用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 想問下學校環境?
go

想問下學校環境? [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位mummy,daddy:

我個大女今年要選擇小學喇~本身我想佢考主愛既,但聽聞功課好多,test又多,學校比較著重學生既成績!而我係呢個bk網見到有家長講過呢間仁紀係著重小朋友身心發展!我想問下各位家長,呢一間學校既程度係咪真係唔會好"迫"小朋友讀書架??因為我大女讀書都只係不過不失!而活動方面又多唔多呀?老師們又ok嗎???thks
   0    0    0    0
[

原文章由 dudu19812002 於 08-4-24 23:16 發表
各位mummy,daddy:

我個大女今年要選擇小學喇~本身我想佢考主愛既,但聽聞功課好多,test又多,學校比較著重學生既成績!而我係呢個bk網見到有家長講過呢間仁紀係著重小朋友身心發展!我想問下各位家長,呢一間學校既程度 ...

dudu19812002 :

最初見您post出黎既題目,仲以為您問校園環境添--呢個好明顯,係仁紀贏晒,尤其是將來學校既小一生,果時校園綠化計劃應已完工,應該係最具環保意識既校園(都係多得家教會常委阿符太每日返工咁返,小息帶領小朋友澆水,兼照顧有機耕種班既作物,幅示範田又整得好靚……)總之,就硬件而言,仁紀係擁有一個A級校園

就軟件而言,您可以去校網睇吓佢地個發展計劃,目標都係著重小朋友既全面發展。

您問功課多唔多?好難答到您,因為每位老師既風格都唔同,佢地亦會因應唔同既小朋友,而有唔同既教學部署。我地有d班既家長,會嫌佢地班既功課長期偏少,而提出不滿既意見。有d家長又會欣賞老師有規律地佈下好多功課俾佢地,令佢地既小朋友吸收得更好。

個人比較鍾意有多d自由既時間,不過覺得我囡果班功課量都算合理。亦識得其子弟有少少學習障礙傾向,極怕抄書既家長,響功課應係稱冠全級既果班,都仍冇乜意見--因為見到個老師好俾心機,而且多作溝通,又肯鼓勵小朋友,所以咪積極配合囉

老實講,小一適應真係幾唔容易既,我囡由活動教學既幼稚園過渡黎,過程辛苦,搞到我幾乎想轉校,響上網同問其他校家長意見既搜集資料期間先發覺,仁紀既功課量真係唔算多,而且,都發現其實傳統教法,例如做抄寫功課咁,對小一生而言,真係頗見效及有其道理既

其實同一功課量,小一生要用既時間係最多既,愈到高年級愈容易應付。個人感覺係,單就量而言,今年亦較去年少,可能因為校長不斷向老師強調,要著重小朋友全面發展之故(小一就曾有老師想較嚴厲處分欠功課既學童,訂下針對其班既罰則,後經家長反映後,校方作了相應調整)。

個人認為,"迫"小朋友讀書既,好似係家長緊張d喎
仁紀係區內成績較好既學校,重學業係傳統黎既,似乎好難改弦換轍(有冇咁既必要呢?),重要既係,學校會唔會將資源傾斜響精英學生,而忽略成績略遜既學生?

以我個人所知,肯定唔係。發展方向都唔係咁,假如係"迫"既話,學校更願意去"迫"學生培養閱讀中英文課外書既興趣,在鼓勵閱讀方面花了許多心思。

至於老師方面,其實係人夾人緣,但仁紀既多數老師會諗好多方法去鼓勵學業未如理想既小朋友,俾幾多機會佢地在其他方面發揮,培養佢地既自信。呢方面,有高年級家長分享過,佢地既子弟或者成績略遜,但操行好既話,擔任服務生或班長、風紀既機會,唔會同成績好既同學有分別。

講到活動,單是家教會舉辦既課餘興趣班,已逾六十班,尚有許多老師親自帶既校隊同紀律團隊既活動。我冇詳細同其他學校比較過數量,唔知咁算唔算多,不過都真係識得有同學仔星期一至星期五都會安排課餘活動既(您記得要參加家教會,否則人多要抽籤既話,非家教會會員好難參加到,但會員既就盡量開班滿足其需要)。當然,咁既情況響仁紀唔算多,因為多數家長幾緊張小朋友既學業,而佢地既課後時間真係幾緊張,未必會咁安排。

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-4-26 00:40 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 csy_ma 於 08-4-26 00:36 發表

dudu19812002 :

最初見您post出黎既題目,仲以為您問校園環境添--呢個好明顯,係仁紀贏晒,尤其是將來學校既小一生,果時校園綠化計劃應已完工,應該係最具環保意識既校園(都係多得家教會常委阿符太每日返工咁返,小息帶領小朋友 ...

我好開心呀!你好有心機答我既問題~~~睇你打得咁詳細,真係好多謝你呀!! 我依家更加清楚呢間學校既野喇!不過,我已經好擔心我大女喇!因為佢真係讀書又唔ok,近期係學校既操行又唔係好好,所以依家我都好多時擔心到訓唔到喇~

我聽你咁講,睇到間學校唔迫小朋友讀書!!!我真係好想女女可以入到去!其實佢依家係中華基督教會既學校架,入聖公會既學校會唔會真係好難呢??而且聽聞仁立,仁紀係難入既學校!我又想請問下,選校有冇咩好心得,有多d機會可以提升入仁紀既機會率呀???
[

原文章由 dudu19812002 於 08-4-26 20:11 發表

我好開心呀!你好有心機答我既問題~~~睇你打得咁詳細,真係好多謝你呀!! 我依家更加清楚呢間學校既野喇!不過,我已經好擔心我大女喇!因為佢真係讀書又唔ok,近期係學校既操行又唔係好好,所以依家我都好多時 ...

dudu19812002:

擒晚其實我寫咗好多俾您嫁,不過錯按掣冇哂,就放棄咗

最主要係想問:您個囡都未讀小一,您點知佢讀書o唔ok?唔通佢做過專業評估?

假如佢只不過響幼稚園成績唔好,咁好可能係智力年齡未到咋喎 阿囡有個同學仔,係級前列位置,但佢媽咪就話俾我聽,阿囝K3時叫佢串一至十既英文生字,佢串咗成年,都成日唔記得,點知過咗六歲後,要佢再串,佢一下就串到了  

所以,點解教局唔鼓勵幼稚園有默書測驗,就係咁解。當然,會有d小朋友較早熟,響呢方面好得,但又唔代表唔得既小朋友唔正常喎,不過係唔能夠做揠苗助長既苗咁話啫,未必好有問題。假如家長因為對小朋友冇信心,佢會感覺到,可能會因此而對佢自己冇信心,咁幾易做成惡性循環

幼稚園既學生,似乎只要鍾意聽父媽講古仔,肯邊聽邊睇字,已經好ok(我囡就只鍾意聽故事,唔肯睇字 )。我囡幼稚園係活動教學,我地又冇乜教佢超前認字,小一適應冇錯係幾辛苦,但係到咗下學期,最遲到咗小二,就轉到直路了。您唔好咁心急,對自己個囡有信心和耐心,可能好過窮擔心吧?

至於點先較有機會入仁紀,呢個我真係答唔到您。因為老公係舊生,我地第一輪已有入場卷。我囡係幼稚園係聖公會既,佢果屆有逾廿個同學仔一齊上呢間小學,其中有幾位係第三輪面試入到既。其實呢d,都幾靠抽獎運,之後,就要睇父母既誠意

我識得有位爹地,每日俾一個唔同既email,一個fax同一個電話俾目標學校,求副校俾個佢個囝一個面試機會,結果入到出名難入既荃灣浸信聯 (果位爸爸後來問副校點解會收咗佢個囝,副校就話:因為佢有一個好爸爸囉!都真係幾感人)

仁紀既面試好似要見埋家長(聽講都有筆試),我諗誠意同態度都好重要,俾個貼士您:仁紀幾著重培養小朋友既中英文閱讀興趣,前此最好為此多作準備,又或強調佢地響幼稚園期間有豐富既課外活動,可能機會會高d

祝好運

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-4-26 21:56 編輯 ]

父母普遍相信只要貼身監察子女的功課,孩子的成績便會進步。其實最影響子女成績的是"情緒"這一環,父母與子女的關良好,家庭氣氛和睦,子女情緒自然穩定。但若然父母情緒不穩,我們又怎能奢望孩子的成績卓越呢?誠心祝福媽媽先掌管健康,再重建親子關係。

--以上摘自<經濟日報>鄧藹霖 "會笑的媽媽"專欄四月廿四日。鄧從長子眼中的巫婆走到現在,其教訓都寫在她自己的書上,希望您有空也去看看。

醒目開學勳章

csy_ma:

次次睇到你打咁多野俾我,真係好鬼開心~~~ 你仲俾埋貼士我添!!
其實你都講得好對,依家我個囡又未讀小學,幼稚園只係一個比佢地適應讀書生活既一個起點,我聽你咁講完,我都發現自己呢幾排都開始緊張個囡既成績多左,攪到自己都開始失眠!!而個囡又真係情緒上面失控左好多,我真係要檢討一下先得!!可能我聽得太多其他家長講小學既恐怖野,成日都怕個囡到時會好辛苦,不如依家去俾佢慢慢適應,但整整下我就加強左~~仲令囡囡辛苦左添!!
其實我真係好緊張,真係好怕囡囡唔知派左去邊度呀?我真係唔想佢要去咁遠讀書,好辛苦!!放心,我會同囡囡一齊努力~~希望囡囡真係有呢個運氣,可以做到你囡囡既小學妹啦~~~
[

插班生

現住石梨,下月搬到葵涌邨,小女今年9月升小五,想找一間全日制的小學(葵涌及荃灣),現讀石籬天主教下午校,全級153人考3X.(很多小學也沒有位) 謝謝

原文章由 dudu19812002 於 08-4-29 11:24 發表
csy_ma:

次次睇到你打咁多野俾我,真係好鬼開心~~~ 你仲俾埋貼士我添!!
其實你都講得好對,依家我個囡又未讀小學,幼稚園只係一個比佢地適應讀書生活既一個起點,我聽你咁講完,我都發現自己呢幾排都開始緊張個 ...

唔好話未上小學,我讀緊小二既囡,呢頭默完書,唔夠一個星期都唔記得哂啦  ,與其花時間谷佢短期記憶,不如培養佢閱讀既興趣,等佢到大d既時候肯自發學習

我以前既方法用錯咗 ,同佢一齊睇同讀高小學生都未必識晒既中英對照古仔,雖然因為阿囡幾個月都鍾意睇同一本書,搞到識背咁滯,但佢就完全認唔到d字.

今年,俾其他學校既家長醒,教我由多圖少字既書開始,效果就好好多 英文書如Oxford Stoy Tree係唔錯既選擇,一套6-8本書 (彩色)+6-8細workbook(雙色)+CD,都係$200左右 (荃灣三聯有賣,不過教協最平,盛惠$180左右 ).唔好以為套書每頁得幾個英文字,買黎好徙,因為圖多字少,小朋友好易猜出字既字義,而且個字會不斷出現,唔覺唔覺,小朋友就自己認到.

您不妨由Blue Book開始 (8本),每晚臨瞓就開CD邊睇書邊聽,堅持咗三個月,包保效果好過您每日逼佢背生字.而且,學習時間可以平和又愉快 (好辛苦,我囡到小二先至培養到閱讀既習慣,因為我屋企唔俾自己開電視,佢假日一起身,通常就會跑到”圖書閣”睇書,要我地倒轉催佢先肯放手,所以佢最差果科中文都響冇乜溫書下進步咗

另外,假如家長響屋企忙緊,開英文既VCD小朋友睇,亦係一個省事既學習方法.我囡自細都鍾意睇Teletubbies同Tweenies,一隻碟睇成百次咁滯,就算唔睇字幕,都會猜到字義同記得d音,到大咗聽到個字(小一係讀卷既),就唔會咁陌生,所以佢英文成績通常都OK(我地8字頭已收貨,但中文之前點努力都唔到!

另外,多d玩網上遊戲,亦係一個方法,詳情請參考http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1238032&extra=page%3D1(我將仁紀某次家長講座既講義打咗上去)

醒目開學勳章

csy_ma:

等我都要去書局先得!其實我個女都好喜歡去書局架!!不過,我因為1對3,所以都好難去時時配合佢囉~以前我一到左星期四就會帶佢去D博物館,科學館,太空館架喇(因為免費MA )不過,依家就好難去喇~
我又好多口咁問你一下,你住邊架???
[

醒目開學勳章

原文章由 ck43420 於 08-4-29 11:46 發表
現住石梨,下月搬到葵涌邨,小女今年9月升小五,想找一間全日制的小學(葵涌及荃灣),現讀石籬天主教下午校,全級153人考3X.(很多小學也沒有位) 謝謝

咦..其實我聽聞天主教既學校係好D架!其實葵涌村有部小巴去石籬架喎~有冇諗過唔轉校呢?因為你女女都升小五,呢個時候要佢從新適應,會唔會好辛苦呀??
[

原文章由 dudu19812002 於 08-4-29 15:03 發表
csy_ma:

等我都要去書局先得!其實我個女都好喜歡去書局架!!不過,我因為1對3,所以都好難去時時配合佢囉~以前我一到左星期四就會帶佢去D博物館,科學館,太空館架喇(因為免費MA )不過,依家就好難去喇~
我又好多 ...

我住深井(好遠,冇校車同保姆車到 )

好羡慕您有三個,一定好熱鬧了?而家大果兩個應可以一齊睇圖書了?再大d,仲可以請姐姐講古仔俾細既聽,既俾佢有滿足感,又可令佢更愛書.全職媽媽嗎?仁紀都幾多全職媽媽,住附近既話,可搵到唔少同道

我囡最鍾意果兩套卡通,都響以下網站搵得到,假如您部腦夠快既話,上去睇仲好(因個畫面細,注意力會轉移去睇字,download需時,可順便問佢聽唔聽得明)
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/

原文章由 dudu19812002 於 08-4-29 15:06 發表

咦..其實我聽聞天主教既學校係好D架!其實葵涌村有部小巴去石籬架喎~有冇諗過唔轉校呢?因為你女女都升小五,呢個時候要佢從新適應,會唔會好辛苦呀?? ...

ck:

我地又唔係校方,實則又唔係好清楚您想問乜?真係好難回應您。

就像dudu所說,升小五先黎轉校,除非您囡囡適應力過人,否則分分鐘得不償失。其實石籬離葵涌邨都唔係好遠啫,我地學校好好似都有幾多同學仔住石籬,總好過我由深井返學

仁紀係我老公既母校,唔係我既心水,當初阿囡適應有困難,加上遠,我都有考慮幫佢轉校(仲搭到路,有機會去到離屋企最多15分鐘車程,升學率又拈既區內最熱門學校添),不過最終因為唔願意冒轉校既危險(隔咗一年,人地個個都熟,適應順利既話,小二轉去,都起碼到下學期,甚至小三先融入啦),加上阿囡又對仁紀好有歸屬感,又覺得呢度既老師好唔錯,學校發展方向又啱我,所以就冇轉到。

除非您個囡好唔鍾意現時讀既學校,否則,關鍵時候轉校真係有幾大既風險……何況,如果唔係top10,到呈分試先黎插班,校方似乎都會好謹慎咁考慮 (聽講仁立小一小二留返好多位,等小三黎收街外top既學生,但係係小三) ,我都聽過仁紀收過小五既插班生,但似乎係少數特例,您想試,可以試吓,最好先徵求阿囡既意見,若果唔係佢黎個消極抗拒或者唔適應,分分鐘成績大跌

係喇,唔記得講:套Oxford Stoy Tree既blue book中有幾本亦係學校既指定課外讀物,響堂上都有得教,之前有睇過,梗係著數d

此外,除咗極名校外,好多小學校係用Longman Express做英文課本(部分名校會讀高一級),本書街外有CD同CD-ROM版賣(CD響荃灣三聯就有,CD-ROM要去到旺角天利行,約$200蚊上下),如果真係想快人一步,不如買隻CD-ROM返屋企,等小朋友得閒聽吓唱吓玩吓遊戲,唔覺唔覺背晒課文仲好啦

以下係其他英文故事遊戲網推介:
http://www.hkedcity.net/resources/vgal/ (ETV)

http://www.go4english.com/ffk/index.php?lang=en

http://www.storyplace.org/preschool/preschool.asp?themeid=1

http://www.mightybook.com/

http://www.rif.org/readingplanet/content/read_aloud_stories.mspx

不過最多似乎都係製作咗好多得獎兒童節目既:
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/(之前介紹過)

每日去睇一篇,成效包好過每日背生字 (高年級既經驗係:佢地或者唔難響默書度攞高分,但響考理解既卷一同考應用既卷二就易遭滑鐵盧)

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-4-30 10:35 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題