用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 ...
樓主: dwklau
go

原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 [複製鏈接]

KIMKIMNANA,

妳個女都係waiting

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-7 09:47 發表

你囝是細B嗎????

我囡就係.... 細B!!

我個女八月尾岀生,算唔算細?
我覺得學校可能嫌佢英文唔好,我地不是由kv or sc出黎。
不過,而家講咩野都冇用,其他私校又截哂止,只係覺得自己太懶,應該要兩手準備。

我都係,心情低落
原帖由 dwklau 於 10-11-7 10:12 發表
我覺得學校可能嫌佢英文唔好,我地不是由kv or sc出黎。
不過,而家講咩野都冇用,其他私校又截哂止,只係覺得自己太懶,應該要兩手準備。 ...

To:yanho1010

你都係GH學生, 又係waiting list?

當初學校點解唔講明唔擔保直升, 態度曖昧, 一味叫我地唔好擔心. 信佢, 唔考其他私校, 結果.....難為d小朋友仲有幾個月響度讀, 知道其他小朋友可以繼續響隔離學校讀書, 自己唔得, 個心會點諗, 家長心情又會有幾down.

我知道可能考唔到係佔少數, 我地既聲音可能好細, 但我地同我地既小朋友都好無辜

Actually, GHK mentioned that they cannot gurantee the P1 offer to all K3 students at the very begining.
You can check some discussions in the BK forum.
Therefore, lots of the K3 parent were worrying about this before.....

我知道學校無gurantee過收哂,不過都冇交待過究竟機率有幾多, 我以為有200幾個學額, 應該可以收哂。或者係我太老定啦!而家waiting,或者仲有機會,我又會再搵下仲有冇私校。最怕係傷到落選孩子的心。

諗深一層, 都覺得自己高攀唔起呢間名校.

我真係估唔到會係咁樣
原帖由 dwklau 於 10-11-7 20:53 發表
我知道學校無gurantee過收哂,不過都冇交待過究竟機率有幾多, 我以為有200幾個學額, 應該可以收哂。或者係我太老定啦!而家waiting,或者仲有機會,我又會再搵下仲有冇私校。最怕係傷到落選孩子的心。

諗深一層, 都覺得自 ...

原帖由 Nelly@Huang 於 10-11-7 09:54 發表
KIMKIMNANA,

妳個女都係waiting

你係邊位呢????
[

原帖由 dwklau 於 10-11-7 10:12 發表
不過,而家講咩野都冇用,其他私校又截哂止,只係覺得自己太懶,應該要兩手準備。 ...

但係又話考佢地時係d小學教師,,,, 又話應該ok先收佢地k3, 唉... 都無計啦!!
[

原帖由 yanho1010 於 10-11-7 21:42 發表
我真係估唔到會係咁樣  

唔好咁啦!!!  開心又要面對,,, 唔開心又面對... 喊一場,.. 無事啦!!
[

原帖由 dwklau 於 10-11-7 20:53 發表

諗深一層, 都覺得自 ...

係啦!! 一係佢就唔好開 k3,, 只開k1麻

搞到.,, 好唔開心, 但都無計啦!!!  

好彩我都唔老定, d朋友成日話我囡囡好彩, 有BACKUP, 我都話學校無話GUARANTEE 只係優先, 唉... 好彩我都補左幾間私校

係啦! 早知唔轉, 安份守己咪算,,, 搞出大頭佛

[

你都係waiting??
原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-7 22:00 發表

好彩我都唔老定, d朋友成日話我囡囡好彩, 有BACKUP, 我都話學校無話GUARANTEE 只係優先, 唉... 好彩我都補左幾間私校

係啦! 早知唔轉, ...

don't give up~~

我都同你一樣d fd都係話我入緊,依家都唔知點好
原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-7 22:00 發表

係啦! 早知唔轉, ...

原帖由 dwklau 於 10-11-7 18:46 發表
To:yanho1010

.....難為d小朋友仲有幾個月響度讀, 知道其他小朋友可以繼續響隔離學校讀 ...

Totally agree....i told my girl about this concern....she was so upset, and wanted to cry.....

BTW she is a "big" b....and i think she is on waiting list coz she cried during interview

無一間學校會講到明收晒佢自己d幼稚園學生㗎, PC唔會, SH唔會, SPN/SPK唔會, 民生唔會, 等等。所以真係唔怪得學校喎。我記得座談會學校都講Ms Chiu都有講過小學部校長都會擇學生, 就算係GH K3, 尤其是今年呢班, 因實在來自四方八面嘅學校, 有d學生質數真係相差好大, 無理由唔合適都要收!?
不過, 就算係waiting, GH K3學生都應該係 1st priority 會收嗰批, 所以不要太勞氣, 俾心機在以後K3學年做出成績, 同kinder校長, Ms Chiu, Sister Pauline多d溝通, 我相信最後都應該收埋嘅。

首先, 千萬別怪自己. 當年大家為囡囡轉校, 都是為上小學部, 現在有大約80%上到, 我覺得值博率都高, 算是好的決定. 再者, 學校的取向都好重要. 我覺得學校都想盡量收回自己學生, 所以機會是有的. 如果真的很想囡囡讀GH, 你可以和班主任傾下, 可能她有一些 FEEDBACK 給你, 例如當日 INTERVIEW的表現, 校長的要求等等....at least 都知道問題係邊.(試問outsider又怎會有這些優勢呢?)  

另外, 校內評估分語文, 數學, 群體等等範疇, 你可以讓她認多d生字, 數學備下課, 評估做好d. 如老師見她不繼有改善, 你又有十足誠意, 一定還有機會的, 不要放棄呀!  

不過, 如果老師/ 校長是明明白白的告知囡囡不合適讀GH的話..........千萬不要覺得是世界未日, 始終選一間合適的學校愉快地學習, 係重要過讀名校. ( *我都是這樣對自己說的, 因為出年到我玩這個GAME.)

終於都聽到一些共同的心聲,有點安慰。yanho1010, 我同你一樣,真係估唔到最後攪成咁。

Kimkimnana,學你話齋,早知唔轉,搞出個大頭彿。條氣真係唔順,又話k3學生由小學部老師in,應該冇問題。又話同一個校監,即係同一個老板,唔駛擔心,咁即係咩野意思先。

講真,個個轉黎呢度讀k3,目的係咩野,心知肚明,就係個小一學位,唔通真係想做開荒牛。如果唔係一條龍,應該開宗明義兼強調說明,人地宣道考k1時,交form時已經講清楚並不是直上宣小,簡單直接,是名校的風範。

成曰強調怎樣疼惜小朋友,咁學校有冇諗過考唔到既學生怎樣面對日後的學習生活,人地開開心心升上去,但自己又考唔到,即係差過人地啦!我都唔知仲可以同學校既miss講咩野好。

但每日只有一個字等,心中有幾不安眼見班中同學可以上P1自己只有等,大家由K3轉過來有幾擔心都係望可以原校上P1.
原帖由 icbb1230 於 10-11-7 23:50 發表
無一間學校會講到明收晒佢自己d幼稚園學生㗎, PC唔會, SH唔會, SPN/SPK唔會, 民生唔會, 等等。所以真係唔怪得學校喎。我記得座談會學校都講Ms Chiu都有講過小學部校長都會擇學生, 就算係GH K3, 尤其是今年呢班, 因實 ...

回覆 36# icbb1230 的文章

有。培正係講明既。而且,就算人地唔係收哂,都會有一個百分比話俾你聽,而唔係淨係叫你唔駛擔心。我而家先知有8成収咋!

囡囡技不如人,無辧法。我而家只係想表達一下一個既要讀下去又冇退路的家長心聲姐。請體諒!
‹ 上一主題|下一主題