用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仲未訣定揀"仁立"定係"仁記"好呀 ...
go

仲未訣定揀"仁立"定係"仁記"好呀 [複製鏈接]

2    0    0    0

有關您這個問題,年多前有仁紀家長分享佢在抉擇之前既經驗,抄錄如下:

呢排仁立,仁纪好 hit 喎, 咁多 topic 講緊      

其實我係另一個 topic 都講過每間學校都係各自有自己的問題,好似谷小朋友咁, 睇完 heart & moon 嘅 topic 都知間間學校都係咁架啦,之前仁立 & 仁纪都收我個囡時, 我都問過好多人意見.

1) 仁立三年级 ~ 成績比較差,見家長時老師話我地幫唔到佢請佢自己揾人補多 d 習 (查實個男仔已經一至六都補習),
個 Mammy 同我講話你選仁立讀得叻就好,成績差就冇人理架啦, 佢話佢覺得 D 老師直頭暗示已經放棄咗佢!

2)  仁立六年级 ~ 2個都剛今年畢業, 2個都讀書好叻 brand 1 學生, 1個就話仁立 Ok 冇問題, 係果廁所污糟 d 唧 (佢話之前有家長寫去報紙投訴過, 但我唔 sure 呀)
另一個就話如果有细佬妹一定唔會比佢讀仁立,因為大家都好辛苦,喺四年級都想轉校,但冇轉到。

至於仁紀我問過三個都係今年升二年班, 可能佢地 3個都好叻, 考試都係全级 50名以內, 剩係話比我聽適應得好好,只係頭一兩個學期要習慣吓默書,測驗呢 d,之後就 OK。

其實我呢個幾月都好大壓カ,

Fm: ccpig06-10-22
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=642161&extra=page%3D2&page=30
(舊的在前p30)

Re: YLM is a good school

Hi,各位仁紀媽媽
讓我跟大家分享小女過去5年的學習生活情況 :-
我有兩位小朋友就讀於仁紀,大女是精英班學生,細女並不是。她們分別於3年級及現時5年級也有留校補課,而放學亦需坐40分當校車才回到家中。當然,小朋友間中也必定有呻tired的情況,但根據我的長期經驗與觀察,大部分時間,她們及一些同學們亦十分享受留校補課,而最重要的是她們領略到老師付出心血,師生目標一致 : 求學就是求進步-------各方面的進步。從而令她們保持有學習動機,小朋友的小學知識基礎好,到上中學時,便應相對容易如何解決學習上的困難了,不用太心亦啊。本人是在職媽媽,平日實在沒有什麼時間跟她們活動及溫習,但退一步想,平日可以讓她們學會獨立,學會時間管理,到Friday evening & Saturday ,則盡量安排課外活動舒展身心 : Piano, ballet dance and swimming etc….於星期日安排一些時間了解及指導她們不明白的功課後才外出一起吃喝現樂, 增加親子感情。
再講:有些小朋友的奮鬥心是要不斷地磨練出來的,不要怕她們遇上壓力,最緊要讓她們知道如何解決及面對困難。  
我的幼女,資質較平庸,但她得到老師的關愛及鼓勵並不會比並他學業成績優良的同學少,而她獲得公職的機會如班長、風紀等職位和成績好的同學相差不大,學校這一些安排既可在令小朋友無論在自信心培養方面幫助不少,又可讓小朋友得到朋輩的認同,學業成績自然有進步,十分感謝仁紀老師對(相對)表現較低學生: 時加鼓勵。好了,我要開工了,有機會再寫吧﹗

以上是當年(06-10-25)另一位高年級家長TungMuiMa 的分享
摘自http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=642161&extra=page%3D2&page=33
(舊的在前)

Re: YLM is a good school

看到Tung Mui Ma 的分享, 我也想發表一下我的感受。

我兒子p1&p2都是「出名」的學生, 也令老師們頭痛不已, 但我真的很感謝他的班主任及其他一些老師, 他們並不因他頑皮而"label"他, 反而發掘他的一些其他優點, 並讓他加以發揮, 在他出錯時除了懲罰外, 也耐心教導他改過; 有時我到學校接他, 班主任看見我也會與我討論教好他的方法, 現在他上了P3, 看見他真的改善了不少; 而現在的班主任也很好, 讓他有機會參與服務性岡位, 他的責任感增加了不少, 我很興幸到現時為止他能遇到不少好老師。

以上又係另一位高/低年級家長plee(因佢有三位小朋友)既分享,摘自http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=642161&extra=page%3D2&page=34

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-5-15 18:13 編輯 ]

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-5-14 11:11 發表
亞仔9月要自行分配揀小學啦, 聽聞仁立好注重學生成績, 小朋友會讀得好辛苦, 成績會比較好D喎, 而仁紀就關注學生全面發展. 我老公成日都話想亞仔報仁立, 而我反而就想亞仔報仁紀, 因為唔想亞仔讀書太大壓力, 而且我係 ...

TAOTAOLEE:
既然您鋪個問題響仁紀討論區,似乎睇到您既傾向

揀校呢樣野,其實好睇家長想要咩,個小朋友又適合D咩。可謂人夾人緣。

我都識有囡囡既同學仔揀仁立,成績仲好叻添,似乎都讀得好開心。但我就從無考慮過俾自己小朋友讀仁立既可能性,在仁紀時小一適應都頗辛苦,當時都曾有轉校既考慮。您可以去兩邊既討論區都問吓,同睇吓。

究竟,讀書係唔係一定要有好多功課做,讀得好辛苦,先至有好成績呢?

近排聽到有位高年級家長分享,佢話仁紀以前響舊校時都好多功課做,佢個大囡做得好辛苦,到搬咗新校後,功課量先慢慢減少咗。佢個囡反而響功課減少後,成績不退反進,排名由百名左右攀升至級前列,最後入咗林護,成績仲相當唔錯添

這位家長分享時,十分多謝學校的老師(係超多教學外任務既李美珊主任),話李主任教咗佢大囡兩年,英文成績一路升。又多謝每次見到佢大囡都親切鼓勵既校長,令佢個囡有自強既信心同動力......

其實,每間學校都有其傾向同傳統,冇乜話絕對既好與壞,要睇小朋友既個性同際遇,還要看家長整體既培育計劃(我識果位響仁立讀得幾開心既小朋友,佢家長響小朋友幼稚園時,已安排多項學術及體藝既課外活動俾佢,等佢中英數各方面都可以快人一步學野)同傾向。今時今日,我諗家長冇可能會認為揀咗間成績好既學校,就一了百了吧?

醒目開學勳章

HI~TAOTAOLEE &各媽咪 :
睇完你地既文章,我都決定今年9月真係俾大女試下仁紀,其實間間學校都真係有好有唔好~不過,我就真係想個女讀書冇咁多壓力!因為依家佢幼稚園評估,都已經要做卷~佢溫習都已經會嗰晚訓唔到,訓到都發開口夢讀書!!唉..真係好擔心佢小學會點架~而且,我喜歡親民既校長多d,希望佢入仁紀既路會成功啦~~依家佢讀緊全完~
[

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-7-10 21:05 發表

HI dudu19812002,
我囝囝讀緊既幼稚園都係k3先有評估咋, 所以還未開始感受到果份壓力呀.

TAOTAOLEE,
我係咩咩豬,我囝囝K1至K3都有評估,上/下學期都有(叫評估週),而每本教材書完了也要做評估.
還有K3功課多好多,每個星期都要做週記(即要作文個隻).

簽名被屏蔽

原帖由 軒靚媽媽 於 08-9-30 12:07 發表
大家好 >>
我岩岩交咗表去'仁紀'.
但都幾失望,因交表嘅時候.個職員睇完我份表
就話機會微D,叫我24/11睇啦.
有就有,無就無 !
唉.....我仔仔得15分 (首名子女)
係未好難入到 ?
好擔心~~~~~ ...

我覺得佢只係"官腔"咁答你. 費時你期望太大, 只寄託灑佢地一間學校遮!!

撰多間幾間心儀學校啦!!!
唔洗咁擔心喎!!! 最緊要小朋友有實力!!!  

黃巴士

從新開始,從心出發

小孩的新開始,各位媽媽要繼續努力!

我相信你要失望了...

仁紀谷學生成績的情況比仁立其實不遑多讓...

當你的小朋友讀到 3,5,6 年級時 , 你就知這間學校是否真的著重學生全面發展。那些全年課後補課,試後補課,暑假補課的次數和密度 , 足以令你明白在這間學校讀書的壓力。

原帖由 劉健明 於 09-9-9 23:06 發表
我相信你要失望了...

仁紀谷學生成績的情況比仁立其實不遑多讓...

當你的小朋友讀到 3,5,6 年級時 , 你就知這間學校是否真的著重學生全面發展。那些全年課後補課,試後補課,暑假補課的次數和密度 , 足以令你明白在這 ...

3年級好多補課嗎?? 只是一星期2天而言.
其他日子, 他都享受去玩校內的課外活動.
暑假補課有多少天呢, 多少HOURS??  多於返學上堂時間嗎??

原帖由 kswiss 於 09-9-10 13:08 發表
點解我一點都感受不到仁紀有谷學生既?
對在職的爸媽來說,課後補課真好,有老師督促學生做卷,反正有些父母自己都會係坊間偏尋練習俾仔女做架啦!而家硬性規定佢地做,幫忙家長不少!
還有,你話谷成績,好老實說,係得既,就 ...

恕我愚昧 ,
如果不是要谷學生成績 ? 為何要有這麼多補課 ? 我同意囝囝要補課 , 但係唔係要補咁多個月 , 一星期要補兩次。 如果你有睇清楚張通告 , 其實 d 補課係補到考 TSA 前 , 根本補課係有目的。

照你所講:「係得o既 , 就唔洗谷都咁掂.唔得既,只會吃不消,會谷得起....」如果係咁 , 呢 D 沉重補課有意義嗎 ? 對子女有用嗎 ?  因為係得就得 , 係唔得就唔得...

既然明知唔掂o既谷來都冇用 , 為何大人們仍要勞役自己心愛的子女 , 於心何忍 ?

作為家長 , 放工後都會幫囝囝溫習 , 唔係將所有責任交俾學校就算 。不過 , 睇到咁細個O既小朋友係校內面對排山倒海O既操練 , 而回家後仍要讀書溫習做功課 , 我真係十分難過。

原帖由 劉健明 於 09-9-10 19:37 發表

恕我愚昧 ,
如果不是要谷學生成績 ? 為何要有這麼多補課 ? 我同意囝囝要補課 , 但係唔係要補咁多個月 , 一星期要補兩次。 如果你有睇清楚張通告 , 其實 d 補課係補到考 TSA 前 , 根本補課係有目的。

照你所講:「 ...

你是仁紀家長嗎??

各住仁紀家長,妳地好! 想請教下妳地對學校的評價~

(1) 校風如何?
(2) 校長、老師對學生及家長的態度。
(3) 課程編排會否過深? 一般學生可以handle嗎?
(4) 學校是否著重課外活動?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題