用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010全港中學排位
樓主: khmama
go

2010全港中學排位   [複製鏈接]

khmama,
今年你有無時間更新全港中學排位表呢?

回復 422# alice44 的帖子

唔會做啦, 因為冇資料, 今年又冇會考.

khmama,
無會考, 咁可唔可以用高考成績排出嚟呢?

回復 417# khmama 的帖子

khmama

你好, 謝謝你對大家無私的幫忙!
我想請問, 以你估計德望小學 學生Band one 的百分比約有多少?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

原帖由 alice44 於 11-12-2 09:54 發表
khmama,
無會考, 咁可唔可以用高考成績排出嚟呢?

問題係絕大部份band2/3學校唔會係校網公佈任何公開試成績, 因為唔慌考得好, 所以根本冇資料做.

原帖由 khmama 於 11-12-2 21:54 發表

問題係絕大部份band2/3學校唔會係校網公佈任何公開試成績, 因為唔慌考得好, 所以根本冇資料做.

原來係咁, 明白晒. Thanks!

Thank you very much.

自行選校 ...

我個女每科都ok, A grade ...但中文就唔多好, 5年班第一次呈分試 "C",  6年班第二次呈分試 chinese writing failed ...而家要全力補中文, 希希望第三次呈分試好d...
我係九龍城, 想入迦密 ...机會是否很渺茫 ?

khmama.

仔仔就讀葵青區一所小學,經過2次呈分試,班主任用上教育局的formula計出,現在全級的名次是15/197,請問:

1. 自行收生階段是否可搏一搏 聖公會林護及中華傳道會安柱?!
2. 順德聯誼會李兆基及善德,哪一間較適合他?
3. 請問匯基書院(東九龍)評價如何?如以他的成績是否可以入讀?

謝謝。

KHMAMA, 好多謝你的努力, 真係幫咗我好多!

現想請教下, BAND 1 頭男仔, 北區小學, 全級145人, 1至65人為BAND 1, 阿仔排位13/145, 考到英國皇家音樂試4級(pass with merit), 跆拳道考到兒童黑帶, 5年級有2次奧數銅獎(一次[港澳盃], 一次「香港小學數學奧林匹克比賽」). 曾做過風紀 (五年班上學期)

在自行收生階段, 一間想報鄧顯, 另一間想跨區報油尖旺區伊利沙白中學, 請問機會如何?是否跨區有著數呢? 謝謝!

回復 worrymami 的帖子

你小朋友係band幾?

回復 Mother_Boy 的帖子

你可以先參考下上年小學既派位情況, 就大約知道自己報呢幾間學校既成功機會.

回復 khmama 的帖子

khmama.
請問小女屬九龍城band2(老師冇講頭定尾), 如果轉去他區, 有冇機會跳band?
我心儀: 順利天主教中學/中華基督教會蒙民偉書院/梁式芝書院/將軍澳官立中學/新生命教育協會呂郭碧鳳中學?
還是選原區: 培道中學/何文田官立中學/九龍真光中學?
謝謝!:loveliness:

回復 worldpeace 的帖子

如果係band2, 都係選返九龍城真光,培道,何官會大機會o的, 你講既幾間都未必會收band2生.

khmama

仔仔就讀九龍城小學,一直都是Band 2頭成績,2次呈次試後升為Band 1尾學生(很邊沿位置),沒有特殊技能,請問有什麼校風好的學校提議?

謝謝!

hi khmama,
想請問是否每間小學政府都按往年的成績給與不同%的band1生,如是,咁如學校有40%是band1生,這40%假設是約40人,是否即表示這學校考第1-40名的學生就是band1生?但如這40人中有些走了去報私人不參加統一派位的學校,空出來的位會否由41名之後的學生變為band1生呢?我都知我寫得有啲亂,希望你明白我的意思,因我從我仔學校的資料再對比你這表來搵出,小學約有多少%的學生去了band1中學,但發覺都幾多人去了不參與統一派位的學校,而且都是啲名校如拔萃,英華等,所以我就有這個疑問出來。先謝謝你!

回復 JA93 的帖子

可以試下民生同丘佐榮, 亦可以考慮何官.

回復 kt2007 的帖子

學校有40%band1生, 唔一定由1-40名同學取得, 因為學校計級名次既方法同教育局會有出入. 至於同學放棄統一派位, 當然個banding唔會替補, 如果係就發達啦.

kt2007  明白,謝謝你的解答及pm,再次謝謝!  發表於 11-12-28 15:55

khmama

謝謝你的提議,另外,請問民生的校風如何?

回復 JA93 的帖子

民生校風ok.
‹ 上一主題|下一主題