用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (翠茵vs 比華利)有冇就讀比華利的家長可提供多些學校的 ...
go

(翠茵vs 比華利)有冇就讀比華利的家長可提供多些學校的情况 [複製鏈接]

(翠茵pm vs 比華利am) which one is better?
有冇比華利的家長可提供多些學校的情况?

0    0    0    0

原帖由 yiuyau 於 10-10-29 09:45 發表
請問有無人in 咗比華利幼稚園 ?

我個仔上星期in PN班
不過係老師帶個小朋友入房.家長唔入得
我係條隙見到老師都係抱住個朋友玩玩具咁

回覆 1# Cedric_mama 的文章

我都係上星期六IN咗,我們應該都見過 ,:)

原帖由 misialam 於 10-10-29 15:12 發表
我都係上星期六IN咗,我們應該都見過 ,:)

翠茵巳收左我個仔了
我仲諗緊讀邊間好

TODAY RECEIVED THE 取錄信

緑茵收左PM CLASS

我仲諗緊讀邊間好

Last Sat., I went to the interview room with my baby.  Maybe your baby is brave, so he can interview alone.

原帖由 Cedric_mama 於 10-10-29 10:23 發表

我個仔上星期in PN班
不過係老師帶個小朋友入房.家長唔入得
我係條隙見到老師都係抱住個朋友玩玩具咁

any comment of this school

what is the different between the half day and full day class

原帖由 yiuyau 於 10-11-1 12:23 發表
what is the different between the half day and full day class

我同事個仔讀過全日班
佢話只係下午.跟下午班上課+午睡
所以只係重覆朝早學過的東西咁話

以前我女係德寳讀上午班時,我都問過班主任同樣的問題,擔心是否全日班學的野多d,但答案係學同樣的野,然後中午係學校食lunch,訓覺,然後tea time,加做功課,不會學extra的野。除非你另報學校的興趣班就會有野學啦。

原帖由 yiuyau 於 10-11-1 12:23 發表

咁請問德寶得唔得?因為近兩年好似冇乜人講呢間幼稚園(或者講嘅都係唔係幾好的評語)。課程如何呢?

原帖由 fifi 於 10-11-1 23:32 發表
以前我女係德寳讀上午班時,我都問過班主任同樣的問題,擔心是否全日班學的野多d,但答案係學同樣的野,然後中午係學校食lunch,訓覺,然後tea time,加做功課,不會學extra的野。除非你另報學校的興趣班就會有野學啦。

...

講真德寳的情形e+點我都唔知,因我個女已經畢業三年啦,當時就都算滿意,返學又返得開心,可能我又自己湊,日日可以見到老師,傾小朋友在校的情況。課程就較深,有考試啦,默書啦,不過小朋友都handle到,接小一都算接得輕鬆。

不過聼我女當時的班主任講,e+大部分老師,主任都走曬,換曬新人,可能真係行政有問題。

聼講比華利的評價唔錯,課程又同德寳一樣,不過因學券關係,K1無考試,默書,我反而覺得更好,始終小朋友仲細,我女當時係德寳K1都讀國際班,比侷輕鬆多一年。

原帖由 小玲 於 10-11-2 09:14 發表
咁請問德寶得唔得?因為近兩年好似冇乜人講呢間幼稚園(或者講嘅都係唔係幾好的評語)。課程如何呢?

翠茵(pm) vs 比華利(am) which one is better?

比華利 K1 有學券
翠茵 K1 無學券

但之後應該會出區報K1,以上兩間只作出區報校不成功的backup

my situation is same as you.

have you make the decision between these two schools?

原帖由 Cedric_mama 於 10-10-29 15:29 發表

翠茵巳收左我個仔了
我仲諗緊讀邊間好

原帖由 yiuyau 於 10-11-3 10:42 發表
my situation is same as you.

have you make the decision between these two schools?

翠茵AM,比華利AM
我地最後揀比華利
因為
1. 我地住康盛
2. 比華利一班小D學生.IN時老師話一班8個小朋友
3. 一樣日日有NET教英文
4. 無論如何.K1我地都考出去
5. 我有兩個朋友都小朋友都讀過比華利的PN.佢地的comments都係好正面
6. 平d

比華利幾錢學費?  有無分國際班同本地班?  真係一班8個小朋友甘好???????????????

原帖由 Cedric_mama 於 10-11-3 11:17 發表

翠茵AM,比華利AM
我地最後揀比華利
因為
1. 我地住康盛
5. 我有兩個朋友都小朋友都讀過比華利的PN.佢地的commen ...

原帖由 snow228 於 10-11-3 11:22 發表
比華利幾錢學費?  有無分國際班同本地班?  真係一班8個小朋友甘好???????????????

我同事個仔舊年讀時好似話二千多d
不過我唔知出年加唔加學費
佢無分國際班同本地班
我開放日時問老師佢話係一班八個

原帖由 snow228 於 10-11-3 11:22 發表

我同事個仔舊年讀時around 2500.
無分國際班定本地班
我係開放日時問.佢話係8個小朋友一班

我好大機會幫個女揀比華利,因為佢家姐出年都係返上午班,比較容易處理。

你係唔係8号交留位費?

另外你會唔會考慮讀全日班?

原帖由 Cedric_mama 於 10-11-3 11:17 發表

翠茵AM,比華利AM
我地最後揀比華利
因為
1. 我地住康盛
5. 我有兩個朋友都小朋友都讀過比華利的PN.佢地的commen ...

原帖由 yiuyau 於 10-11-3 14:48 發表
我好大機會幫個女揀比華利,因為佢家姐出年都係返上午班,比較容易處理。

你係唔係8号交留位費?

另外你會唔會考慮讀全日班?

我老公昨日放工.行過咪問下交唔交得
佢又收喎.所以我昨日交左留位費了
暫時唔會考慮全日班.因為有工人同公公睇
你大女幾大.出年係邊間學校讀
‹ 上一主題|下一主題