用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 20分+一般幼稚園有可能入到嗎?心急!
go

20分+一般幼稚園有可能入到嗎?心急! [複製鏈接]

如題目, 我好想比個囡入st. mary's, 因朋友大力推薦, 我也對學校有好大好感, 但我又怕囡20分及幼稚園背景唔知可唔可以入到.  請問有無過來人的分享, 幫幫我

我個囡的幼稚園老師讚佢好專注, 好有學習動力, 能力高, 但我明白我囡的幼稚園並非九龍塘出名的學校, 學校的英文太水平也不會很高, 我可以比個囡試st. mary's嗎? 若有幸入到, 她可以讀到嗎? 是否很困難, 課程很深? 我要全職返工, 你們的經驗如何?
心急的媽媽上
   0    0    0    0

Dear angelsmama,

As a govt grant school, the selection of students is based on how many marks you've got.  So the background of kindergarten is irrelevant.  If you really want to send your child to St. Mary's, I would suggest you to choose St. Mary's in both 1st round and second round.  Reasons being in case you fail in both round, you can still try to demonstrate to the principal your commitment and interests towards St. Mary's.
SW

Angelsmama

小一的程度不會太深, English (start with book 2), 怎麼幼稚園也沒有關係, 只要肯溫習和努力一定跟到, 不用擔心

Marians

回覆 # 的文章

Marians, Antsusanna

我都是選了St. Mary's, 也是我囡囡的老師suggest, 我們也非常喜歡這間學校, 真是希望可以入到, 願主可以帶領和祝福大家,

交表格的那天, 看見老師帶著一班學生, (嬸嬸話是一年班), 看見他們很乖, 開心地跟著老師, 老師一邊行一邊講解, 唔知是上甚麼堂, 真是無念過傳統學校有這樣活動教學, 真是令我更加喜歡 St. Mary's !!

可唔可以分享多些St. Mary's的資料給我們呢 ? 非常謝謝 !!
1) 是中文學校, 書本是中文, 老師會唔會講下英文呢 ?
2) 聽講小三開始科學和地理轉用英文書, 數學就由小五轉用英英, 真的嗎?
3) 其他科幾時開始轉用英文呢 ?
4) 小一用小二英文書, 咁小朋友咪覺得好深囉 ?
5) 其他科會唔會讀高一級呢 ?
6) 外藉老師和普通話老師是否一星期一堂呢 ? 會否教拚音呢 ?

唔好意思, 太多問題啦 .....

kimimi

St. Mary's 小一至小三也是活動教學的。

1.  只有English lessons and Science lessons 是全英文對答

2 & 3.  小四開始有Geography lessons, only notes from teachers; English Maths will start at Pr. 6 2nd terms

4.  Pr 1 用 高一級英文書 no problems, very easy to follow up

5. 其他科, 吾會教高一級別

6. 普通話老師每星期一堂 from Pr 1 to 6; 外藉英語老師也一樣 from Pr 1 to 3 only

希望幫到你

Marians

原帖由 kimimi 於 08-10-27 13:42 發表
Marians, Antsusanna

我都是選了St. Mary's, 也是我囡囡的老師suggest, 我們也非常喜歡這間學校, 真是希望可以入到, 願主可以帶領和祝福大家,

交表格的那天, 看見老師帶著一班學生, (嬸嬸話是一年班), 看見他們很 ...

我女女依家讀k1,讀一般程度幼稚園,但我有25分,唔知比唔比佢讀好,我好worry跟唔上,怕害左佢,唔知此校多唔多test and exam?thanks

Galie620,
St. Mary's P1程度唔會太深, 不過呢間學校好注重語文科, 包括中、英文, 我個女讀咗兩個月, OK啦, 功課唔多, 一年考兩次試, 默書和諧TEST都唔深, SCI TEST好多人攞滿分。

原帖由 GALIE620 於 08-10-29 23:21 發表
我女女依家讀k1,讀一般程度幼稚園,但我有25分,唔知比唔比佢讀好,我好worry跟唔上,怕害左佢,唔知此校多唔多test and exam?thanks

看到大家的分享, 我也很想囡囡可以入到st. mary's, 但又似乎我得20分機會好微, 真的不知怎樣好,...只好keep praying啦.

我係past students, 除o左唔係用活動教學同埋冇普通話之外, 個課程structure 同我廿幾年前讀o既一樣!
我都打算第時俾我個女讀番st. mary's. 但係佢出年先讀n1, 應該有咩要部署呢?

原帖由 Marians 於 08-10-27 16:21 發表
kimimi

St. Mary's 小一至小三也是活動教學的。

1.  只有English lessons and Science lessons 是全英文對答

2 & 3.  小四開始有Geography lessons, only notes from teachers; English Maths will start at Pr.  ...

os883

你若是old girls + first kid + 適齡 都好有機會, 不須擔心, 亦吾須特別部署, 如果有時間多些培養她閱讀圖書的興趣, 吾駛太多字的書, 務求小朋友鍾意自己拿起書睇已好好, 將來好有益處, 另外, 無論屋企幾富足都好, 不要買"遊戲機, ps3, psp, nds ...

希望幫到你,

Marians

原帖由 os883 於 08-11-6 16:46 發表
我係past students, 除o左唔係用活動教學同埋冇普通話之外, 個課程structure 同我廿幾年前讀o既一樣!
我都打算第時俾我個女讀番st. mary's. 但係佢出年先讀n1, 應該有咩要部署呢?

...

回覆 # 的文章

請問如果同分就要抽, 是由學校抽還是教統局抽呢 ?

由學校抽.

原帖由 kimimi 於 08-11-11 13:21 發表
請問如果同分就要抽, 是由學校抽還是教統局抽呢 ?

有冇人知今年有幾多人申請呢 ?
學校會唔會公佈咖 ?

原帖由 nktam07 於 08-11-11 13:44 發表
由學校抽.

由於係大抽獎, 係諗彩數~~~~唔關讀乜幼稚園, 20分原來都唔差, 我同朋友都分別抽到 ST.MARY 同MARYNOLL, 我地都係20分及第一輪~~~

原帖由 angelsmama 於 08-11-6 12:44 發表
看到大家的分享, 我也很想囡囡可以入到st. mary's, 但又似乎我得20分機會好微, 真的不知怎樣好,...只好keep praying啦.

Marians,

囡囡很lucky,抽中了St.mary.我想問下st.mary P.1 中、英、數、scinece用緊邊一套/出版社的書。

Thank you!

Congratulations!

先答你的問題:

English - Longman Welcome English
Maths   - 新亞洲出版
中文      - 新亞洲出版
Science - Longman

不過, 學校久吾久會轉出版社, 不能預早準備 one set, 而且現在離出年九月開學還有好耐時間, 不要嚇怕小朋友, 小一是需要慢慢適應的

Marians

原帖由 lingpanda 於 08-11-25 13:15 發表
Marians,

囡囡很lucky,抽中了St.mary.我想問下st.mary P.1 中、英、數、scinece用緊邊一套/出版社的書。

Thank you!

英文係咪仲係讀高一班呢? 另外有冇reader 堂?

Marians ,

Thanks!!

請問你囡囡有多少分可入到st. mary's?  我得20分, 係好少機會嗎?有人話試入天神小都一樣, 點好呢?
原帖由 lingpanda 於 08-11-25 13:15 發表
Marians,

Thank you!

congratulations!!我都好想好似你地, 我個囡不是今年抽, 都怕以現時政府的政策, 自行收生的位同大抽獎的位也會買少見少, 到時都唔知有無機會了.

原帖由 J_D74 於 08-11-24 20:25 發表
由於係大抽獎, 係諗彩數~~~~唔關讀乜幼稚園, 20分原來都唔差, 我同朋友都分別抽到 ST.MARY 同MARYNOLL, 我地都係20分及第一輪~~~
‹ 上一主題|下一主題