用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 【李宗德】新學期 , 新形象 ... 準備須知 ...
go

【李宗德】新學期 , 新形象 ... 準備須知 [複製鏈接]

Dear all :

不知不覺 , 八月份只剩餘十多天 , 為了迎接新學期的來臨 , 我希望能夠比少少資料大家 , 好讓大家都能夠輕輕鬆鬆的迎接九月三日的開學日 !

形象篇 :

1. 為避免開時前一星期各幼/小/中學都去剪髮 , 我提意大家可以提早在開學前兩星期去剪頭髮 , 一來不怕和其他小朋友迫 , 二來 , 如果是剪得不合眼緣 , 還有兩星期時間可待留長 .

2. 小朋友的手指甲和腳指甲要留意 , 在開學前一/兩天就要修好 , 好讓小朋友都留個好印象給老師及同學 .

3. 校服不要太遲燙 , 最好就在開學前3~5 天準備妥當 , 因為開學前一天 , 盡量不要給自己做不完的功夫 , 可以的話 , 抽多一點時間和小朋友聊天吧 ! 這可以幫助緩和小朋友緊張的心情 !

4. 開學前一晚 , 把書包 (包括文具/水壺/茶點等...) 都check 一次 , 尤其是水壺和手巾仔 , 還可以預先抽出要著的皮鞋(連白襪) , 放到門口旁 , 那吃過早餐後 , 就可以舒舒服服穿鞋上學去 .

文具篇 :

1. 筆盒(簡簡單單的一個筆盒 , 切記不要太花巧 , 尤其是筆盒上有機關的那種 , 以我上年的經驗話比大家知 , 小朋友往往會被筆盒上的機關吸引著 , 引致無心聽書 ! 當然 , 我家的小豬更嚴重 !  )

2. 鉛筆 ( a.HB芯的鉛筆 , 請小一家長留意 , 不要給小朋友襟芯筆 , 因為小一的小朋友年紀還小 , 他/她們跟本都用不著 . 鉛筆可以準備 4-6 支 , 家長們都可以預先幫小朋友刨好 ,

3. 鉛筆刨 (小一新生第一年多數都不用帶上學)

4. 擦膠一塊 .

5. 間尺一把

6. 爉筆 / 木顏色 各一盒

7. 漿糊筆 / 白膠漿 各一支

8. 兒童剪刀一把 (最好是有刀套的那一種)

9. 透明 file 幾個 (留代儲存通告 , 其他文件等用途 )

10. 書包 ( 家長們都不要因款式或個人喜好而選購書包 , 因為小朋友每一天都要帶書 / 文 具 / 功 課 / 水壺及茶點等 ... 所以要以物料 , 輕巧 , 健康為選購條件 )

膳食篇 :

1. 餐具 ( 如小朋友將在學校訂飯時 , 那可隨意購買 , 因為多數在新學年 , 飯商都會供應一套新的餐具給小朋友 . 如果是自己帶飯的 , 那就要自備餐具了 . )

2. 飯壺 ( 家長們都可以請教身邊好友 , 那個牌子的飯壺比較耐熱 , 不要因為款式或個人喜好而購買 , 因為自己帶飯的家長 , 送飯時間會在小朋友們距離 Lunch Time 大約個半鐘頭送到學校 , 或者有些小朋友會在早上帶飯回校 , 如果飯壺不耐熱 , 那小朋友就要吃涷飯了 . )

3. 餐墊 ( 我個人認為 , 大家可以買一那軟身的餐墊 , 一來易於小朋友放到書包或飯袋 , 二來不會用起來亦十分方便耐用 . )

媽咪準備篇 :

1. 包新書/簿 (好多媽咪會話 , 唔怕啦 ! 最多叫小朋友小心d , 其實 , 包書/簿係好架 ! 一來 , d書會襟放d , 二來 , 如果唔小心滴咗 d 水落本書上 , 都有包書膠頂住 , 當然 ... 包咗書唔係話一定會keep到新既一樣 , 但總好過唔包 . 再者 , 你可以透過包書 , 同小朋友建立一份支持佢既感情 , 等佢都明白到 , 媽咪會為佢既學業而緊張 , 從中得益不少架 ! 如果怕麻煩既 , 可以買一隻 , 已經cut 好既包書膠 , 一般文具店都會有得買 ! 價錢會貴少少 , 但就好方便 , 好好用 ! )

2. 影証件相 ( 記住 , 小朋友需要穿著校服影証件相 , 開學時 , 學校會出通告通知 , 大約10張左右 )

3. 可搵定有關針卡 , 小朋友病歷 , 小一派位既表 ( 因為開學後 , 班主任會收起小朋友既針卡 , 留代日後打針同去健康院做體檢時用 . 帶歷 , 因為開學時 , 會有一份關於小朋友身體既報告 , 要家長填寫 , 如小朋友本身有其他病歷 , 可預先copy定一份 , 到時再交比班主任 . 小一派位表 , 就係上年大家都有填過一份小一入學既申請表 , 當中有個學生編號 , 到時你地會有用 , 搵定就唔駛打亂自己陣腳 )

4. 準備定支票簿 ( 一開學時 , 會有好多既通告派返嚟 , 好似訂飯 , 搭校車等 ... check清楚自己既支票簿重夠唔夠用 , 唔駛到時手忙腳亂 , 四圍問人借支票 )

5. 為小朋友預備一個或以上既文件夾 ( 到時將所有既通告 , 分類整理 , 例如 : 興趣班通告 , 學習通告 等.... 咁要搵起上嚟 , 就清晰好多架喇 ! )

6. 填寫手冊 ( 包捂填寫主頁既個人資料 , 貼相 , 家長同小朋友簽名 , 如果未知既答案 , 可以留空 , 好似將會搭幾多號校巴咁 )

校服篇 :

( 夏季 - 男生校服 )
1. 白色淡黃色衫領裇衫 , 配卡其色短褲 , 黑色腰帶 , 白襪黑鞋 , 卡其色線外套或冷外套 .

( 夏季 - 女生 校服 )

2. 淡黃色連身裙 , 白襪黑鞋 , 深卡其色線外套或冷外套 .

( 冬季 - 男生校服 )
3. 白色裇衫 , 配深綠色領呔 , 黑色腰帶 , 白襪黑鞋 , 卡其色線外套或冷外套 , 深綠色夾綿校褸或羽絨褸 .

( 夏季 - 女生 校服 )

4. 淡黃色裇衫 , 灰色連身裙 , 配灰色蝴蝶呔 , 白襪黑鞋 , 深卡其色線外套或冷外套 , 深綠色夾綿校褸或羽絨褸 .

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-10-29 00:23 編輯 ]
   1    0    0    0
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

家熹媽咪:

非常多謝你的詳細資料, 我已經印左出來, 到時照單執。不過有個問題, 第一日返學要帶咁多文具嗎, 定係等返全日的時候才需要呢?

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-15 06:38 發表
Dear all :
不知不覺 , 八月份只剩餘十多天 , 為了迎接新學期的來臨 , 我希望能夠比少少資料大家 , 好讓大家都能夠輕輕鬆鬆的迎接九月三日的開學日 !

形象篇 ...

原文章由 stella2005 於 07-8-15 17:56 發表
家熹媽咪:

非常多謝你的詳細資料, 我已經印左出來, 到時照單執。不過有個問題, 第一日返學要帶咁多文具嗎, 定係等返全日的時候才需要呢?

stalla :

咁快就pint 出嚟 , 哈 ~~ 我重未打完架 ! ^^

頭兩星期當然唔駛帶晒咁多文具啦 ! 呢個係要準備定既 , 只係比大家作個參考 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

唔好意思,又有野問添  
1)請問餐墊係咩size呀?
2)駛唔駛影定學生相咁呢?
3)第一日返學唔駛帶書,咁可唔可以唔帶個大書包呀?(但我又怕當日會派埋d新書

sorry呀~唔係催你
不過我一諗到就即刻要問咗先,唔係我驚我唔記得呀

原文章由 Kubi 於 07-8-16 01:38 發表
唔好意思,又有野問添  
1)請問餐墊係咩size呀?
2)駛唔駛影定學生相咁呢?
3)第一日返學唔駛帶書,咁可唔可以唔帶個大書包呀?(但我又怕當日會派埋d新書

sorry呀~唔係催你
不過我一諗 ...

KUBI :

唔緊要 , 到時開咗學 , 呢餐茶你一定走唔甩喇 !

1. 餐墊 大約係比 A4 大少少 , 如果你出去SOGO , 千色 , 喜之島等 , 都見倒架喇 !

2. 係要既 ! ^^ 記得著校服呀 !

3. 第一日返學 , 一般都係老師介紹自己 , 同學互相介紹等 ... 重會派D 通告返嚟 , 你最好就係 帶個筆盒 , 手冊 , 水壺同茶點比小朋友 !

[quote]原文章由 家熹媽咪 於 07-8-16 02:18 發表
KUBI :
唔緊要 , 到時開

又食字

[ 本文章最後由 Kubi 於 07-8-16 10:49 編輯 ]

家熹媽咪,
你咁幫得手,又高效率,呢餐茶抵請啦~
放心啦~文具、水壺同茶點果d我都會俾佢帶,不過我見咁少野帶咁大個書包好似『空朗朗』咁,所以咪問下囉

原文章由 Kubi 於 07-8-16 10:48 發表
家熹媽咪,
你咁幫得手,又高效率,呢餐茶抵請啦~
放心啦~文具、水壺同茶點果d我都會俾佢帶,不過我見咁少野帶咁大個書包好似『空朗朗』咁,所以咪問下囉

哈哈 ~ 玩完返嚟今日真係有d散 , 但又心思思想嚟 !

你話我年終呃呃埋埋幾多餐茶 !

阿寶,

你好有心機咁幫我們整d資料, 真係唔該哂你呀 !!

我想問:餐墊是否一定要預備呢?另外,小朋友是否在自己的座位吃飯呢?用膳後是否要自己抹枱呢?

原文章由 830mama 於 07-8-29 16:44 硐表
阿寶,

你好有心機咁幫我們整d資料, 真係唔該哂你呀 !!

KITTY :

哈 ~ 我地呢D閒人咁得閒 , 搵野打發吓時間啫 ! ^^

原文章由 柏柏媽 於 07-8-29 21:37 硐表
我想問:餐墊是否一定要預備呢?另外,小朋友是否在自己的座位吃飯呢?用膳後是否要自己抹枱呢?

餐墊最好就買定啦 , 唔好講話小一生 , 就算小二/三 既小朋友 , 都一樣會成到成檯都係架 !

佢地會喺自己個位食 , 食完飯後 , 我地要主將小朋友自己抹檯 , 但個別情況下 , 午膳姨姨都會幫手架 ! 放心 ~

書包規定

想問下,李宗徳對書包的規定有什麼?
有沒有顏色限制?
我們秋季才入小一,但看到一些書包減價,想買定先!!
Thanks!!

原文章由 ehllee 於 08-1-6 12:59 發表
想問下,李宗徳對書包的規定有什麼?
有沒有顏色限制?
我們秋季才入小一,但看到一些書包減價,想買定先!!
Thanks!!

ehilee :

書包冇限定款類同colour , 但冬季既飾品 eg:頸巾 . 大褸等就會指定某colour !

家熹媽咪,

你好,你話小一派位表 , 就係上年大家都有填過一份小一入學既申請表,但係我一印象都無,點算好呢?如果無咗份表,係唔係就check唔番個編號架?死啦我搵唔到呀。

回覆 # 的文章

我係荃灣2蚊店見到餐墊,2蚊一塊,軟嘅,都好唔錯,有超人呀咁嘅,近住楊屋道街市。

醒目開學勳章

你是否填寫保健咭申請書? 學生編號可以唔填都得, 上年我找不到小一派位表副本, 打電話問老師, 老師話若不知, 學校是會代填。

原帖由 kenichi 於 08-9-1 15:14 發表
家熹媽咪,

你好,你話小一派位表 , 就係上年大家都有填過一份小一入學既申請表,但係我一印象都無,點算好呢?如果無咗份表,係唔係就check唔番個編號架?死啦我搵唔到呀。 ...
‹ 上一主題|下一主題