用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 羅氏基金11/8返學好辛苦呀!!!
go

羅氏基金11/8返學好辛苦呀!!! [複製鏈接]

*我個女昨日返學,話好辛苦,要做掌上壓,叫口號,好似操兵.攪列周身骨痛,散晒,還有四日要返學,点算!

*另昨日放學應該放5:30,去到5:45仍然未放學,當時正下着細雨,多名家表在門外等候,開始鼓噪,才有校工,開門入校等候,等至6:30才放學,為何學校最基本控制時間亦做不到,亦沒有老師向家長交代,要家長呆等1小時.
   0    0    0    0

咁你有冇向學校了解呀?

原文章由 snoopysnoopy 於 08-8-12 11:51 發表
*我個女昨日返學,話好辛苦,要做掌上壓,叫口號,好似操兵.攪列周身骨痛,散晒,還有四日要返學,点算!

*另昨日放學應該放5:30,去到5:45仍然未放學,當時正下着細雨,多名家表在門外等候,開始鼓噪,才有校工,開門入校等候,等 ...

我個仔都話好辛苦 !! 比起平日游泳辛苦30%。呀sir有要求/規律,如果做得唔好要罰 !!! 但是個仔話好玩 !! 今起床個樣都未清醒。

day camp 是學校請外邊導師教的, 不是本校教師.

我個女話辛苦但好玩. 我昨天中午要返學簽回條時, 看見學生分組活動, 當見到校長, 他們便馬上走上前跟校長打招呼, 校長好nice跟他們說話.

學校要求紀律, 是好的,這樣校風才好. 現今的學生捱不了苦.

原文章由 winniek 於 08-8-12 12:09 發表

我個仔都話好辛苦 !! 比起平日游泳辛苦30%。呀sir有要求/規律,如果做得唔好要罰 !!! 但是個仔話好玩 !! 今起床個樣都未清醒。

我也有去接放學,不過學校在5:30pm已開門給家長入校等候。最後6:15放學,我仔都問我點解適應班要返這麼長時間 8:00 至6:15 !!!

我兒子不太接受這種紀律訓練模式,昨天放學時,我看見導師〈外判的,聽說是什麼航海xx訓練中心〉要求每組學生在經過校長和家長面前時要一齊大聲講“家長午安”“校長再見”,又要學生大聲回答“羅氏基金是一所好學校”又要用手指著自己的Nose自豪的說“我是羅氏基金的學生”,最後和今天才相識的同學來過“Goodbye 擁抱”,好像保險公司訓練職員一樣。我兒子是不太喜歡。

但他說老師ok,所以這幾天應該會“正常”掛?

我也有去接放學,的確是遲左的,但看見學生好投入,還互相擁抱說再見。我的女兒話D教練都幾嚴格但好NICE,每個活動都要求她們講求合作,而活動亦有賞有罰,她覺得好好玩。我覺得這個DAY CAMP對她真的有影響,因為她變得更有禮貌。她少有的幫手開飯執檯,據說是教練吩咐的。她今早依時起床,很開心地返學。

聽你地講, 今年好過上年

上年係出去 day camp, 都冇咩特別

剛過去的Form 4 camp 都係用此外判訓練學校. 上youtube都有得睇翻.

請問你地有冇人未買書, 我個女升中二, 所以想賣晒啲中一書, 如有興趣請 pm 我.

我個仔都話好tired,但好玩,好新鮮,以前未玩過.

我從他所說相信是類似紀律部隊的訓練,這類訓練最arm愛理不理,產都剷吾起(好似我個仔).通常要他們大聲答問題或重覆一些指令,是等他們吾好遊魂,快d集中
而家有些機構或大公司都喜歡用這類訓練來提高士氣和迫d平時較為懶散的人發揮番d內潛能出來.

我就幾中意,好過去一般d度假村玩一日.如果好斯文好靜個d可能會吾中意.

我個女話己經同同班的女生一起午飯, 飯后又上library 及放學一起行去mtr. 都幾enjoy及適應.

原文章由 Cradlesong 於 08-8-12 16:29 發表

我從他所說相信是類似紀律部隊的訓練,這類訓練最arm愛理不理,產都剷吾起(好似我個仔).通常要他們大聲答問題或重覆一些指令,是等他們吾好遊魂,快d集中
而家有些機構或 ...

我個女話老師好nice. 佢己經同同班女生一起午飯, 飯后又一起上library
放學一同行去mtr. 睇佢都幾enjoy和適應.

原文章由 Cradlesong 於 08-8-12 16:29 發表

而家有些機構或 ...

原文章由 ganway303 於 08-8-13 10:24 發表
我個女話老師好nice. 佢己經同同班女生一起午飯, 飯后又一起上library 及
放學一同行去mtr. 睇佢都幾enjoy和適應.

小兒話老師 nice 及 已經做家課。午餐好好食。
希望各位 F.1學生都有新開始及開心。

係呀! 己經派老師做的NOTE和有功課(I.S L.S), 要佢上網找資料.

原文章由 winniek 於 08-8-13 10:40 發表

小兒話老師 nice 及 已經做家課。午餐好好食。
希望各位 F.1學生都有新開始及開心。

我個仔晚飯時已說很想快些到明天,可以返學,簡直出奇!

佢話小息同同學去圖書館,上IS時參觀了實驗室,個lab好正.HE堂做了豆沙餅,留了一個給我吃.

不過佢話飯盒好難吃,你地吃什麼好好味呀?等我參考下, 下次識揀.

我個女都話好食, 好過小學午飯, 但我都唔知佢揀乜?

佢明天才有h.e.堂, 整野食, 開心死佢啦!

原文章由 Cradlesong 於 08-8-13 12:45 發表
我個仔晚飯時已說很想快些到明天,可以返學,簡直出奇!

佢話小息同同學去圖書館,上IS時參觀了實驗室,個lab好正.HE堂做了豆沙餅,留了一個給我吃.

不過佢話飯盒好難吃,你地吃什麼好好味呀?等我參考下, 下次識揀. ...
‹ 上一主題|下一主題