用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09 K1G am (Kent Rd) please chat here!
go

08/09 K1G am (Kent Rd) please chat here! [複製鏈接]

Hi,

My boy is a small boy who has 2 months to go for age 3. But I am so glad to see he is ok with the new environment. Did Ms. Yu call you everyday? I have! Therefore, I am so appreciated for her efforts and kindness to my son.

We intended to skip the school bus in morning the first 2 days, before that, I am so nervous and cannot sleep, just so worry about his adaptations. Therefore, we, a crew of 99, maid, hubby and me took Sheldon to school.

2/9 : we took photos at the school and classroom, and play with Sheldon for 30 mins, then leave the classroom and watch him outside. He cried for 1 min and stop. I even see he raised up his hand and ask Ms. Yu that he wanna go! In the afternoon, Ms. Yu call me and said Sheldon is very happy and co-operative in the class.

3/9 : Sheldon let Ms. Tse to hold him and said goodbye to us, but I can see he wants to cry. Around 11:30, Ms. Yu call me and said Sheldon is much better than yesterday, he is really a lovely boy.

4/9 : Very difficult to wake Sheldon up at 7:00, he didn't allow anybody but me to dress him up. But he is behave and no cry at all the way to schoolbus stop and the way on the schoolbus. I can understand he is still very sleepy and has no facial expression. Poor kid.

How about your kids? It must be a tough time for them and parents. Let's chat here.
   0    0    0    0

Ms. Yu call me just now. She said Sheldon wee wee on his pants on the schoolbus, I think he must be so sleepy and forget to ask for toilet. Moreover, he didn't eat much today, maybe he is tired and lost his appetite.

I think I need to pat him to sleep 1 hour earlier tonight...

k1G am (KENT ROAD)

MISS YU HAVEN'T PHONE TO ME UNTIL NOW. YOU ARE SO LUCKY THAT MISS YU PHONE TO YOU. MY DAUGHTER SOMTIMES SING A SONG AFTER SHE WENT TO KV. IS SHERHON ALSO SINGING ?

收到miss yu電話都未必係好事,我收過一次就係亞囝係學校夾親手,之後都無收過.返左咁多日學亞囝到而家都唔同我講學校的事,你地點,你地d囝囝囡囡有無好d.

hi, 終於有K1G既mommy喇!!! 好開心.

呢d可能係kv既policy啦, miss會特別take care d 細仔, 無論好事壞事, miss yu都會打比我, 收到miss yu電話可以知多d, 其他小朋友就真係要"有事發生"miss先會打lor.

初時頭兩星期, miss yu就一日打一次, 有次我接sheldon放學, miss yu仲想同sheldon傾幾句添. 而家正式返學, miss yu會一星期打1-2次比我, 交待一下sheldon既行為, 例如, 有無去wee wee, 有無飲水, 食茶點等. 有咩進步, 有咩要改善, 又會同我講學校的課程咁.

如果你地有咩問題, miss yu話唔使等佢打黎架, 家庭可以主動搵佢架. kv d follow up真係唔錯架.

嘩原來細仔咁著數!佢地教書好似教得好快,第一本己經教完,我個囝己經識唱佢首歌.不過呢排朝早就唔係好肯起身返學.今朝仲好笑,老豆一起身唔知唔使返學就叫醒亞囝,但亞囝扭計唔肯刷牙,平時佢一扭計我地就叫佢唔好返學,咁佢今朝以為我地都係咁,開頭話抱佢返床訓佢都係訓度訓,後來自己彈起身話而家要返學啦,好鍾意返學,咁我地就話今日打風唔使返,如果要返校車都走左,跟住再同佢睇埋電視機,佢話唔係得一號風球,我地再教佢睇傍邊打住停課的字佢先肯無扭計,比佢激死.

有好有唔好, 好多幼稚園都唔會收好多細b架, 資源有限麻.

你個仔幾大呀, 佢叫咩名? 佢好叻bor, sheldon唱過下一d我唔識既歌, 不過我唔肯定係唔係書入面果首. 有時sheldon煲碟會煲d兒歌mtv, 所以唔知係唔係果d.

連續2日唔使返學, sheldon都好開心, 我同佢講今日有typhoon, that's mean holiday, no school. 佢就要開tv睇 baby first. 又因為我陪左佢一陣, 我返工出門口佢有少少唔捨得.

原帖由 bjw 於 08-9-23 21:20 發表
嘩原來細仔咁著數!佢地教書好似教得好快,第一本己經教完,我個囝己經識唱佢首歌.不過呢排朝早就唔係好肯起身返學.今朝仲好笑,老豆一起身唔知唔使返學就叫醒亞囝,但亞囝扭計唔肯刷牙,平時佢一扭計我地就叫佢唔好返學, ...

我個囝5月,佢咪話比我知佢係apple組咁我問佢識唔識sheldon但佢又唔答我,所以我都唔知佢係咪apple,因為我有一日問佢係apple,banana,定orange,可能我問佢apple先,佢就答我apple,唔知真定假,我個囝叫兆永,佢到而家都唔係好講返學的野比我地知.

原帖由 Ng360 於 08-9-24 12:11 發表

你個仔幾大呀, 佢叫咩名? 佢好叻bor, sheldon唱過下一d我唔識既歌, 不過我唔肯定係唔係書入面果首. 有時sheldon煲碟會煲d兒歌mtv, 所以唔知係唔係果d.

連 ...

你可以打比miss yu問佢咩組, 我又係咁同miss yu講, 佢話d小朋友係唔識講知自己咩組架, 唔使怕咁話.

我見佢果組d小朋友返得比較遲, 永永係唔係坐校車架? sheldon側邊係個女仔黎, miss yu話特別安排個講野叻既小朋友坐佢旁邊, 咁sheldon呢一排又真係講左d我地無聽過佢講既野wor. 你個仔係唔係咁?

原帖由 bjw 於 08-9-24 23:21 發表
我個囝5月,佢咪話比我知佢係apple組咁我問佢識唔識sheldon但佢又唔答我,所以我都唔知佢係咪apple,因為我有一日問佢係apple,banana,定orange,可能我問佢apple先,佢就答我apple,唔知真定假,我個囝叫兆永,佢到而家都唔 ...

我今日都有關校車的問題打了給miss yu都傾左一陣,唔知係咪所有根德園的老師都係咁,我覺得佢好好人,比起亞囝pn的老師真係差好遠.miss yu都有講原來永永真係apple組,即係同sheldon一組佢無講錯.永永係坐校車返學,妳自己送sheldon返學,真係好.可能妳見過永永都未定,佢講野都好叻架不過講野唔正,仲好bb音,妳留意下,講得唔正個個就係永永.同埋miss yu都講到永永上堂的情況比我知,其實我都覺得佢地好犀利,一班有3拾幾個小朋友,每個的情況要記得都好難,我茂茂然打去佢都講到,即係佢地平日都會留意到每個小朋友的情況.不過miss yu都講要k1的小朋友返到屋企講到學校的情況都有一定難度,希望佢地慢慢好d啦!

原帖由 Ng360 於 08-9-25 12:20 發表
你可以打比miss yu問佢咩組, 我又係咁同miss yu講, 佢話d小朋友係唔識講知自己咩組架, 唔使怕咁話.

我見佢果組d小朋友返得比較遲, 永永係唔係坐校車架? sheldon側邊係個女仔黎, miss yu話特別安排個講野叻既小朋友 ...

原帖由 Ng360 於 08-9-25 12:20 發表

我見佢果組d小朋友返得比較遲, 永永係唔係坐校車架? sheldon側邊係個女仔黎, miss yu話特別安排個講野叻既小朋友 ...
我個女都係apple組,佢4月出世,講嘢好叻,唔知係唔係坐响你個仔側邊個呢,你個仔响學校叫佢sheldon定係中文名呀?我個女叫琬喬呀,請多多指教。

原帖由 Ng360 於 08-9-24 12:11 發表

連 ...
我個女响學校學咗london bridge和月亮呢2隻歌仔

好開心呀, 多左咁多mommy, yuenkiu係唔係curve hair, 唔好介意想問下, 係唔係有少少胎記響塊面架? 因為sheldon隔離位既小朋友係咁架.

miss yu都有講會唱london bridge呀, 你地的小朋友真聰明, 咩都識講返. 希望sheldon同d叻既小朋友一組可以學下野.

響學校sheldon係有中英文名響個牌架. miss yu有時叫中文, 有時叫英文lor, 可能我application時寫左sheldon落去, 所以佢地會咁安排啦.

原帖由 yuenkiu 於 08-9-25 22:10 發表
我個女响學校學咗london bridge和月亮呢2隻歌仔

係, miss yu真係super nice的, 我個fd係k2 mommy, 佢之前又係k1g, 又係miss yu教, 都說個囡到k2仲好掛住miss yu架. 可能miss yu係出左名既好老師. 我地可以讀到k1g真係感恩架. 佢地真係跟得好貼架. 話時話, sheldon like miss tse多d wor, 唔知係唔係like後生呢?

其實我送左sheldon一個星期唔夠架, 因為我要返工. 不過我住處同公司好近, 可以送佢上車, lunch又可以蛇出黎接佢放學. 今日下午我做產檢, 又可以接佢下車喇.

apple組係入門口第一張table, 我留意其他小朋友都好乖, 坐定定, 真係無咩邊個好似sheldon第一二日開學咁舉手話要走架. 相信永永都係好乖仔.

你有無同小朋友報課外活動呀? 3歲幾會多d choices 架喇.

原帖由 bjw 於 08-9-25 17:54 發表
我今日都有關校車的問題打了給miss yu都傾左一陣,唔知係咪所有根德園的老師都係咁,我覺得佢好好人,比起亞囝pn的老師真係差好遠.miss yu都有講原來永永真係apple組,即係同sheldon一組佢無講錯.永永係坐校車返學,妳自 ...

永永係學校就乖,但係屋企就.....,可能一下子太多野改變,多左個細佬,以前local的姨姨湊,而家印印湊,學校又唔同左,所以係屋企曳左好多,sheldon又就嚟多左細妹定細佬,有無開始好痴身,我有細佬時,永永開始爭寵,爭到而家.今朝又唔肯起身返學,問極佢返學的野都唔肯講,又多一個同班同組媽咪真係好,等我返去問下永永識唔識琬喬先.

我未比永永參加課外活動,因為平日工人送唔到佢返,假日我又未得閒,想遲d先同佢報,問佢想上咩堂,佢又答唔到.

ha, the same case as Sheldon, he started to become very babyish at home. But we train him to love his sister, so he will kiss my tummy and say hello to sister.

Miss Yu call me today, I ask her when will be birthday party, she said in Oct end. I am longing for this... Today, Miss Tse ask apple team to come out and the student posture as number one, everyone including Sheldon standing very straight. Miss Yu ask me to play with him at home. You can also try la.

原帖由 bjw 於 08-9-26 13:14 發表
永永係學校就乖,但係屋企就.....,可能一下子太多野改變,多左個細佬,以前local的姨姨湊,而家印印湊,學校又唔同左,所以係屋企曳左好多,sheldon又就嚟多左細妹定細佬,有無開始好痴身,我有細佬時,永永開始爭寵,爭到而家. ...

我個女都係K1G叫善喻 (amy)講野都ok !
佢buy school bus,佢有日突然講左句how old are you ? I am 3year old !勁!勁!
但always問佢學d咩.佢話餵魚,扒低休息,去洗手間,再扒低休息

好搞笑我問永永識唔識琬喬,佢話琬喬今日曳曳比老師罵.

hello, 善喻英文好醒bor, 佢係咩組呀?

bjw,

好好笑wor. 等我都問下sheldon識唔識佢d同學仔先, 不過佢多數都唔識答我. 尋日老師同我講, 佢安排左另一個小朋友同sheldon一齊去洗手間小便, 不如你問下永永有無同人去小便?

回覆 # 的文章

係呀,我個女有d胎記响臉,但原來佢上個星期左去香蕉組
‹ 上一主題|下一主題