用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 家教會及義工最新動向《復活節特別通告 13/03/2008》 ...
樓主: 家熹媽咪
go

家教會及義工最新動向《復活節特別通告 13/03/2008》 [複製鏈接]

九月十七日 - 開飯喇 !

Dear all :

今日相信好多家長都已經收倒睇飯通知書架喇 ! 如果小一既爸/媽 對編班表有咩唔明既話 , 歡迎大家提問 !

另外 , 有小小既溫暖提示比各家長既 ! 父倒通告既爸/媽 , 通告上都有一個日子同時間 ,  係想大家都可以抽多少少時間 , 提早返107室 (家長義工房) 集合 , 目的係希望比多少少既指引各新手家長義工 , 雖然通告上都有提及到 , 但屆時我地亦會再詳細講解有關內容 , 希望都能準時出席 !

【當值日期及時間 】

¦ 逢星期一 至五
¸ 中午1時正至1時四十五分
【當值地點 】
F 集合地點 : 107室 (家長義工房)
F 義工崗位 : 小一至小三班房
【午膳爸/媽注意事項 】
Œ 飯前 ä 飯後 , 都要提小朋友洗手 , 喺食飯前 , 我地要求小朋友都有基本既禮貌 , 就係叫姨姨或者叔叔食飯 ...

英文 FEnjoy your mael !
普通話 FXX姨姨/叔叔食飯 , 各位同學食飯 .


每班都有4個Lunch Helper 幫午膳爸/媽手 . 如新手爸/媽遇上問題時 , 亦可以向該班的班長或 Lunch Helper 作初步查詢 .

Ž   
學校最新的家長指引中 , 有提及到 , 我們都希望小朋友對環保意識有更深的認識 , 更希望小朋友可以培養責任感 , 所以 , 請義工爸/媽們 , 多提點小朋友要自行帶餐具ä回校 , 如沒有餐具 , 就請小朋友動動腦筋 , 學習應變方法 ! (此做法只識用於小二或以上之學生 ... )  或可帶同現金‘5毫子到校務處購買臨時餐具 .

   
午膳爸/媽在任何情況下 , 都不可對這班小寶貝作出—疼罵或動粗 , 亦請新手爸/媽都可以留意說話用詞及言行舉指 .

 我們都希望小朋友學會愛惜食物 , 如家長是為小朋友訂學校飯時 , 請留意 , 我們最低要求 , 要小朋友能將其一半或以上的飯吃完 , 當然 ... 可以的話 , 我們都會盡量花點心思氹小朋友吃完 ! 如果家長是自行為小朋友準備午膳的話 , 在正常情況下 , 我們都要小朋友把飯吃完 , 如果當日午餐內是有有骨的餸 , 我們希望義工爸/媽留意 , 不要把骨頭棄置 , 這是我們希望 , 沒有當家長義工的爸/媽 , 都能知道 , 自己小朋友用餐的情況 , 例如食量 , 喜好等 ...  

‘ 進食期間 , 我們都不容許小朋友四處走動 , 更不希望小朋友邊吃邊說邊嬉戲 , 午膳爸/媽可從中安排班長或Lunch Helper 幫手擇名 , 如該小朋友多次不聽 , 義工爸/媽 可向當日有關的 Leader 回應 , 切記不要自行向該學生作出處分 .

’    如在進食午餐期間 , 義工爸/媽遇上小朋友有身體不適 , 例如發燒/嘔吐/肚潟等問題 , 在情況許可下 , 應由班長帶同學生到校務處U進行進一步治理 . 如若小朋友發生嚴重意外 , 如有傷口或流血等 ... 義工爸/媽請先冷靜 , 再告知各學生不要走近 , 再請班長到校務處請支援 , 如家長義工有需要時 , 可記下自己當值日的Leader 電話 , 或主席電話 , 以作不時之需 !

“ 如小朋友在午飯時間覺有身體不適 , 而需要早退的話 , 請義工爸/媽 , 在適當情況下 , 安排小朋友到校務處辦理有關手續 , 切記各義工爸/媽 , 不要在當值間 , 離開課室 , 如遇上突發時件 , 請以手機致電當日的Leader , 以作出安排 !

” 當小朋友在午飯 A鐘聲響前完成午飯 , 亦請義工爸/媽不要讓小朋友離開課室 , 直至聽到 &下課音樂聲響為止 , 這時間 , 我們可請小朋友在課室內 , 抄寫手冊/看圖書或吃生果f~等 ...

• 緊急支援電話 :

校 務 處      ( : 34014995
當值Leader (   : 請參考通告 , 自行記下

※※※※※※※※※※※※※※※

【午膳爸/媽 - 對與錯】

þ

★  遇上過於活潑小朋友時 , 切記開口大罵 , 或自行處罰該小朋友 .  
★  當老師仍在課室內時 , 義工爸/媽應在課室外 , 或在室旁邊等待老師 .     

★  各位義工爸/媽 , 請勿以獎品 , 或小禮物氹小朋友食飯 .. .

★  義工爸/媽在學校裡 , 不得自行到自己小朋友課室找自己的小朋友  .
★  小朋友扭計不肯進食時 , 各義工爸/媽 只可以用"氹"的方法勸小朋友食飯 .

★  義工爸/媽 在課室內 , 可協助 Lunch Helper 派飯或清理桌面 .

★  遇上不禮貌的小朋友時 , 義工爸/媽 可請班長幫手 , 或當值後各當值Leader 提出有關問題 .

★  未經許可下 , 義工爸/媽不得私自帶食物送給小朋友吃 !

★  各義工爸/媽 不得自行改變已編好的值日表 .

ý

★  小朋友不願進食時 , 義工爸/媽有得他/她 , 因為怕小朋友會喊 !                ★  在值班時 , 義工爸/媽在課室內自己有自己講電話 , 小朋友自己顧自己 !

★  義工爸/媽不得在當值時間 ,私下找老師傾訴 .   

★  小朋友要求午膳姨姨或叔叔借電話打比媽咪/Daddy , 義工爸/媽 應他們所求 !

義工爸/媽 把手提電話借結小朋友 .

★  如要請假的義工爸/媽 , 可在即日下午前請假 .

★  如果當值時間內 , 有其他家長自行帶食物到課室給小朋友 , 各義工爸/媽 為其他家長安排 .

★  午飯後 , 各義工爸/媽 和小朋友在課室外嬉戲或喧嘩 .

★  義工爸/媽 可以在課室徊小朋友一同進食 .

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-9-15 17:21 編輯 ]
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

寶姨姨

有些事關於家長義工的, 我是4年班家長, 於星期三及五在3年級做午飯義工, 但我好希望做1年級的午飯義工, 我在編組表內看到你也是於星期三及五做午飯義工(因在上次早餐會上見過你), 請問你可以和我換嗎?

其實2年前我都做過午飯義工, 也是照顧一年級的, 因在我來說1年級比3年級容易照顧, 因我知你也做了義工很久, 如照顧高年級相信你經驗一定比我好! 所以唐突提出這要求!

希望你答應啦...... 等你回覆

thanks

原文章由 moon122 於 07-9-15 00:25 硐表
寶姨姨

有些事關於家長義工的, 我是4年班家長, 於星期三及五在3年級做午飯義工, 但我好希望做1年級的午飯義工, 我在編組表內看到你也是於星期三及五做午飯義工(因在上次早餐會上見過你), 請問你可以和我換嗎?

其 ...

哈 ~ 我今日先同阿雯姨姨傾過呢個問題 , 我就係唔捨得d 2/3年班仔/女 , 所以我希望可以1-3年班都睇一日 , 但阿雯姨姨開學初期會好亂 , 佢地唔想而家陏住 , 但過埋呢2-3個星期 , 佢會再睇情況呀 ! 咁難得你肯讓d大仔比我 , 開心都嚟唔切啦 ! 哈哈 ~

我留個電話比你 , 到時電話再詳談好冇 ?
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-15 00:38 硐表

哈 ~ 我今日先同阿雯姨姨傾過呢個問題 , 我就係唔捨得d 2/3年班仔/女 , 所以我希望可以1-3年班都睇一日 , 但阿雯姨姨開學初期會好亂 , 佢地唔想而家陏住 , 但過埋呢2-3個星期 , 佢會再睇情況呀 ! 咁難得你肯讓d大 ...

Pat 姨姨:  

星期一加人 , 請覆pm !

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-15 00:59 硐表

Pat 姨姨:  

星期一加人 , 請覆pm !

moon :

請覆pm ! thx~

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-19 00:34 硐表

moon :

請覆pm ! thx~

請睇pm! 你唔舒服早d休息啦, 17/9星期一個日我無返到, 因我等唔到你電話! 我諗你地應該夠人,唔駛我! (嘻...希望無估錯啦)

goodnight

原文章由 moon122 於 07-9-19 23:11 硐表

請睇pm! 你唔舒服早d休息啦, 17/9星期一個日我無返到, 因我等唔到你電話! 我諗你地應該夠人,唔駛我! (嘻...希望無估錯啦)

goodnight

moon :

唔好意思呀 ! 我估我老人痴呆症又試發作喇 ! 哈哈 ~ 乜我不來同你講 , 話打比你先返呀 ? 死啦 ~ 我星期一果日重問阿主席 , 有冇見你添 !?

Sorry呀 ! 真係唔好意思 ~ 下次如果我再老人痴呆發作 , 你就好彭彭聲拍醒我喇 ! 哈哈 ~

係呢 ? 今日睇班細仔好玩嘛  ?  因為一落到嚟就開工 , 都冇時間問你添 ?

親愛的家長們 :

感謝大家一直以來都關心小朋友 , 更關心學校 , 開咗學冇耐 , 自己眼見好多新小一家長 , 或者高年級新家長義工 , 都投入咁返嚟學校幫手睇飯 , 或者係做教材 , 呢一份心 , 係直得嘉許 , 係值得鼓舞既 ! 我地真係好希望 , 有更多既家長 , 都投入學校 , 為小朋友作更好既溝通 , 如果有家長願意 , 花出一小時既時間 , 去體驗一吓小朋友在學內所遇上的種種問題 , 好歡迎大家喺放工時(星期一至五) , 或者空餘時間 , 返嚟幫手 , 如有任何問題 , 大家可以向我查詢 , 或早E~MAIL 比學校家教會主席Christine Yip , 唔好怕話只可以做一兩日 , 我地真係好希望 , 家長們都可以親身去感受一下 , 點樣同小朋友去增加親子關係 !

如有關於家長義工上既問題 , 可隨時同我聯絡 , PM 或者MSN 都得架 !

MSN : [email protected]

Dear 親愛的家長 :

請容我比個少少既溫馨提示大家 !

如自行帶飯既小朋友家長 , 請大家留意返小朋友用膳既份量 , 喺正常既情況下 , 午膳姨姨都會盡量要求小朋友食晒自行帶返嚟既飯 , 但外於 , 好多小朋友既飯盒都好大份 , 所以 , 好多時小朋友都會食淨飯/餸 , 或者食得好辛苦 , 在家長角度 , 我地都希望小朋友有衣食 , 唔會浪費媽咪/姐姐既心機 , 更唔希望佢地會浪費食物 , 請各家長可以多加留意小朋友會日帶返屋企既飯壺 , 而增加 , 或減少份量 ! 萬分感謝 ~

另外 , 請家長留意 . 每日大家為小朋友所準備既茶點份量 , 近日發覺好多小朋友都唔願食飯 , 原因為佢地小息時已食到好飽 , 相信各家長都唔希望小朋友既正餐會變成茶點餐 , 如家長希望小朋友身體健康既話 , 請大家可在茶點上花點心思 , 唔好比得太多 , 亦唔好選擇d太頂肚既茶點 , 因為小息同午餐時間真係唔係格得太遠 , 如果小朋友食飽咗肚肚之後 , 真係冇法再正常用餐 , 對於訂飯家長 , 就更難知道小朋友平時食飯既情洞架喇 !

Dear 親愛的家長 :

喺下個月 , 即12月17日 , 會係本校既教師發展日 , 屆時所有同學仔都會放假一天 , 正因為咁 , 我地為大家預備咗一個好豐富既節目 , 就係 " 秋季親子樂悠遊 " 詳情如下 , 如有興趣出席之家長 , 請去家長義工 "寶姨姨" 報名 !!

==============================

出發日期︰2007年 12 月 17 日 (星期一) (敬請準時)

集合時間︰早上 9時 15 分 屯門市中心(巴士屯門市廣場
                    早上 9 時 30分 天水圍西鐵站(天盛苑出口).
交通工具︰空調旅遊巴士
費        用︰每位$110 (大小同價)
                    每位$25 (2歲以下,不佔車位及餐位,只交繳
                    保險費)
名        額:48人以上成團
報名電話: 9xxxxxxx 寶姨姨(按報名先後序登記,出發前確定成團即收齊費用)
備        註︰費用包括交通、高爾夫球指導及用具、遊戲、
                    獎品、海鮮宴、服務費及旅遊平安保險等

行程︰

09:15           集合
09:30-10:30 乘車往大埔船灣高爾夫球中心
10:30-11:45 各位可於高爾夫球場內由專人講解持桿及發球
                    之技巧,並可體驗高爾夫球樂趣;(每球道8位
                    參加者共享一小時高爾夫球練習)
11:45-12:00 乘車往大尾篤著名之海鮮酒家
12:00-13:00 品嚐海鮮宴
13:00-13:15 步行往之十二生肖家樂徑
13:15-14:45 各位可沿途欣賞各種不同種類之植物及風光,
                    還可眺望船灣淡水湖及八仙嶺之幽美景色 (步行
                    約35分鐘)或可於水壩內享受親子風箏樂
14:45-15:45 乘車返回及解散

* * 全程完滿結束,祝君旅途愉快 * *

================================

備 註 :
1.) 以上時間只供參考,實際時間視乎當日交通、酒家及領隊安排為準 .
2.) 以上報價以每車48位及每席12位為標準 .
3.)每位同學可獲贈風箏一套 .

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-11-19 00:22 編輯 ]

Dear all :

新既學期又開始咗喇 ! 家長義工又再招募新成員 , 如果大家都願意接受一個新既挑戰 , 又或者想家校同心 , 希望各位都可以支持一吓 ! 加入義工爸媽 ! 由於下學期各執委都會出席返義工爸媽 , 上學期既義工組長 (包括小人 ----> 我在內 ) 都可以功成身退 , 如遇上任何問題 , 都歡迎大家向各義工組長查問 , 現列出每日組長名稱供大家參考 ...

星期一 / Christine (家教會主席)
星期二 / So 菲
星期三 / Joanna
星期四 / 阿雯
星期五 / JJ

如有任相關問題 , 亦可以在家教會網頁 , 或在此版查詢 , 多謝支持 !

親愛的家長們 :

由於而家係 "流感" 高峰期 , 相信大家亦喺較早前已為小朋友們做定預防 , 打定" 流感 " 針 , 但同時間亦因為最近既"流感" 菌都比較強 , 希望各家長保護小朋友 , 為佢地準備口罩上課 , 或每朝早返學前都先量體溫 , 確保小朋友冇發燒  , 以保障小朋友身體健康 !!!   

流行感冒勿輕視 ,

做好預防齊正視 !

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 08-3-8 18:21 編輯 ]

13/03/2008由於流感肆虐,本校復活節假期將提前於3月13日開始,並於4月7日照常上課。上課當日,請家長於返校前繼續為子女探熱。由即日至3月20日校舍於早上7時50分至下午3時30分如常開放。

為此,本校將作下列之特別安排,請各家長垂注。

事項

詳情

學習支授

特別假期及復活節假之各科功課將分別於3月14日及3月20日在本校網頁發放,請家長自行下載。如家長在下載過程中遇上困難,請與本校校務處職員聯絡。

小六考試

小六考試將如期進行,考試範圍及時間表將於3月17日在本校網頁發放,請家長細閱後於假期間督促子女溫習。

課後活動及比賽

校內:
所有放學後及週末舉行之興趣班、校隊及管樂團練習將告暫停,有關安排將於假期後另行通知。
3月17日舉行之「演講閣」將延期舉行,有關安排將另行通知。

校外:
3月14日舉行之「花卉展2008學童繪畫比賽」將告取消。
3月15日舉行之「簡易運動 – 小型網球賽」將延期至4月19日舉行,詳情將另行通知。

3月16日舉行之「2008年度全港小學校際體操比賽小學組」將告取消,補賽事宜由體操會稍後公佈。

3月22日舉行之「音樂裡『大自然』的力量」學校聯演音樂會將取消小學組演出,已購票之家長可致電康文署2158 6466鄭小組安排退票事宜。

*3月29日舉行之「簡易運動 – 劍擊比賽」如期舉行,詳情將由領隊老師鄧國榮作個別通知。

學生午膳

有關四月份訂購午膳之方法:
1: 支票:可親身於3月17日至19日(上午8時至11時)交回本校小食部
2:銀行入數、繳費靈或Circle K繳費:繳費後請將入數紙、繳費靈付款編號或收據 (寫上學生姓名、班級) 連同訂購表格傳真至午膳供應商,傳真號碼:2455 5299
有關3月份特別假期期間午膳之安排,供應商將會於五月份午膳訂購表格上扣減。

校車

4月7日上課日,校巴服務照常運作。
校巴車費事宜請直接與校巴公司聯繫。

報章訂閱

星島日報、明報及Goodies之最後送報日期將順延,以補回特別假期期間之發行。

語言治療

原定於3月17日語言治療之課程將順延,詳情容後公佈。

防疫注射

原定於3月14日一年級及六年級學生之防疫注射將延期,有關安排容後公佈。

‹ 上一主題|下一主題