用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院(小學部) 這校行政是否有問題 ?
go

這校行政是否有問題 ? [複製鏈接]

單是上學期, 我孩子果班已換了4科老師, 叫孩子們同新老師都唔知點適應, 學習氣氛都唔好, 我孩子好明顯缺乏歸屬感 ! 做咩小學無咩外籍老師, 來來去去只見 Mr Patch and Mr Gavin. 點解高班D英文係中國人教 ? 佢好像是一所英文小學 woh ?!
   0    0    0    0

其實這個情況已存在很久,學生每天都不知道明1還會不會見到自己的老師甚至班主任,換老師的原因也從來沒有交代,導致眾說紛紜。
其實不論外籍老師或華籍老師都不重要,最重要是懂得向學生灌輸知識,具教學經驗,我自己雖然沒有當過老師,但我今年還是在家教授我小朋友各科的知識,從此可見學校師資的不濟。
好的老師這幾年相繼而去,現在還留下來的是否真的是具教學經驗及關心學生前途,大家拭目以待吧!

原文章由 wsybb 於 20/7/2008 01:01 發表
其實這個情況已存在很久,學生每天都不知道明1還會不會見到自己的老師甚至班主任,換老師的原因也從來沒有交代,導致眾說紛紜。
其實不論外籍老師或華籍老師都不重要,最重要是懂得向學生灌輸知識,具教學經驗,我自己雖然沒有當 ...

入讀之前去親學校, 都見到好多外籍老師, 校舍蚊形, 仲以為收咁貴學費是用左去請外籍老師, 如今有感被誤導, 原本所見咁多外籍老師, 其實是幼稚園部借來的...只怪自己無好好搜集資料, 幫孩子找了一間不済的學校, 心裡覺得好自責...

我的小朋友告訴我,mr patch和mr gavin是在小學部,另外兩位女外籍教師是ms helen和ms maria都是幼稚園部。
如果你的小朋友新學年還是就讀四年級或以下,要轉校還來得及,過去幾年我都見過很多成功的例子。而我的小朋友因五年級才嘗試轉校,上月底經過面試和筆試後都失敗了,所以唯有讀下去。

多謝你的分享wysbb ! 轉校其實都唸過, 仍在計劃中, 好多因素要重新安排, 好煩 ! 仲有, 佢地年中都搞唔少掠水活動, 成日話籌款做善事, 但學校好像無 formal notice 報告比家長知道, 善款其實用左去邊 ? 果D Food sale 尢其貴, 搞到D 細路日日返屋企要錢, 要親閒閒地 $80~$100 ! 我細路比我閙到親子關係 drop to zero ! 比我咁閙法, 都係怪自己錯選學校 !

BC-mama..
想請問你,你仔仔都將會入陳守仁,為何你仲有興趣理聖約望的問題?

恭喜你呀!終於都能夠替你的小朋友轉校。到了新學校就不用作不必要的捐款。
我就只好多捱一年,最擔心的就是新學年的老師是否又面目全非,又請來一批沒有教學經驗又不關心學生的「老師」呢?

SJC 本是一所理想學校, 我腦裡有大量不明, 想找個明白啫, 學術上係 work, 最唔尋常 is school admin., 讀得好好地, 你估我想轉來轉去咩 ! 轉去邊都仍在考慮中,  馬騮仔唔係想幫手做埋 decision ? 咁多謝 !
咩討論區有限制邊個先可表達意見咩 ? 我係初哥, 唔知有呢D規舉 ?!

其實在每一個討論區,各人都有言論自由也沒有甚麼規則,因此大家可暢所欲言。反而我想問問BC mama,你對學校有甚麼疑問呢?大家不妨討論討論。

講得岩
原文章由 wsybb 於 08-7-22 10:46 發表
其實在每一個討論區,各人都有言論自由也沒有甚麼規則,因此大家可暢所欲言。

BC-mama,
可能我表達得唔好..真係唔好意思..
我唔係想幫手做埋 decision ,我認同你話讀得好好地, 邊個想轉來轉去?我只係好奇..既然一個家長都幫小朋友鋪左路去第2間..連書包都問定去邊樹買=http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1633189,咁都算去意已決..不過你又好似有d猶豫..但又對學校好不滿..我唔明所以問下囉..我無惡意架..
因為我有諗過比仔仔入SJC小學..又路過入來睇下咁囉..

[ 本文章最後由 馬騮仔 於 08-7-22 13:00 編輯 ]

在我的小朋友還是讀sjc幼稚園時,我也會推薦sjc給我的朋友,因為我覺得校舍師資真的不錯,雖然費用較多但也可以接受,可是自我的小朋友二、三年級開始我已沒有再這樣做了。因為師資及教學方面真的存在很大問題,所以BC MAMA如果能夠替她的小朋友轉校,真是值得開心的事。

學校轉老師其實有咩問題?間間學校都有的,我太太都是教職員,對這個問題亦毫無特別大問題。

有一件事我比較重視係家長點同子女建立個人學習習慣,完全依賴學校是不明智之舉。

批評、後悔及埋怨等是幫不了小朋友。

最好的學校有最差的學生、同樣最差的學校存在最好的學生,請各家長關顧子女學習的歷程。

原帖由 BC-mama 於 08-7-19 16:05 發表
單是上學期, 我孩子果班已換了4科老師, 叫孩子們同新老師都唔知點適應, 學習氣氛都唔好, 我孩子好明顯缺乏歸屬感 ! 做咩小學無咩外籍老師, 來來去去只見 Mr Patch and Mr Gavin. 點解高班D英文係中國人教 ? 佢好像是 ...
我們應該感恩 神的話語令人清醒

我作為家長當然明白孩子是要建立個人學習的習慣, 但是每天上學還是很重要, 學校老師受過專業訓練, 懂得如何把知識有系統地教導學生, 配合不同的教材, 使教學效果更理想, 孩子回家, 透過做功課及溫習把知識鞏固, 能夠活學活用, 這才是真正的教育, 此外, 學校也有責任灌輸正確的道德觀和價值觀.
但為甚麼常有家長透過這討論區發表意見, 正因為他們都覺得sjc的辦學宗旨並不是我們所期待的, 孩子回來只常說老師上課在罵學生, 對老師的講解未能掌握, 更可能常常聽到一些成年人之間的是非, 客觀而論, 這是否有改善的必要呢?

我正考慮讓小囡入讀SJC幼稚園/YORK,
看見你們討論小學的情況,令我有點擔心會否影響幼稚園的質素。
1。請問知否幼稚園的情況?
2。可否分析SJC幼稚園的優點缺點?
THX
‹ 上一主題|下一主題