用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學會否很難入?
go

德望中學會否很難入? [複製鏈接]

小女想考Good Hope,但又怕讀不來,有否家長可幫忙?

校風如何?
   0    0    0    0

原帖由 chansuifong 於 08-11-4 14:14 發表
如果怕追唔到真係唔好讀, 因為我女的朋友仔就是怕攪珠攪得唔好所以讀德望, 但真係追唔到中一就留班, 我聽到都好唔開心, 所以要衡量如果真係讀唔到點算呢? ...

I know that Good Hope's Eng is very tough. But, how about other subjects - math, Chin, art and science subjects? Thanks.

The maths in Good Hope is quite hard as well, for Chinese, it is less hard but it is taught in PTH.
And also, the teachers recomand students to speak English and PTH ONLY! For english, it is seperated into lots of classes.

原帖由 youma 於 08-11-4 21:14 發表

I know that Good Hope's Eng is very tough. But, how about other subjects - math, Chin, art and science subjects? Thanks.
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

原帖由 chansuifong 於 08-11-4 14:14 發表
如果怕追唔到真係唔好讀, 因為我女的朋友仔就是怕攪珠攪得唔好所以讀德望, 但真係追唔到中一就留班, 我聽到都好唔開心, 所以要衡量如果真係讀唔到點算呢? ...

我朋友囡囡GHS小學升上中學,今年中一都係要留班,佢基本上科科成績幾好,但就因為一科數學爭少少合格就要留級,其他科目幾掂都無情講

9月開學之後,原來中一級有7x個同學留班,其中包括小學時期差不多年年考10名內的一位同學都名列在內....

朋友話即使F6升F7,總之主科成績其中一科唔合格,都一樣要留,講真就算畀人升上F7,返幾個月學都埋首準備考A Level啦! 咁都唔放人一條生路,我個人覺得呢d咁既學校太無人情味:;pppp:

原帖由 嫦娥一号 於 08-11-4 22:08 發表
The maths in Good Hope is quite hard as well, for Chinese, it is less hard but it is taught in PTH.
And also, the teachers recomand students to speak English and PTH ONLY! For english, it is seperated ...

Thanks.

如果因為一科爭少少合格就要留級,太浪費人青春了.

如果考試唔合格,有無得補考?如果補考都唔合格,咁留班都合理~
差少少分數晒多一年時間同學費當然唔抵,但係其他學校可能仲會踢人走,一樣係咁絕情!

原帖由 River2004 於 08-11-6 09:57 發表
如果考試唔合格,有無得補考?如果補考都唔合格,咁留班都合理~
差少少分數晒多一年時間同學費當然唔抵,但係其他學校可能仲會踢人走,一樣係咁絕情! ...

無補考不特止,我朋友連預警都無,直至收到成績單寫住"REPEAT"果下簡直晴天霹靂,攪到想轉校都轉唔切

雖則唔踢人出校,但如果一個學生已經留過一次,難保再有下次,但講緊佢大部份成績都好好,係正常人都會自己走,咁等同變相迫人走

以我朋友囡囡情況,佢留班係因為數學唔合格,但幫過佢補習數學老師(退休老師/教其他中學老師)都異口同聲話佢囡囡科數無問題,問題應該係GHS既數學卷出題太多/太刁鑽,再加上佢囡囡可能有心理壓力,往往一到考試就發瘟

如果成積唔好, 學校會幫學生補課, 如果系差一兩分先合格, 老師會用平時分/ project 分幫同學拉分拉到合格俾佢升, 另外再會系暑假幫學生補課. 如果點拉都拉唔到合格, 就會加看操行分才決定升/留.

原帖由 丸媽媽 於 08-11-5 22:56 發表

我朋友囡囡GHS小學升上中學,今年中一都係要留班,佢基本上科科成績幾好,但就因為一科數學爭少少合格就要留級,其他科目幾掂都無情講

9月開學之後,原來中一級有7x個同學留班,其中包括小學時期差不多年年考 ...

Do u mean there are about seventy somethings students are not promoted to F2?  If that is the case, it would be really difficult to get into the F1 as the seats are very limited.  There are some seats reserved to the P6 graduates of GH and repeaters!

怎可能有咁多人留班?永遠都是朋友的女等等答覆。人家不會講你知佢个女在其他方面出问題。
學校不會因一科考試不及格就你留班,會看平日測驗,做功課、做project 的態度和成績。女兒的同學數学不及格也能升班,因讀書讀度好,看得出有努力。

我所知、所見的,如你所說的。

原帖由 T-mama 於 08-11-10 17:53 發表
怎可能有咁多人留班?永遠都是朋友的女等等答覆。人家不會講你知佢个女在其他方面出问題。
學校不會因一科考試不及格就你留班,會看平日測驗,做功課、做project 的態度和成績。女兒的同學數学不及格也能升班,因讀書讀度好, ...

唉....又是一間"留班直資",其實辦學的人良心去了那裡....

政府推出"直資學校"計劃,他們就好像攪馬房,將未夠班的馬...殺掉,務求賽績優良....

其實合格已經好好
呢間學校比d分好低.
我覺得咁樣唔係幾好..
好hurt d小朋友ga
合格都咁難....

學校有要求,但並沒有放棄學生,如前文所說可拉分,針對弱項有補課,個別事件無從評論,整體Good Hope是一間辦學認真與時並進的好學校。
至於是否難入???
值得一試!
親身體驗一吓!

原帖由 hk1010 於 08-11-10 18:59 發表
其實合格已經好好
呢間學校比d分好低.
我覺得咁樣唔係幾好..
好hurt d小朋友ga
合格都咁難....

咁請問各位媽咪,以妳地所知所見,究竟德望每年有幾多人要留班呢?減埋小學升上中學同預留俾留班生ge學位,實際收幾多外來生?

#5丸媽媽話有7X人留班,好嚇人的數字,差不多一半呀....

七十幾個???!!!
我諗無咁誇張掛!如果係真ge話,咁夠位俾佢d小學生升上去咩?(聽講一條龍直資中學要收番晒自己ge小學生喎!)此外,d外來生仲駛入去ge?

原帖由 mcdullmak 於 08-11-11 16:24 發表
七十幾個???!!!
我諗無咁誇張掛!如果係真ge話,咁夠位俾佢d小學生升上去咩?(聽講一條龍直資中學要收番晒自己ge小學生喎!)此外,d外來生仲駛入去ge? ...

直資會係咁誇張的,看看另一post...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1681317&page=1#pid26377699

請問Good Hope中學係什麼banding?

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題