用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區升中 - 男仔
樓主: michtony
go

東區升中 - 男仔 [複製鏈接]

Band 1 (頭5%):
Why 自選:1st 華仁 , 唔揀皇仁呢 ?
Why 統一:1st 中國婦女會,  唔揀張祝珊呢
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆 # 的文章

皇仁過往經驗,大部分收官立學生(尤其是軒尼詩官立,今年收了33個),而因為皇仁係top中之top,而且是唯一鄰近地鐵站名校,所以很多全級第一的男生,都會入一紙,競爭極大。

而小兒學校為例,過去兩年的no.1男仔,均有入紙皇仁,但結果都係失敗。

中國婦女會的確較張祝珊差少少,而統一時選中國婦女會,係因為中國婦女會扣門位較多,而扣門時會看家長是否統一時作1st choice的。基於風險問題,我會選中國婦女會。

其實頭5%的學生,叩門能力係好強的,在自選時必定要大膽啲,否則好易落在自選2nd choice,而沒有機會攪珠的。

還有,"自選"時,真正對手是同校生,因為中學只會選同校入紙最好的幾個,所以必須探聽成績較好的同學選校意向,以作避戰。

分析得好好 ! ~.~
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

中華基金自家公布的數據,都只係收到8成多Band 1學生,即係在統一時Band 1學生只要有選此校,均應該入到。

**統一時應將中華基金放在所有英中之後,便可以形成一個不錯的"止蝕位"。

東區Band 1男生尚有一個他區沒有的潛在優勢,就是兩間Band 1女校(庇理羅氏、嘉諾撒)均在東區,很多女生選校時傾向這兩間女校,變相將男女英中的機會,讓了大部分給Band 1男生。

**兩間女校給予女生一個機會,亦是一個陷阱,很多跌落深淵的女生,均是栽在這兩間女校,女生家長,小心!小心!

我想知多小小你講的女生小心的issue, 可否再詳盡講解呢??

原帖由 wahyanpooh 於 08-8-25 10:59 發表
中華基金自家公布的數據,都只係收到8成多Band 1學生,即係在統一時Band 1學生只要有選此校,均應該入到。

**統一時應將中華基金放在所有英中之後,便可以形成一個不錯的"止蝕位"。

東區Band 1男生尚有一個他區沒有的潛在 ...

將東區Band 1學校分類:
極想入:庇理羅士  張祝珊  中國婦女會
可以入:嘉諾撒  筲官  聖馬可
免強入:中華基金  民生  金文泰

Band 1學生的男女比例係1:2,但細分下是:(大約啦)
Band 1頭  女3:男1
Band 1中  女2:男1
Band 1尾  女1:男1

Band 1頭女生選校傾向:
自選1st & 統一1st:庇理羅士
Band 1中女生選校傾向:
自選 2nd:嘉諾撒  統一1st:庇理羅士
Band 1尾女生選校傾向:
自選1st & 統一1st:嘉諾撒

因而估計,在可選擇的9間學校中,兩間女校競爭是最大的。

同時,張祝珊、中國婦女會只屬地區名校,而庇理羅士則屬傳統名校,兩者分別是前者只吸納到同區學生,而後者則會吸納他區學生慕名而來。

相比下,東區小學普遍不及他區名小/英小,估計庇理羅士40-50%的自選學額,會被他區(軒尼詩官立、聖心等)的女生搶走。

**上述只屬個人意見,請家長們用心分析!

原帖由 wahyanpooh 於 08-8-22 16:45 發表
皇仁過往經驗,大部分收官立學生(尤其是軒尼詩官立,今年收了33個),而因為皇仁係top中之top,而且是唯一鄰近地鐵站名校,所以很多全級第一的男生,都會入一紙,競爭極大。

而小兒學校為例,過去兩年的no.1男仔,均有入紙皇仁,但結果都 ...

真係分析得好好呀! 我有幾個問題想請教呀..

自行既時候..張祝珊係咪真係唔洗面試架?

中國婦女會叩門好似好難喎..
因為佢係網頁度講明你啲成績要係自己小學頭10%先接受申請喎..

東區呢兩間都係TOP既學校..咁選校排位係咪只能二選一呢? 其實呢兩間邊間會容易入啲呀? 因為聴聞中國婦女會係留左好多位比丘佐榮呀...

張祝珊上年好似真係唔使面試,其實大部分Band 1學校,面試只係表面功夫,主要都係睇成績的。

上年小兒學校(不是名校),有個並非頭10%的男仔(15%),但都可以叩門入到中國婦女會。

中國婦女會及張祝珊,在自選1st只可以2選1,否則等於放棄2nd。

無聽過中國婦女會同某間學校有連繫,小兒學校都入了13個。反而小心自選時同校競爭,上年小兒學校頭30名,都有入紙中國婦女會,結果只係揀頭幾個面試。

我上年的策略,係自選時兩間都揀他區學校,避開同校競爭,結果幸運的....成功了。

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-5 12:20 發表
張祝珊上年好似真係唔使面試,其實大部分Band 1學校,面試只係表面功夫,主要都係睇成績的。

上年小兒學校(不是名校),有個並非頭10%的男仔(15%),但都可以叩門入到中國婦女會。

中國婦女會及張祝珊,在自選1st只可以2選1,否則 ...

請問你可唔可以分享下你去年既策略呀? 係咪即係好大胆咁跨網呀?

而家啲家長個個都好口密...唔會問到其他同學既選擇呀! 老實講..東區有幾多間好既中學..唔係呢間就係果間啦..雖然阿仔成績係band 1..但未top 到頭10%..所以好大可能都係要統一派位囉..

統一時咁樣排法啱唔啱?
1.band 1 頭
2.band 1 尾
3.band 2 頭
4.band 2 尾
5.band 3 頭
6.band 3 尾

唔該哂...

小兒是頭10名內(160人),以男仔計就第2,男女混合則第6。

在決定"自行"兩間學校時,我曾問個自己一條問題.....兒子在華仁、張祝珊、中華基金3個不同級數的中學就讀,考入大學的機會是否一樣?我給自己的答案是--只要父母不放棄,在那間中學讀,入大學的機會都是一樣。

基於這個信念,亦肯定以小兒的成績,是必定入到中華基金的,那麼我便豁盡了去搏:1st 華仁  2nd 皇仁。

為免同學競爭,入表前已不斷探聽較兒子成績好的男同學有否選這兩間,正如你說,家長都好口密的,無法知悉,唯有按原定計劃入表這兩間。

結果是華仁有得面試,而皇仁則沒有,這時才知道那個男同學真是選了皇仁,而且有得面試,幸好他沒有選華仁,否則.....不過人搶你,你亦搶人,成績在小兒之後的男同學,原來選了華仁,結果就係小兒得到這個面試機會。

小兒面試時有不錯的表現,幸運地入了華仁....

我只係對Band 1學校較熟,若你肯定兒子是Band 1,可以在統一時作下列組合:
1 :張祝珊 / 中國婦女會
2 :筲官 / 聖馬可
3 :民生 / 金文泰
4 :中華基金
Band 1學生不可能衰到去Band 3學校,Band 2學校一定收Band 1的叩門生的。
**上列只為何個人意見,自己必須深思,不要盡信任何人(包括我)。

好多謝你既回覆呀...
真係明白左當中既奧妙同選校技巧呀!
(有啲真係諗都未諗過呀!)

如果仔仔有你果個咁叻..就真係唔洗担心喇..
可惜..我果個一直都幾好..但臨呈分先退步..
再睇埋你既分享..我都唔會對自行有太大期望喇...

唉..唯有Keep住現有成績唔好比佢再跌啦..

原帖由 bubblex2 於 08-9-5 11:35 發表
東區呢兩間都係TOP既學校..咁選 ...

上年真係張祝珊唔洗in啊~~~對d唔多鐘意面試的小朋友就比較著數了....好似我個女甘,佢少少慢熱同怕羞,老師都叫揀ccsc好d.......其實洗唔洗面試都要考慮啊~~~

而丘佐榮的確幾多同學升上婦女會,今年無記錯好似20個......

原帖由 mummy_jen 於 08-9-6 00:19 發表

上年真係張祝珊唔洗in啊~~~對d唔多鐘意面試的小朋友就比較著數了....好似我個女甘,佢少少慢熱同怕羞,老師都叫揀ccsc好d.......其實洗唔洗面試都要考慮啊~~~

而丘佐榮的確幾多同學升上婦女會,今年無記錯好似20個..... ...

咁你女女最後有無成功入左CCSC呀?
如果有...係自行入定攪珠入的呢?
可唔可以分享下你既策略呀?

以你所知..CCSC同中國婦女會既教學方法有乜野唔同呀? 有意思係..邊間會比較谷啲呢? 邊間會比較活啲呢?
還是兩間都係死板板架?

問左好多問題..唔該哂你先..

小兒自行和抽籤首志願都是ccsc並慶幸成功進入, 策略是一條心選ccsc, 而且ccsc是看重成績和操行, 不理其他花巧嘢. 對學校印象很好, 仔仔也很喜歡, 讀得開心, 暫時功課不多也不深, 亦有不少活動, 並有朋輩輔導計劃, 大哥哥大姐姐幫新生適應新階段, 家長有學校 intranet e-class, 上課會循序漸進, 先附中文解釋, 不會一下子聽不明白嚇怕了, 還有"生活教育 life education" 堂課, 教導學生建立正確價值並為高中通識科預備. 留意12月會有家長會由校長講解學校理念和收生要求, 好有幫助, 你會清楚好多!

另有同學仔入了ccwc, 而且是精英班, 說好深好多功課, (ccsc 是沒有精英班的).  ccwc 詳情要其他家長介紹了, 另有 topic 在初中教育是 ccwc 家長開的, 你可問她們.

原帖由 Mercy 於 08-9-11 11:15 發表
小兒自行和抽籤首志願都是ccsc並慶幸成功進入, 策略是一條心選ccsc, 而且ccsc是看重成績和操行, 不理其他花巧嘢. 對學校印象很好, 仔仔也很喜歡, 讀得開心, 暫時功課不多也不深, 亦有不少活動, 並有朋輩輔導計劃, 大 ...

唔該哂你呀....:loveliness: :loveliness:

我想問ccsc和ccwc中文是甚麼中學, 我個朋友個女今年要選校, 因校內成績不錯, 頭3名內, 所以幫她問意見, 謝謝!
原帖由 Mercy 於 08-9-11 11:15 發表
小兒自行和抽籤首志願都是ccsc並慶幸成功進入, 策略是一條心選ccsc, 而且ccsc是看重成績和操行, 不理其他花巧嘢. 對學校印象很好, 仔仔也很喜歡, 讀得開心, 暫時功課不多也不深, 亦有不少活動, 並有朋輩輔導計劃, 大 ...

醒目開學勳章

CCSC = 張祝珊

CWCC = 中國婦女會中學

原帖由 bubblex2 於 08-9-6 19:59 發表

咁你女女最後有無成功入左CCSC呀?
如果有...係自行入定攪珠入的呢?
可唔可以分享下你既策略呀?

以你所知..CCSC同中國婦女會既教學方法有乜野唔同呀? 有意思係..邊間會比較谷啲呢? 邊間會比較活啲呢?
還是兩間都 ...

sorry啊~~~甘遲先覆你.....
我女最後入左ccsc,
我無論自行同大抽獎都係佢做1st choice...
自行時就cwcc做2 nd chioce...
因為太多同學仔以cwcc做1st choice了
加上女女講野唔係太叻...面試無咩著數~
同埋我報左中華基金做後傭...

以我所知,cwcc同ccsc都唔見得係活的學校來的,
但最大分別係cwcc有精英班分...
本人我唔係好鐘意就係呢樣野
因為小朋友剛剛由中文小學升上學
已經唔多適應
仲要將佢地甘分來分去...
我自己覺得對佢地的心理不係太好....

so far,我個女係ccsc都不錯...
識到d同學仔,覺得佢大個左....

原帖由 mummy_jen 於 08-9-16 08:58 發表

我女最後入左ccsc,
同埋我報左中華 ...

唔緊要....唔該哂你就真..:loveliness: :loveliness:

我都諗住報中基做後備..
巳經print左佢張form出嚟喇..
佢地十一月頭有講座呀..

至於選校..
真係要睇埋阿仔今次呈分成績係點先算..
:loveliness: :loveliness:

想問下, 你地話已報左中華基金作後備
但結果都係 7月至知
其實都唔知收唔收嫁噃

原帖由 mummy_jen 於 08-9-16 08:58 發表

我女最後入左ccsc,
同埋我報左中華 ...
‹ 上一主題|下一主題