用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南、銀禧、旅港、華英、迦密及伊利沙伯 ...
樓主: WAIMAQQ
go

黃笏南、銀禧、旅港、華英、迦密及伊利沙伯 [複製鏈接]

我朋友個仔-peter大學畢業了很耐(讀設計之類), 一直無做野. 前兩年佢亞媽叫我出去勸吓佢, 佢亞媽想佢去new york 讀design. 結果無去到, 做了隱蔽青年, 日日係屋企打機. 這段經歷同佢讀中學可能無關既!
甘當日同佢傾了好耐, peter仔話auntie我會考得14分(佢讀理科), 但係我果班d同學大都係8/9分, 至叻係我啦! 你唔好見成日都有狀元出, 但個個都係外面補番泥, 只靠學校根本無可能......
甘做亞e, 當日更係同佢講番好多野啦!係度唔講啦!

但最後我無問到佢間學校有無精英班, 因我朋友無同講過peter仔係籮底橙班, 我只知朋友一直都提住亞仔讀名校, 一直到亞仔會考派成績果日, 就好.....

間唔使上bk同d家長傾開, 都有此校既類似故事不約而同地post出來, 只知這校很自由, 有教無類, 學生大都活潑好動, 聽聞沒有分精英班.

原帖由 wunma 於 09-2-20 14:24 發表
可能, 我說可能, 某些學校, 有個情況, 係文理科各有精英班, 變相來說, 便會有成績較差甚或最差既班, 你所講既朋友個仔, 有機會係最差果班裏面成績最好既同學, 而佢班同學好多得8,9分亦不足為奇, 大家應小心弄清楚才 ...

原帖由 BookloverJ 於 09-2-20 13:31 發表

Oh Sorry, 搞錯左, 原來你講九x.

你們所講的九x and 華x, 原來就是指九龍x仁. 根據明報的<07/08升中選校全攻略>, 九龍x仁的會考及格率只有 82.8%, 比起觀塘區幾間的band 2學校還要差. (會考及格是指有5科E或以上)

http://lscc.edu.hk/index%5Fsubpage02/Mingpao05/imagepages/image9.html

讀傳統名校其實好多時都要靠自己
‹ 上一主題|下一主題