用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙的永光、余近卿、培敦、潔心、聖文德 ...
go

黃大仙的永光、余近卿、培敦、潔心、聖文德 [複製鏈接]

請各位父母快快幫忙:

我女兒只有Band 2 尾的成績,操行得B-。我想在以下黃大仙區的band 2 中學,選兩間最好的作為自行分配的選擇,請給我意見及排名先後:

1.永光、2.余近卿、3.培敦、4.潔心、5.聖文德
   0    0    0    0

選 : 3.培敦 & 5.聖文德

版主 醒目開學勳章

樓主, 我同你既情形差不多,我揀左培敦、潔心

回覆 #3 kming 的文章

1. 培敦、2.潔心

wwtbid,小草 & 華媽媽:

非常多謝你們的意見,可否解釋多些你們為何選培敦、聖文德或潔心呢?是否它們校風較好、學生質素不差或是學校老師對學生很有愛心呢?

另外我聽說永光和余近卿近年學校辦得越來越好,壞學生減少,可否給些意見?

心急人,謝謝!

我會咁排: 聖文德, 潔心, 培敦, 余近卿, 永光
不過聖文德有兩間聯繫小學, 留意, 但我認為是校風成績最好的一間

版主 醒目開學勳章

你寫果幾間都係我心水,之前都係上網睇人地意見,下次統一時都會排呢幾間上前面~

至於我點解揀培敦同潔心做自行,其實係聽班主任意見既,佢話培敦近年既德育搞得唔錯,會睇學生乖唔乖,唔係淨睇成績,而且又近我屋企。另外潔心佢都話唔錯,不過就無特別比評語~
原文章由 kming 於 08-1-23 09:34 發表
wwtbid,小草 & 華媽媽:

非常多謝你們的意見,可否解釋多些你們為何選培敦、聖文德或潔心呢?是否它們校風較好、學生質素不差或是學校老師對學生很有愛心呢?

另外我聽說永光和余近卿近年學校辦得越來越好,壞學生減少,可否給 ...

版主 醒目開學勳章

聖文德我本來都有揀,但老師話潔心好過聖文德,不過無講點解(可能係佢個人觀感吧),我最終揀左潔心係諗住阿女讀女校都好,同埋聖文德有小學升上黎,好似比出面學生既學位會少D~
原文章由 一樣的天空 於 08-1-23 09:46 發表
我會咁排: 聖文德, 潔心, 培敦, 余近卿, 永光
不過聖文德有兩間聯繫小學, 留意, 但我認為是校風成績最好的一間

你無諗過九龍真光?我係你會將培敦擺前。
原文章由 kming 於 08-1-18 22:38 發表
請各位父母快快幫忙:

我女兒只有Band 2 尾的成績,操行得B-。我想在以下黃大仙區的band 2 中學,選兩間最好的作為自行分配的選擇,請給我意見及排名先後:

1.永光、2.余近卿、3.培敦、4.潔心、5.聖文德 ...

我明天會請假去看看余近卿、培敦、聖文德的學生質素, 然後選兩間交form. 潔心是女校,我害怕女校的女生比較吋,我女兒在小學已經常常被人蝦,好擔心.

你們說聖文德有兩間聯繫小學, 是否只影響自行,少D收出面的學生. 但統一時是大抽獎,聖文德應該不能自己挑選? 聯繫小學應沒什影響出面學生既學位,是嗎?

不知道九龍真光校風好唔好? Band幾? 在哪裡? 只知是女校.

Thanks

我的意見....
潔心的口碑不錯,
見過潔心的學生到圖書館自修室溫書,挺守規矩的;
余近卿近年極力創造英文環境,
另,我表弟在此校讀中一,覺得不錯;
聖文德,鄰居在此校升中六,
他的評價麻麻,說是學生質素不高,
不過可能他自己本身讀band1,不習慣吧;
培敦則不清楚~

(我也是黃大仙區的街坊)

女校有時都幾麻煩, 太多女仔多是非唔在講, 玩杯葛孤立嗰下先要命.

聖文德在統一派位時同樣要留位比聯繫小學的band 1 & band 2生 for 優先取錄. 不過勝在學位夠多.

讀慣band 1 原校升唔到中六梗唔慣, 例如讀開協和轉咗去卜記, 讀開保一要去余近卿, 一定覺得D同學唔夠班啦. 去聖文德升中六已經唔錯了.

九龍塘真光係九龍塘地鐵站附近,有位媽媽話佢個女係度讀,話校風幾好。你最好睇下學生放學,佢地放左學上左車,會原形畢露。
原文章由 kming 於 08-1-23 19:50 發表
我明天會請假去看看余近卿、培敦、聖文德的學生質素, 然後選兩間交form. 潔心是女校,我害怕女校的女生比較吋,我女兒在小學已經常常被人蝦,好擔心.

你們說聖文德有兩間聯繫小學, 是否只影響自行,少D收出面的學生. 但 ...

永光

:;pppp: 永光上年收band 2頭學生,校風好
‹ 上一主題|下一主題