pcsiauw 於 10-11-19 12:53 發表
我無掙扎過, 因為我個囡講明唔要讀女校...

至於入讀後的遭遇, 暫時無乜大問題, 無聽見佢話俾男同學欺負 ge 情況

1) 你女女讀幾多年級
2) 一班有幾多女生
3) 女少男多, 有冇覺得寂寞
4) 會唔會收番細佬妹
5) 追課程辛唔辛苦
6) 用普通話教中文,收唔收到料

1) 你女女讀幾多年級 --- 小一
2) 一班有幾多女生 --- 佢果班好似有九個
3) 女少男多, 有冇覺得寂寞 --- 唔覺, 不過見佢都係群女仔多...
4) 會唔會收番細佬妹 --- 我都想知...
5) 追課程辛唔辛苦 --- 見人見智, 佢暫時仲 ok...
6) 用普通話教中文,收唔收到料 --- 收咩料??

回復 4# pcsiauw 的帖子

用普通話教中文,收唔收到老師教什麼

回復 1# alancwko 的帖子

咪教番教科書入面 d 內容囉...

原帖由 pcsiauw 於 10-12-13 20:24 發表
咪教番教科書入面 d 內容囉...

1) 還有,中文和普通話用什麼教科書,叫乜名?

2) 學生是否每天下午在校做完功課才放學

3) 在面試和註冊時, 我都看見不少家長義工, 請問學校是否鼓勵家長參與學校的活動, 鼓勵家校合作, 是否定時有家校會議?

1) 中文用朗文,普通話是學校自編的。

2) 不是。每天在校只會完成部份功課。
    但帶回家的功課應可在一小時內完成。

3) 你見到的義工應是家教會成員。
     我孩子現只是一年級生,
     試過有兩次家長日有機會面見班主任。
     選家長義工是以抽薟形式。

原帖由 alancwko 於 10-12-27 03:07 發表

1) 還有,中文和普通話用什麼教科書,叫乜名?

2) 學生是否每天下午在校做完功課才放學

3) 在面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124和註冊時, 我都看見不少家長義工, 請問學 ...

回復 1# Itochu 的帖子

1) 其實上中文堂幾時先至用普通話, 一開始就用, 定係幾個禮拜後先用

2) 你個小朋友上中文堂明唔明老師講乜, 幼稚園果陣有冇補習普通話

3) 學校有冇指定中文用乜野補充練習

4) 教署網上話學校一年三次考試, 零測驗, 真定假, 平時有冇assessment, 會唔會計分

回覆 1# alancwko 的文章

我不太肯定幾時間開始用普通話,但應該是循序漸進。不過我孩子說在第一次默書後便全用普通話。( 約十月中左右)

我是在孩子低班已給私人小組上門補普通話,因為當時幼稚園開始有普通話課。

對,一年有三次考試,評估( 即測驗) 是不計分。 但平時作文,默書均會計分。

原帖由 Itochu 於 11-1-3 17:41 發表
我不太肯定幾時間開始用普通話,但應該是循序漸進。不過我孩子說在第一次默書後便全用普通話。( 約十月中左右)

我是在孩子低班已給私人小組上門補普通話,因為當時幼稚園開始有普通話課。

對,一年有三次考試,評估( 即測 ...

你孩子當年每星期補幾多次普通話
每次考試和默書作文佔總分幾多%

直至今天我也keep住每星期一次。

但可能以前幼稚園高班的中文課是用普通話,所以升小一較易適應。

Sorry, 學校無清楚列明計分百分比。

原帖由 Itochu 於 11-1-4 17:40 發表
直至今天我也keep住每星期一次。

但可能以前幼稚園高班的中文課是用普通話,所以升小一較易適應。

Sorry, 學校無清楚列明計分百分比。

請問你孩子讀邊間幼稚園,用普通話教中文咁勁

維多利亞幼稚園由Nursery到高班都 是有英普班的。
‹ 上一主題|下一主題