用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 K3家長請幫下俾下意見!
go

K3家長請幫下俾下意見! [複製鏈接]

寶血幼稚園課程是否好淺呢?  升小學會點?

我星期一剛俾左留位費, 但聽課程好似好淺, 怕小學/中學難適應, 是否真的呢?  

想問下有無k3家長俾d意見呀?  我仔仔明年要返K1.  我們是住TKO, 我怕選錯.  唔該幫忙解答

[ 本文章最後由 WinkyLee 於 07-12-21 00:15 編輯 ]
   0    0    0    0

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

醒目開學勳章

唔可以就咁答深定淺.

首先, 家長要認同學校既教學理念. 教到一個奌樣既小朋友出來呢? 德育, 學習興趣, 自理, 自信, 禮貌各方面都好重要, 比起學識0羊字更重要. 寶幼做得好全面, 好有啟發性.

到真係講程度, K1-K2主要都係玩, 極度愉快學習; 到K3就開始要現實0的, 中文程度就一定唔淺, 英普程度就中等.

我女寶幼畢業, 依家讀傳統學校小一, 功課默書測驗都唔淺唔輕鬆既, 但係寶幼語文程度同小一適應預備做得好好, 我女銜接得都好好呀.

原文章由 WinkyLee 於 07-12-21 00:13 發表
寶血幼稚園課程是否好淺呢?  升小學會點?

我星期一剛俾左留位費, 但聽課程好似好淺, 怕小學/中學難適應, 是否真的呢?  

想問下有無k3家長俾d意見呀?  我仔仔明年要返K1.  我們是住TKO, 我怕選錯.  唔該幫忙解答 ...

原文章由 YongXin 於 07-12-21 12:20 發表
唔可以就咁答深定淺.

首先, 家長要認同學校既教學理念. 教到一個奌樣既小朋友出來呢? 德育, 學習興趣, 自理, 自信, 禮貌各方面都好重要, 比起學識0羊字更重要. 寶幼做得好全面, 好有啟發性.

到真係講程度, K1-K2主 ...

我好認同,一間好的學校除了教好知識外,品德都好重要.
因為品德真的要從少培養,眼見有些小朋友真的很無禮貌,我最怕的見到和遇到的!

Dear YongXin

My son was accepted by True Light-Tai Hang (p.m. class) and Precious Blood (p.m. class) too, it hard to choose?  Would you give some suggestion!  What is the difference in the English Lesson in Precious Blood and True Light? It is English Lesson in True Light is not so strong than True Light?

醒目開學勳章

我對真幼認識唔多, 但係我知同寶幼一樣, 都係一間好學校, 歷史悠久, 活動教學同樣做得出色, 小朋友開心上學.

我係寶幼校友, 有多少少感情分.

原文章由 lamlauanita 於 07-12-21 14:52 發表
Dear YongXin

My son was accepted by True Light-Tai Hang (p.m. class) and Precious Blood (p.m. class) too, it hard to choose?  Would you give some suggestion!  What is the difference in the English Le ...

一睇就知寶幼好,每次睇完你寫D POST,我都學到野
原文章由 YongXin 於 07-12-21 12:20 發表
唔可以就咁答深定淺.

醒目開學勳章

我識少少, 扮代表.

不過我真係普通家長來架, 唔係寶幼派來做宣傳既.

原文章由 catmilkw 於 07-12-21 16:29 發表
一睇就知寶幼好,每次睇完你寫D POST,我都學到野

寶幼不用做宣傳,佢地咁好,係人都知
原文章由 YongXin 於 07-12-21 16:34 發表
我識少少, 扮代表.

不過我真係普通家長來架, 唔係寶幼派來做宣傳既.

YongXin

謝謝你俾的 意見, 我都好明白, 寶血的校風, 老師也很好, 我好再認真的考慮.

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

男仔: 讀寶血幼稚園還是大坑真光幼稚園?

I am 15/16 my son will join the lucky draw for the
primary section.  Would anyone give any suggestions?

原文章由 lamlauanita 於 08-1-6 18:43 發表
男仔: 讀寶血幼稚園還是大坑真光幼稚園?

I am 15/16 my son will join the lucky draw for the
primary section.  Would anyone give any suggestions?

我想如果不是為了升上真光中學,我就不會選真光了!

醒目開學勳章

Sorry, 香港真光中學----是女校嗎?<br />
你個係仔仔?  :)

原文章由 Anpanmama 於 08-1-13 02:44 發表
Sorry, 香港真光中學----是女校嗎?
你個係仔仔?  :)

是的,中學是女校.

唔可以就咁答深定淺.

可否透露你女升到那問傳統學校呢?

醒目開學勳章

跑馬地聖保祿天主教小學.

原文章由 emiapril 於 08-2-28 02:32 發表

可否透露你女升到那問傳統學校呢?

回覆 #15 YongXin 的文章

寶血小學係男女, 。當時你有否考虑比女兒升寶血小學, 因中學係女校。而寶血小學又好唔好?
我個係囝囝, 想選天主教學校, 就算姐姐讀寶小, 細佬到中學階段都要再申請升中派位。
但若寶小係好ge, 我都會考慮, 起碼家姐讀緊, 細佬一定入, 遲多幾年先再諗!

醒目開學勳章

你可到同版既"寶幼同學會"0個個topic:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1134884&extra=page%3D1

我地有討論.

原文章由 emiapril 於 08-3-2 17:58 發表
寶血小學係男女, 。當時你有否考虑比女兒升寶血小學, 因中學係女校。而寶血小學又好唔好?
我個係囝囝, 想選天主教學校, 就算姐姐讀寶小, 細佬到中學階段都要再申請升中派位。
但若寶小係好ge, 我都會考慮, 起碼家姐 ...
‹ 上一主題|下一主題