用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1: no playtime but a lot of writing practice?
樓主: Bunnytown
go

K1: no playtime but a lot of writing practice? [複製鏈接]

keroro_him:
o係網上睇過KV o既功課及assessment paper?
Where?
原文章由 keroro_him 於 08-3-19 00:47 發表
Chingchingb.ma

多謝你的分享,令一眾家長對KV教學、課堂、活動及學生的校園生活更多了解 。小兒今年9月入讀KV K1,選擇KV的原因,起初是出於傳聞中的教學模式及學校能培養出自發性強的小孩,但在面試中老師的表現,反而令我 ...

chingching.ma,

多謝你的意見呀, 我而家好放心比我個女讀kv啦.

原文章由 chingchingb.ma 於 08-3-19 00:18 發表
fatbabyfat,

挑戰底線呢家野,以前亦經常發生o係我亞囡身上,係用來訓練媽咪o既EQ。有時都覺得幾勞氣ga,但亦要忍住道氣,免得反效果。不過我唔會輕易extend底線,免得亞囡越踩越過界。宜家情況已經好好多。

...

Cyrus123

在網上找到的資料,可給家長了解KV的Assessment。

http://www.fotogb.com/lynus/20061124

希望Lynus的家長不要介意我post他囝囝100分的成績。

原文章由 Cyrus123 於 08-3-19 11:07 發表
keroro_him:
o係網上睇過KV o既功課及assessment paper?
Where?

seems a bit difficult for K1 student, especailly Chinese.  A bit worry tim.......
原文章由 keroro_him 於 08-3-19 13:58 發表
Cyrus123

在網上找到的資料,可給家長了解KV的Assessment。

http://www.fotogb.com/lynus/20061124

希望Lynus的家長不要介意我post他囝囝100分的成績。

雙子媽媽,

Don't worry!!  The kids (those I know from my girl's class) are able to handle these papers quite well.  My girl started learning Chinese words in KV.

原文章由 雙子媽媽 於 08-3-19 14:52 發表
seems a bit difficult for K1 student, especailly Chinese.  A bit worry tim.......

chingchingb.ma,

I just heard that from another KV parent
.
Originally I planned to let my little girl to join KV but suddenly we receive offer from St Paul ar!
真頭痕!!mouth:" />

原文章由 chingchingb.ma 於 08-3-18 19:18 發表
siumanmama,

You are welcome!!

I think this is just a hear-say about the assessment week.  I haven't checked this up, but I remember the gap between the 1st & the 2nd assessment was less than 2 month ...

原文章由 chingchingb.ma 於 08-3-18 03:05 發表
我亞囡讀K1,亦係細B(十月出世)。去年我都有同樣憂慮,周圍朋友對KV眾說紛云。有朋友話KV傳統教學,喜歡大B及乖/靜小朋友,冇native教英文,多功課,冇活動,小朋友會讀得好辛苦。亦有朋友仔女讀KV話小朋友培養到很好o既品 ...

嘩,chingchingb.ma

您好犀利呀 一口氣講晒我對KV嘅感覺,我囡囡由初初返學經常喊到嘔至到已經融入咗佢地嘅家庭,真係好大轉變 依家我真係無後悔比囡囡讀根德 唔知K2有無機會同您囡囡一班呢

cooltungtung,

我嗰晚都只係有感而發,不過一發就不可收拾咁lor,寫長咗少少,寫到儍咗!後尾睇番都嚇親自己。

我都諗緊唔知亞囡K2會同邊個一班,睇下下年會唔會遇到你亞囡先。

原文章由 cooltungtung 於 08-6-4 11:25 發表

嘩,chingchingb.ma

您好犀利呀 一口氣講晒我對KV嘅感覺,我囡囡由初初返學經常喊到嘔至到已經融入咗佢地嘅家庭,真係好大轉變 依家我真係無後悔比囡囡讀根德 唔知K2 ...

原文章由 chingchingb.ma 於 08-6-4 15:27 發表
cooltungtung,

我嗰晚都只係有感而發,不過一發就不可收拾咁lor,寫長咗少少,寫到儍咗!後尾睇番都嚇親自己。

我都諗緊唔知亞囡K2會同邊個一班,睇下下年會唔會遇到你亞囡先。

...

係啦,唔知kv會點編班呢 如果將咁多班打散晒,我諗都幾散吓,囡囡又要一段時間適應嘞

聽老師講,話會將亞囡嗰班分開兩班,咁即係話到時K2會有半班同學係識嘅,而半班同學係唔識嘅,目的係想d小朋友一方面認識新朋友,另一方面又有熟識嘅小朋友同班。

原文章由 cooltungtung 於 08-6-4 16:34 發表

係啦,唔知kv會點編班呢 如果將咁多班打散晒,我諗都幾散吓,囡囡又要一段時間適應嘞

唔知你地有冇聽過好出名的”七田式教育”,是講有關0歲教育的,其中一本叫”幼兒讀寫與計算能力”,看完後你便會消除對根德園憂慮!!!

原文章由 chingchingb.ma 於 08-6-4 20:36 發表
聽老師講,話會將亞囡嗰班分開兩班,咁即係話到時K2會有半班同學係識嘅,而半班同學係唔識嘅,目的係想d小朋友一方面認識新朋友,另一方面又有熟識嘅小朋友同班。

...

咦,咁都幾好喎,唔洗打得咁散之餘又可以認識多d新嘅同學仔
chingchingb.ma 多謝您比咁多資料呀

你好利害, 打得咁詳細

我個仔今年都係讀K1既, 我冇後悔俾佢讀呢間, 尤其第一次評估又係儍下儍下派左返黎先知, 但眼見亞仔成績理想, 可以明白晒老師教過既野, 真唔敢相信咁細個小朋友可以做得咁好, 係我地d大人成日低估左佢地。

至於寫字, 其實都係一步步黎, 先訓練好小肌肉, 然後線條, 繼而寫字, 出面有其他學校仲早過根德園寫字既都有, 至於冇得玩, 如果學校真係咁悶, 亞仔都唔會成日話鍾意返學, 老師無論教文字好, 教數學好, 都教得生動有趣, 小朋友邊玩邊學咁, 文字又會附加圖畫, 佢地好鍾意畫, 有幾次我問佢不如讀翻nusery間學校(啟思)好唔好, 大家都知啟思出名活學教學, playground仲大過課室, 就算課室入面都有playground, 但亞仔點都話鍾意KV, 所以有時評間學校好唔好係唔可以單靠大人眼睇, 係要小朋友讀得開心之餘又學到野

chingchingb.ma

好詳細的分享 !
我個小朋友今年 會入第2間的 n班,  今年我會再幫佢搵下好的 k1

佢又係超活躍, 我唔知 kv 會唔會太要守紀律, 報唔報好.
而家見到妳的分享, 好好呵, 希望遲 d有 機會可以來 kv
in 啦.  

annienorman,

請問 "七田式教育"是什, 從哪裡可知?

thaks

原文章由 annienorman 於 08-6-5 06:13 發表
唔知你地有冇聽過好出名的”七田式教育”,是講有關0歲教育的,其中一本叫”幼兒讀寫與計算能力”,看完後你便會消除對根德園憂慮!!!

我個囡囡都係今年升 k2 ,之前已經有家長寫0左好詳盡對 kv 0既感覺,所以我都不再重覆。

但係,我想提出一樣0野比其他家長作為參考,就係你想『第時小朋友讀哪類型小學』?

大家都知,很多好的小學,如嘉諾撒聖家、宣 道小學、德望、九龍塘小學等等,都是傳統小學的,所謂傳統小學,就是指會 push 小朋友的那種,多功課、多測驗默書、要求高,都是這些小學的實際情況; 在這情況下,很明顯,活動教學幼稚園的畢業生,是很困難在這類傳統小學適應下來的,或者更坦白說,是很難在這類小學生存的! 在這類型小學,成績跟不上的,結果只有兩個,一是留級,一是被學校要求轉校。

身邊有不少朋友,有幸地可進入這些小學,但卻不幸地要很辛苦及困難的去適應這種環境,他們大都有『為何當年要選擇活動教學的幼稚園,而沒有選擇傳統幼稚園』這種想法。

所以,家長們,要選擇幼稚園前,也要考慮將來要給小朋友就讀哪類型小學啊!

我仔仔今年升K2,十分認同chingchingb.ma的分享.
我仔仔都係"小B"(九月出世),同dtwy仔仔同班,同樣係愛上學,愛做練習,愛閱讀.......我相信壓力是家長給予的,最重要是家長本身能令孩子感受到學習箇中的快樂.
KV是不錯的:)

hi,

may i know is there any pre-nursery class at KV please???

原文章由 cacatam 於 08-3-18 10:58 發表

thanks a lot!!..actually, I'm still worrying about the assessment..i'm just wondering whether my son will do well in the assessment if no revision beforehand..in ...

回覆 #38 sin_928 的文章

no pre-nur at kv

Oh....thanks!!!

but do you have a better pre-nursery suggestion for me...thanks alot!!!

原文章由 kanahose 於 08-8-2 03:32 發表
no pre-nur at kv
‹ 上一主題|下一主題