用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 有人知道嗎-培正中學會收返幾多%自己小六的同學? ...
go

有人知道嗎-培正中學會收返幾多%自己小六的同學? [複製鏈接]

係咪一般在培正小學讀緊的都會有80%收返?
   0    0    0    0
[

聽講係收80% - 85%培小學生。

原文章由 Win0501 於 07-12-22 16:16 發表

我個仔個 Miss 話頭 100名就會有保証
其他名次好睇當年頭 100名既會唔會選擇培中而有位多出

佢話每科有 90分就會係安全警界線 ???

回覆 #1 3BabyMom 的文章

頭100名都不是80%啦, 差不多300人,仲要90分真喺難上加難(以我個女的成績)

原文章由 ivywong2301 於 08-7-13 13:43 發表
頭100名都不是80%啦, 差不多300人,仲要90分真喺難上加難(以我個女的成績)

其實以今年來說band 1生約有50%, 即名次150內. 暫時未聽到這批同學上不到培中.

我又聽有個朋友話考120以內就收番, 我個仔依家讀緊小四, 成績好一般, 中英數都是七十幾分, 我都好驚佢入唔返培中, 我在另一個topic見有家長話考250名都入得返培中, 係咪真既呢, 有無家長有聽到過呀
可憐天下父母心 :cry:

原帖由 mimikitty28 於 08-11-28 15:25 發表
我又聽有個朋友話考120以內就收番, 我個仔依家讀緊小四, 成績好一般, 中英數都是七十幾分, 我都好驚佢入唔返培中, 我在另一個topic見有家長話考250名都入得返培中, 係咪真既呢, 有無家長有聽到過呀 ...

上年的競爭很大, 如主科只有70多分, 名次定過了220. 如考250名的那個同學入了培中, 他可能是隨機編號好或可能是以體藝入讀. 加油吧.

體藝是否代表學校出外參加比賽呢, 如是田徑校隊可以嗎

原帖由 KathyKwong 於 08-11-28 16:23 發表

上年的競爭很大, 如主科只有70多分, 名次定過了220. 如考250名的那個同學入了培中, 他可能是隨機編號好或可能是以體藝入讀. 加油吧.
可憐天下父母心 :cry:

原帖由 mimikitty28 於 08-11-28 16:42 發表
體藝是否代表學校出外參加比賽呢, 如是田徑校隊可以嗎

都會有機會的. 到小六時學校會通知學生可透過這計劃入表申請. 培中會進行面試.

以今年小六年數計

中學有240個位
5%要留給中一留班生(12個位)
30%要留給自行收生 (72個位) - 所有位都給培小學生

剩餘學位即240-12 - 72 = 156
其中156個學位要撥出85%作直屬小學學位 (即133個位)
另15%作統一派位大抽獎姶九龍城區小學 (即23個位)

總結︰
72 + 133 = 205 位會給培小學生
今年小六有312人
即65%學生可順利升回培中

希望以上解釋, 各位家長可以明白

Saiyeest

原帖由 Win0501 於 07-12-22 16:16 發表

saiyeest,

Thank you so much!你提供既資料好有用呀!真係唔該晒!

多口問一句,如果升唔返培中,女仔係咪好多都去培道?請問你個屆係唔係咁呢?

Lulu

原帖由 saiyeest 於 09-2-21 21:18 發表
以今年小六年數計

中學有240個位
5%要留給中一留班生(12個位)
30%要留給自行收生 (72個位) - 所有位都給培小學生

剩餘學位即240-12 - 72 = 156
其中156個學位要撥出85%作直屬小學學位 (即133個位)
另15%作統一派位 ...

我個仔係2008年度升培中, 聽說都係有女同學去了培道,然後再回培中叩門。男生則有些去了鄧鏡波及五旬節。

原帖由 Lulu0820 於 09-2-23 10:13 發表
saiyeest,

Thank you so much!你提供既資料好有用呀!真係唔該晒!

多口問一句,如果升唔返培中,女仔係咪好多都去培道?請問你個屆係唔係咁呢?

Lulu

Thank you so much for your info!

Lulu

原帖由 saiyeest 於 09-2-23 10:54 發表
我個仔係2008年度升培中, 聽說都係有女同學去了培道,然後再回培中叩門。男生則有些去了鄧鏡波及五旬節。

Lulu0820,

知唔知培道女中質素如何呀?

原帖由 Lulu0820 於 09-2-23 10:13 發表
saiyeest,

Lulu

小六班主任對培道 鄧鏡波 的有正面的評價,而且培道係同培正同一教會辦, 應該不差。
但我個係仔, 所以沒有留意女校資料,建議可去培道實地看看學生,觀察下校風。

原帖由 Ellensu 於 09-2-24 09:08 發表
Lulu0820,

知唔知培道女中質素如何呀?

thank you & pls check pm.

Checked and replied.

saiyeest

原帖由 Ellensu 於 09-2-24 14:16 發表
thank you & pls check pm.

thanks!

原帖由 saiyeest 於 09-2-24 14:39 發表
Checked and replied.

saiyeest

Dear P6 & PCMS parents,
Will all the PCPS students applied PCMS in 自行分配學位 need to be interviewed?
What are the queations by PCMS? Any PTH testing?
原帖由 Ellensu 於 09-2-24 15:58 發表
thanks!

原帖由 fatkk 於 09-3-3 16:54 發表
Dear P6 & PCMS parents,
Will all the PCPS students applied PCMS in 自行分配學位 need to be interviewed?
What are the queations by PCMS? Any PTH testing?

培正第一階段是不用面試的, 學校應該會告訴收多少學生在這階段, 而學生的名次已可知道了.另上年度有5%可以特別技能申請入培中, 這部份的學生是要經過面試的.
‹ 上一主題|下一主題